RAZDOR OKO PROLAZA

IMPORTANNE BI NAPLAĆIVAO VOŽNJU POKRETNIM STEPENICAMA NA GL. KOLODVORU?! Građani bi mogli postati žrtve sukoba šoping centra i Grada Zagreba

 Damir Krajač / CROPIX

Pokretne stepenice na ulazu u Importanne centar na Glavnom kolodvoru u Zagrebu izvan funkcije su više od mjesec dana. Kroz njih dnevno, prema tvrdnjama Importanne centra prođe od 350 do 550 tisuća građana, ali izgleda kako se Grad i Importanne ne mogu dogovoriti o njihovom popravku.

Naime, iz Importanne centra su nam odgovorili kako su nadležnom gradskom uredu poslali zahtjev za popravkom početkom godine nakon što im je serviser savjetovao da se stepenice (oba kraka) mogu popraviti, ali da se ne isplati jer nema garancije da neće opet stati nakon nekog vremena. Stepenice su zatvorene nakon upozorenja kako nisu sigurne za korisnike i kako može doći do ozbiljnih ozljeda u slučaju da naglo stanu. Zbog toga su zatražili ponude za zamjenu dotrajalih stepenica novima.

Pitanje isplativosti

- Ta investicija stajala bi oko 1,5 mil. kuna, što je gospodarski i dugoročno gledano isplativije od popravka, posebno kad se uzme u obzir starost postojećih stepenica, činjenica da su izložene svim atmosferskim utjecajima (kiša, led, snijeg, sunce) i da su u upotrebi od 1994. godine - objasnila je u priopćenju direktorica Importanne centra d.o.o. Nevenka Zečević.

Ipak, dodaje da do danas nisu dobili adekvatan odgovor ni suradnju od strane Grada. Naglašava kako su već upozoravali na činjenicu kako su česte intervencije postale preskupe i kako je nužno zamijeniti stepenice. Grad Zagreb odgovorio im je tako što je lani gotovo prepolovio iznos za održavanje predmetne javno-prometne površine.

- S obzirom na nedostatna sredstva održavanja i prekid financiranja u 2018. godini, razmatramo razne varijante kojima bi riješili ovaj problem, uključujući i mogućnost naplate prolaza. U tom slučaju bi trošak morali snositi građani - upozorava direktorica.

Grad okrivljuje centar

Iz Grada su taj potez nazvali “neprihvatljivim” i odgovornost za stanje stepenica prebacili na Importanne centar zbog njihovog “neadekvatnog održavanja”. Također, poručili su kako je Importanne centar za ovu godinu odbio dostaviti zatraženu specifikaciju Plana i programa zajedničkih troškova te je unatoč postojanju iznosa od 1,5 milijuna kuna predviđenih za održavanje javnih površina, odbio sklopiti Ugovor o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova prolaza Importanne centra.

- Kako bi se što prije iznašlo rješenje za pokretne stepenice koje su u funkciji javnog korištenja i kao takve povezuju javne površine (terminal ZET-a, Trg kralja Tomislava, Trg Ante Starčevića), Grad Zagreb je mišljenja da je najava bilo kakve naplate korištenja stepenica potpuno neprihvatljiva, te je u svrhu zaštite javnog interesa i trenutno u tijeku natječaj zbog hitnog izvršenja nužnih popravaka pokretnih stepenica kako bi se u što kraćem roku dovele u funkciju, jer svima je jasno koliko važnu ulogu iste imaju za građane - poručio je pročelnik gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:28