ISPRED REKTORATA

I Zagreb danas dobiva svoju pametnu klupu

Uz Solin i Poreč, šest klupa postavljeno je u Bosni i Hercegovini, te četiri u Crnoj Gori
 Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Osim za odmaranje, istodobno služi za punjenje četiri mobitela ili tableta, ima hotspot za internet, senzore za kvalitetu zraka, a noću se koristi i kao javna rasvjeta. Može raditi deset dana bez sunca, a otporna je i na udarce.

Ekologija

Riječ je, naime, o već poznatom izumu našeg mladog poduzetnika Ivana Mrvoša (20) koji je osmislio - pametnu klupu. Uz Solin i Poreč, šest njegovih klupa postavljeno je u Sarajevu u Bosni i Hercegovini, te četiri u Tivtu u Crnoj Gori, a danas će i Zagreb napokon dobiti svoj prvi primjerak.

Točno u 15 sati pred zgradom Rektorata na Trgu maršala Tita postavit će se pametna solarna klupa kao dar Ženskog Lions kluba Zrinjevac studentima Sveučilišta u Zagrebu kako bi potaknuli korištenje zelenih i održivih tehnologija.

- Ideja o darovanju samo je jedna od mnogih koje je LC International istaknuo u svom programu u povodu proslave 100 godina djelovanja Lions klubova u svijetu, a u smjeru mladih i ekologije. Sredstva za donaciju prikupljena su na humanitarnom koncertu ‘La Primavera’ koji je u travnju ove godine održan u koncertnoj dvorani ‘Blagoje Bersa’ u Muzičkoj akademiji na kojem je nastupila sopranistica Antonella Malis - objasnili su iz Ženskog Lions kluba Zrinjevac.

Filozofski

Inače, ovaj klub djeluje već 18 godina, a uz solarnu klupu postavljenu ispred zgrade Rektorata, darovat će još jednu koja će biti smještena na Filozofskom fakultetu i bit će predstavljena na otvaranju Europskih sveučilišnih igara idući mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:55