TEŠKA SITUACIJA

Hrvatskog branitelja čeka deložacija iz doma na Trešnjevki: ‘Bio sam naivan, ali sustav me uništio‘

Čeka ga deložacija s obitelji iz doma kojeg još smatra svojim, u Grobničkoj ulici, kako kaže, zbog prevelike porezne procjene

Boris Jose Šapina

 Ivana Grgic/Cropix

Za hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata Borisa Josea Šapinu ovi su dani posebno teški. Čeka ga uskoro deložacija iz doma kojeg još smatra svojim jer je bio njegovo vlasništvo, na Trešnjevki, u Grobničkoj ulici. Kuća sad nakon sudske prodaje nekretnine i javne dražbe formalno pripada nekom drugom, ali Šapina smatra da se to nije smjelo dogoditi i da mu je počinjena nepravda.

Priznaje da se u početku nije najbolje snalazio u situaciji koja se dogodila s Poreznom upravom, još oko 2013. godine. Bio je neuk u postupanju, stresno razdoblje u životu, ali i sustav mu je pokazao svoje hladno lice.

- Kupio sam stariju kuću s dvorištem koja je od porezne procijenjena na iznos 1,395.660 kuna, te je određen porez od pet posto na 67.783 kune. No ta procjena nije bila realna, što se kasnije u drugoj procjeni i pokazalo. Bila je određena prevelika suma koju nisam imao, bio sam zatečen i možda sam trebao nekako to platili, ne znam, a kada sam se žalio odbačena je moja žalba i zahtjev za ponavljanjem postupka - kaže Šapina, s kojim smo se našli ispred kuće siva pročelja.

Rješenjem Ministarstva financija u drugostupanjskom postupku 2017. potvrđeno je odbijanje žalbe protiv rješenja o odbacivanju prijedloga za ponavljanje postupka.

- Naveli su da nisam učinio vjerojatnim da procjena nekretnine iz 2013. godine nije realna. I to u trenutku kad već godinu dana u ovršnom spisu postoji procjena nekretnine od same Porezne uprave za manji iznos, od 831.844 kuna. Porezna je dostavila tu novu procjenu, jer je sud tražio u postupku. To dokazuje da je prva procjena nekretnine bila prevelika, a sud koji je od 2016. godine imao tu novu procjenu svejedno je nastavio postupanje u ovršnom postupku kao da je nema - rekao je Šapina.

Naglašava činjenicu da je sud zapravo tada imao u spisu dokument koji pokazuje kako je porezna uprava više od tri godine ranije krivo procijenila nekretninu za dvostruku veći iznos od kupoprodajne cijene koja je iznosila današnjih 100.000 eura i za 563.816 kuna veći od procjene nekretnine na iznos od 831.844 kuna.

Smatra da je radi toga trebalo ukinuti sve predmete i obustaviti postupak ovrhe na nekretnini jer obračun poreza radi kojeg se provodi ovrha i naplata, njegove jedine nekretnine nije istinit, te takav manji za naplatu nije dovoljan da bi se namirilo dug iz vrijednosti nekretnine.

image
Ivana Grgic/Cropix

Njegova pogreška je, kako kaže, bila i u tome, što je u početku sam sebe zastupao, nadao se da će netko razumjeti objektivnu situaciju, kada je tražio od suda da mu se odobri plaćanje duga na ratama. Međutim, to nije prava institucija za to nego, eventualno, porezna. Pustio je da bez prave pravne pomoći prođe previše vremena.

Danas je znatno više upućen u sve.

- Na temelju rješenja Porezne uprave sud je 2014. godine izdao rješenje o ovrsi radi prodaje moje jedine nekretnine, u kojoj smo živjeli ja i članovi obitelji, moja bivša supruga i dvoje maloljetne djece tada od 7 i 10 godina, te bolesna punica. Nisu imali ni dokaz da su se pokušali namiriti na drugoj mojoj imovini, nisu mi čak ni sjeli na plaču. Supruga i ja samo se rastali, a kuća nije ušla ni u njenu bračnu stečevinu - objašnjava nam svoje viđenje situacije.

image

Popovo polje iznad Trebinja. Boris Šapina je u sredini.

Privatna Arhiva/Cropix
image

Tvrđava kod Starigada Paklenica

Privatna Arhiva/Cropix

Dolazi do sudske prodaje nekretnine u listopadu 2022. godine. Kuća je, smatra, prodana po 28 puta većem iznosu od realnog iznosa poreznog duga. Prodana je na 1. javnoj dražbi za 776.667 kuna. No smatra i da je već od 2020. godine nastupila zastara za naplatu duga.

