SNAŠLI SU SE

Ilegalni ‘buvljaci‘ cvatu: Hrelić je već mjesecima zatvoren pa prodavači trguju na Savskom nasipu

‘Apeliramo na Stožer da nam dopusti rad nakon šest mjeseci lockdowna. U Europi se sajmovi otvaraju‘
 Ronald Gorsic /cropix

Stotine prodavača rabljene robe na savskom nasipu, kombiji parkirani ispred stambenih zgrada kod Sajmišne kao i na obje strane te ceste i na prilaznim cestama, nedjeljna je slika nedaleko od popularnog Hrelića, koji je zatvoren već gotovo šest mjeseci.

Tisuće ljudi ovisne o prodaji na popularnom zagrebačkom buvljaku našle su nov način kako prodati robu, mimo Stožera i epidemioloških mjera. Sajmovi u Hrvatskoj i dalje su zatvoreni, a hrvatski susjedi Slovenci u popuštanje mjera uvrstili su i održavanje sajmova na otvorenom i u zatvorenom prostoru uz strogo poštovanje epidemioloških mjera.

U Hrvatskoj priređivači sajmova gotovo su na koljenima zbog financijskih gubitaka. Tako organizator najvećeg poljoprivrednog sajma u Gudrovcu već bilježi više od 10 milijuna kuna gubitaka, zagrebački Sajam automobila višemilijunske gubitke.

image
Ronald Gorsic /cropix

Ali, osim gospodarske djelatnosti, sajmovi su i turistički brend. Jer, Hrelić je u svim turističkim vodičima, benkovački sajam je također popularan među turistima. Miroslav Filipčić, izvršni direktor Sajma automobila Zagreb i predsjednik Hrvatske udruge sajmova, kaže:

- Već smo nekoliko puta apelirali na Stožer civilne zaštite da razmotri otvaranje sajmova uz poštovanje epidemioloških mjera. Činimo to i ovaj put i nadamo da će razmotriti i dopustiti otvaranje sajmova. Sada smo već na rubu opstanka i bojim se, ako sajmovi ostanu zatvoreni, da će biti upitno tko će poslovati kad nas otvore.

Da ne govorimo o gospodarskom, socijalnom, ali i turističkom značenju sajmova za Hrvatsku. Nas su i prije zatvaranja kontrolirale inspekcije i svi smo poštovali epidemiološke mjere i nema nikakva dokaza da su sajmovi bili rizični za širenje pandemije.

S obzirom da je sada epidemiološka situacija povoljnija, da je većina sajmova na otvorenom prostoru i da i sam Stožer preporučuje boravak na otvorenom, nadam se da će sve to biti dovoljan razlog da se, nakon šestomjesečnog lockdowna, otvore i sajmovi u Hrvatskoj, kako to čine i neke europske zemlje - kaže Filipčić.

image
Ronald Gorsic /cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:43