CIJEPLJENJE

I Zagreb razmatra cijepljenje građana i građanki autobusima po kvartovima?

Jučer je u glavnom gradu bilo 85 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su 23 bili kontakti već zaraženih
 Goran Mehkek/Cropix

Broj novozaraženih covidom-19 jučer je bio 308, što je ogromno povećanje u odnosu na prošli petak, kad je bilo tek nešto više od 100 novih slučajeva, te u odnosu na prije dva tjedna, kad ih je bilo 170. No, dobra je vijest da se udio pozitivnih među svim testiranima zadnjih dana stabilizirao na oko četiri posto, što je granica ECDC-a za oznaku sigurne zone.

U bolnicama je trenutno 199 pacijenata, od kojih 21 na respiratoru, a preminule su dvije osobe. Sve to govori da je infekcija u porastu, osobito u jadranskim županijama koje imaju najmanji udio cijepljenog stanovništva, a od početka ovog tjedna ozbiljan je rast zabilježen i u Zagrebu. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" kažu da je to, između ostaloga, posljedica smjene turista, odnosno povratka Zagrepčana s godišnjih odmora.

Jučer je u glavnom gradu bilo 85 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su 23 bili kontakti već zaraženih. Prema epidemiološkim podacima, 37 osoba zaraženo je u drugim županijama, a ne u Zagrebu, i to u Zadarskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji, odnosno na destinacijama na kojima su bili na godišnjem odmoru. Devetoro zaraženih stiglo je u Zagreb iz inozemstva, kažu u NZJZ-u.

Sljedećeg tjedna nadležni za cijepljenje u Zagrebu razmatrat će koje su trenutačne potrebe za cijepnim punktovima. Naime, još tjedan dana jedini punkt na kojem će se građani u Zagrebu moći cijepiti bit će onaj na Zagrebačkom velesajmu. No, s povratkom Zagrepčana s godišnjih odmora očekuje se da će interes za cijepljenje ipak povećati, osobito zato što će vjerojatno već u rujnu covid-potvrda biti potrebna puno češće, odnosno na sve više mjesta na ulazu će se provjeravati covid-status.

Zato će se vjerojatno morati povećati i broj cijepnih punktova, no hoće li trebati baš u onom obimu u kojem se cijepljenje donedavno obavljalo - teško je reći. Prema nekim idejama moguće je da bi učinkovitiji i jeftiniji bio obilazak zagrebačkih kvartova autobusima. U svakom slučaju, Zagrepčani su najviše cijepljeni u Hrvatskoj jer je cjepivo primilo više od 50 posto svih građana ali bi se i taj udio morao povećati ako se želi mirnija jesen, a osobito zima.

Prema podacima Nacionalnog stožera, u Hrvatskoj je do jučer cijepljeno 41,3 posto građana odnosno 49,6 posto odraslih: prosjek EU je 73,2 posto. U četvrtak je u Hrvatskoj cijepljeno 9252 građana, od čega tek trećina prvom dozom. Upravo ta činjenica da se dnevno u Hrvatskoj cijepi prvom dozom samo oko 3500 građana govori da cijepljenje ide presporo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:35