- Ovršni postupak proveden na temelju rješenja radi naplate krivo utvrđenog iznosa duga je suprotan odredbama Ustava RH i Europske konvencije o ljudski pravima. A nisam ni zaprimio poziv na ročište na kojem je nekretnina prodana jer sam tada bio u Nizozemskoj gdje sam bio zaposlen - kaže.

Najavljena mu je deložacija, odnosno datum iseljena ovršenika je 10. travnja.

Pitamo ga može li kao branitelj dobiti novi dom?

- Nisam ostvario prava na stan jer sam službeno u ratu sudjelovao 180 dana, a stan se dobiva za 2 godine. Iako još nastojim da mi priznaju stotinjak dana u Bosanskoj Posavini i vrijeme obuke jer sam bio mlad - odgovorio je.

Pokazuje nam i slike...

Sad se, kaže, samo nada obustavi postupka i iseljenja, te da će sud imati razumijevanja da je nezakonito rješenje s kojim su izdali ovrhu, jer je kuća krivo od početka procijenjena.

Nekretninu je na javnoj dražbi kupila agencija Citylux, što je javno dostupan podatak.

- Mi smo njegovoj obitelji pustili da ostanu duže u kući, koliko im treba da mirno isele, dok je on bio negdje vani, što ne znam da li je stvarno bio. Trebali su otići do prošlog Uskrsa, a onda se on pojavio i još živi u kući. No to je naša kuća, kupili smo je na sudu, sve je pravomoćno. Podigli smo kredit u tu svrhu. Nije više vlasnik. Bio sam tamo, tražio da razgovaramo, ali nije otvorio vrata - tvrdi osoba koja nam se javila na broj te agencije.

Pitali smo Poreznu upravu o ovom slučaju. Ovrha se, kažu, provodi ako je porezni dug dospio te se ovršni postupak pokreće na temelju ovršne ili vjerodostojne isprave. Stoga, Ministarstvo financija, Porezna uprava, dodaju, neće niti pokretati ovrhu ako dugovanje nije dospjelo ili se isto ne temelji na valjanoj dokumentaciji.

- O konkretnom slučaju ne možemo iznositi nikakve podatke ili činjenice sukladno odredbi članka 8. OPZ-a. No, treba napomenuti kako je obveza poreza na promet nekretnina porezna obveza koja se utvrđuje rješenjem na koje stranka ima pravo izjaviti žalbu. Ako stranka ne uloži pravni lijek protiv rješenja niti u ostavljenom roku podmiri poreznu obvezu, ovrha se pokreće na temelju ovršne isprave – izvršnog rješenja o utvrđivanju porezne obveze - kažu.

Dodaju da činjenica da je, nakon utvrđivanja porezne obveze, predmetu oporezivanja na slobodnom tržištu promijenjena cijena na više ili na niže nema utjecaja na valjanost ovršne isprave pa samim time niti na sam postupak ovrhe. Taj nam dio odgovora nije baš jasan, jer cijena zasigurno nakon više od tri godine nije znatno manja, a i novu nižu procjenu su donijeli oni sami 2016. godine, doduše, za potrebe Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Građansko - upravni odjel.

U poreznoj još dodaju kako Općinski sud vodi ovršni postupak na nekretninama sukladno odredbama Ovršnog zakona te u skladu s istima od ovlaštenih vještaka pribavlja procijenjenu vrijednost nekretnine na kojoj se provodi ovrha. Na temelju navedenog sud dalje određuje pravila i uvjete prodaje, a što nije u nadležnosti Ministarstva financija, Porezne uprave.

image

Boris Jose Šapina

Ivana Grgic/Cropix

O slučaju smo pitali i Općinski građanski sud u Zagrebu.

- Napominjemo da sud nije u položaju obrazlagati pojedinačne odluke suca, već navedene odluke obrazlaže sudac prilikom njihova donošenja, a nezadovoljna stranka ima u postupku mogućnost osporavati žalbom odluke suda s kojim nije zadovoljna, u skladu s odredbama Ovršnog zakona i Zakona o parničnom postupku. Posebno ne može komentirati odluke u postupku koji je još uvijek u tijeku, što je ovdje slučaj - odgovorio je Ivan Borković, glasnogovornik.

Ostaje otvoreno pitanje tko je eventualno odgovoran ako se precijene nekretnine u postupku porezne procjene...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 22:19