BITKA ZA METROPOLU

Imamo rezultate tajne ankete ZG oporbe: Tomašević favorit ispred Bandića, Maras tek treći

Stranke ljevice provele su anketu kako bi mogle izabrati svog kandidata na izborima
Tomislav Tomašević
 Damjan Tadić/Cropix

Na pitanje koga biste od ponuđenih podržali za zagrebačkoga gradonačelnika, najveću je podršku ispitanika dobio predsjednik koalicije Zagreb je naš! Tomislav Tomašević, na drugom mjestu je Milan Bandić, a treći je predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Gordan Maras.

To su rezultati ankete koju je jedna od hrvatskih agencija za istraživanje javnog mnijenja provela prije tri tjedna po narudžbi stranaka ljevice i lijevog centra u Zagrebu, tj. lijeve zagrebačke oporbe. Rezultate istraživanja stranke naručiteljice drže u strogoj tajnosti jer je riječ od prvom od prva dva istraživanja javnog mnijenja koje se planira provesti prije nego taj stranački blok pokuša donijeti odluku o nastupu na lokalnim izborima u Zagrebu.

Istraživanje je, tvrdi naš izvor, provedeno telefonski na uzorku od nešto više od 900 ispitanika, a cilj mu je dati prvu snimku raspoloženja građana prema ponuđenim kandidatima i strankama. Anketa je propitivala i za koga bi birači glasali u drugom izbornom krugu u slučaju da u njega uđu Tomislav Tomašević i Milan Bandić, kao i u slučaju da u njega uđu Milan Bandić i Gordan Maras. U oba slučaja, ističe naš neslužbeni izvor, Bandić bi, prema toj anketi, u drugom krugu izgubio, s tim da bi od Tomaševića izgubio znatno uvjerljivije nego od Marasa.

Beskorisno prepucavanje

Rezultati o podršci kandidatima za gradonačelnika temelje se, tvrdi naš sugovornik, samo na odgovorima onih koji su izjavili da će sigurno izaći na izbore.

Kad je posrijedi HDZ, u istraživanju se pošlo od pretpostavke da će kandidat te stranke biti Mislav Herman (koji je na unutarstranačkim izborima u nedjelju izabran za predsjednika gradske organizacije), i on je, tvrdi naš sugovornik, u ovom istraživanju kao relativno nepoznato ime dobio vrlo skromnu podršku. I Herman i Maras su u anketi provedenoj prije tri tjedna, kaže nam isti izvor, dobili manje glasova od podrške koju su ispitanici iskazali njihovim strankama - HDZ-u i SDP-u.

Istraživanja javnog mišljenja će, po svemu sudeći, utjecati na odabir kandidata te stranke za gradonačelnika Zagreba: "U Zagrebu ćemo ići s onim kandidatom za koga smo sigurni da može ostvariti najbolji rezultat, a to se, između ostaloga, utvrđuje istraživanjem javnog mnijenja", rekao nam je jedan član SDP-a.

Iako to u vrhu SDP-a ne žele decidirano reći, čini se da će predsjednika zagrebačke organizacije SDP-a Gordana Marasa, koji pokazuje jasnu ambiciju da upravo on bude SDP-ov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika, suočiti s argumentom podrške ispitanika u anketama.

I dok u toj stranci ima onih koji ponavljaju da SDP u Zagrebu mora imati svog kandidata za gradonačelnika, drugi ističu kako bi situacija u kojoj bi se Maras i Tomašević, koji će u svakom slučaju biti kandidat platforme Zagreb je naš!, međusobno prepucavali samo koristila Bandiću.

SDP na potezu

Ako se na ovim izborima napokon želimo riješiti Bandića, SDP mora prelomiti i ne samo podržati zajedničkog kandidata nego ići s ostatkom oporbe sa zajedničkom listom za zagrebačku Gradsku skupštinu, dakle zaigrati "na sve ili ništa" jer to je jedini način da se Bandić pošalje u povijest, rekao nam je dugogodišnji član SDP-a iz Zagreba. "Zagrebačka organizacija i danas je premrežena Bandićevim kadrovima jer on je stvara i treba je raspustiti i krenuti iznova", kaže nam isti sugovornik.

Iz platforme Zagreb je naš! vrlo su samozatajni - nisu nam željeli ni neslužbeno potvrditi da je spomenuta anketa provedena, ali su nam potvrdili da će uskoro zajedno s SDP-om od agencije naručiti zajedničko istraživanje o podršci kandidatima i stankama u Zagrebu. Ističu i da je na potezu SDP jer čekaju da se ta stranka izjasni o mogućoj suradnji.

Oporba će ispitati zajednički izlazak

Doznajemo i da će stranke lijevog centra i ljevice u Gradskog skupštini do kraja ove godine naručiti još jedno istraživanje o podršci kandidatima za gradonačelnika i podršci strankama. U tome istraživanju od ispitanika će se tražiti i da odgovore bi li radije glasali za jednu jedinstvenu listu lijevih oporbenih stranaka za zagrebačku skupštinu ili za više stranačkih lista.

To bi istraživanje oporbi od centra prema lijevo trebalo biti važna podloga za konačnu odluku o tome na koji način će nastupiti na predstojećim svibanjskim lokalnim izborima u Zagrebu - hoće li lijevi blok podržati jednog zajedničkog kandidata te hoće li ići s jedinstvenom stranačkom listom za zagrebačku skupštinu ili ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 15:05