BITKA ZA ZAGREB

Imamo rezultate ankete koju je naručila lijeva ZG oporba: ‘Tomašević bi pobijedio Bandića‘

Zagrebački SDP podržat će lidera Možemo! pod uvjetom da formiraju zajedničku listu, odluka je na Tomaševiću
Milan Bandić, Tomislav Tomašević
 Cropix

Rezultati ankete koju su zajednički naručile stranke ljevice i lijevog centra kao podlogu za dogovor o formaciji u kojoj će izaći na izbore protiv aktualnoga zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića govore da im je širom otvoren put da Bandića nakon dvadeset godina vladanja glavnim gradom skinu s trona.

Zagrepčani su, kako neslužbeno saznajemo, u najvećem postotku, i to 30 posto njih, rekli da bi za idućeg gradonačelnika birali čelnika platforme Možemo! Tomislava Tomaševića. Premda bi se prema ovome istraživanju gradonačelnika biralo u dva kruga, Bandić nema nikakve šanse jer bi u prvom krugu za njega glasalo samo 15 posto ispitanih građana. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ima podršku 8,5 posto birača, a predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman njih samo 7,6 posto.

Tomašević dobiva i u 2. krugu

U drugom krugu sučelili bi se Tomašević i Bandić, a Tomašević bi uvjerljivo pobijedio.

Vrlo slični rezultati bili su dobiveni i u prijašnjoj anketi koja je provedena prije dva mjeseca, a naručio ju je SDP. To je istraživanje SDP-u bilo potrebno kako bi otklonili dvojbe s kojima je suočena njihova stranka, a to je hoće li podržati kandidata druge stranke, odnosno Tomaševića, ili inzistirati na svom kandidatu. Velike ambicije iskazivao je Gordan Maras, a mnogi SDP-ovci smatraju da kao velika stranka moraju imati svog kandidata za gradonačelnika glavnog grada. Jako se zamjeralo onima koji su se usudili reći suprotno, pa se tako bivši potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina našao na meti kritika unutar stranke kada je u studiju Jutarnjeg lista izjavio da bi u Zagrebu valjalo podržati Tomaševića iz platforme Možemo!

U SDP-u se dugo vagalo, da bi se nedavno definitivno prelomilo. Maras je odustao od ambicije da ide u bitku protiv Bandića, a vodstvo zagrebačkog SDP-a odlučilo je podržati Tomaševića, ali pod uvjetom da, ako se ide s jednim kandidatom, onda treba ići i s jednom listom. Budući da su SDP-ovci prelomili, sav teret odluke oko izlaska na izbore ostao je na lideru platforme Možemo! A Tomaševiću je to teška odluka jer njegova politička opcija, kao i on osobno, zaziru od izlaska na izbore u dva bloka, što bi podrazumijevalo da zajedničku listu sastave oni sa SDP-om, a da na drugoj listu budu kandidati stranaka centra.

Rezultati ankete u ponedjeljak su prezentirani predstavnicima svih stranaka zagrebačke lijeve oporbe i one koja predstavlja centar, te trebaju biti podloga za konačnu odluku kako na izbore.

Sastanak sa svima

Nakon službene prezentacije rezultata ankete Tomašević je zakazao sastanak sa svim strankama s kojima surađuje u Zagrebu, a koje su se i na parlamentarnim izborima ujedinile i formirale zeleno-lijevi blok u Saboru (s iznimkom Radničke fronte koja je nedavno istupila). Odluku kako će izaći na izbore neće donijeti sam, nego će je izbrusiti sa svojim političkim partnerima.

Osim preferencija građana za gradonačelnika Zagreba, važni su i rezultati o rejtingu političkih stranaka. I oni su, kažu nam oni koji su vidjeli rezultate ankete, na tragu ranijeg SDP-ova istraživanja. Da su sada izbori, SDP bi podržalo 19 posto Zagrepčana, platformu Možemo! oko 22 posto ispitanika (malo im je pala popularnost u odnosu na prošlo istraživanje, ali u okvirima statističke pogreške), dok zagrebački HDZ ima podršku samo 17 posto birača.

Od tri najveće političke opcije u Zagrebu (ako se izuzme Bandića), jedino lider platforme Možemo! Tomašević ima veći rejting nego politička opcija koju predstavlja, dok predsjednici SDP-ove i HDZ-ove organizacije po popularnosti među biračima bitno zaostaju za svojim strankama.

Jedan od aktera na lijevoj političkoj sceni u Zagrebu kaže kako rezultati ove ankete govore da bi za oporbu bilo najbolje kada bi zajednički, u jednoj širokoj fronti, s jednim kandidatom za gradonačelnika i jednom listom izašli u izbornu bitku protiv Bandića. Naš je sugovornik rezultate ankete pretočio u mandate i zaključio da bi cijeli oporbeni blok na zajedničkoj listi dobio 27 zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, što bi im dalo stabilnu većinu jer se nakon izmjena nekoliko zakona o lokalnoj upravi i samoupravi broj vijećnika smanjuje na njih 47.

Sada je ključno u primjerenom, ali što kraćem roku odlučiti kako će se izaći na izbore, a nakon što se ta odluka donese, slijede dogovori o formiranju lista, kampanji i svemu ostalome. Ako bi se išlo u jednoj širokoj fronti koju je prva predložila predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš, i na čiju je inicijativu došlo do prvog okupljanja zagrebačke oporbe iz ljevice i lijevog centra, liste bi valjalo, kaže naš sugovornik, formirati prema rezultatima istraživanja.

Omjeri na listama

Kada bi se uzeo taj kriterij, omjer kandidata koje bi dali Možemo! i SDP bio bi 1:1, a ostale stranke bile bi zastupljene prema tome koliku im podršku daju birači.

Na sastanku stranaka koje stoje iza Tomislava Tomaševića razmatrat će se i ova situacija, a posebno što to znači za njih u odnosu na kandidate za Gradsku skupštinu Zagreba, što za liste za gradske četvrti, a što za one za mjesne odbore. Prema neslužbenim informacijama, u ovome bloku nisu nimalo sretni s idejom da na razini cijelog grada i za sva gradska tijela kombiniraju liste s kandidatima drugih stranaka, posebno sa SDP-ovcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:35