GRADONAČELNIK NA METI

INICIJATIVA 'VRATITE MAGNOLIJU' KAZNENO PRIJAVILA BANDIĆA Sumnjaju da je radovima na Trgu žrtava fašizma počinjeno više kaznenih djela

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i pročelnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Silvija Novaka podnijela je Inicijativa "Vratite magnoliju" zbog sumnje da su radovima na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu počinili više kaznenih djela.

Kako je priopćeno iz Inicijative koju čine udruge Zelena akcija i Pravo na grad, oni više od dva mjeseca upozoravaju na sporne radove na Trgu žrtava fašizma koji se izvode kao prva faza projekta tzv. Pješačkog centra izvrsnosti.

"Spomenuti 'radovi' se izvode na temelju projekta Uređenja javnih i zelenih površina oko Doma hrvatskih likovnih umjetnika. Temeljem samo toga projekta, bez detaljnog konzervatorskog i/ili restauratorskog elaborata kao i pisanog sporazuma s vlasnicima i korisnicima prostora, nikako se nije smjelo krenuti u uklanjanje stepenica koje su sastavni dio Doma hrvatskih likovnih umjetnika, zaštićenog kulturnog dobra u vlasništvu Republike Hrvatske", kazala je Iva Marčetić iz Prava na grad.

Gradonačelnik Bandić prijavljen je zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, kazneno djelo nezakonitog pogodovanja te kazneno djelo oštećenja kulturnog dobra, a pročelnik Silvije Novak zbog osnovane sumnje počinjenja kaznenog djela protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, te kaznenog djela oštećenja kulturnog dobra, priopćeno je.

U tehničkom opisu Glavnog/izvedbenog arhitektonskog projekta ne spominje se uklanjanje stepenica, već se ti radovi navode samo u Troškovniku projekta, i to uklanjanje 37 velikih i 12 malih stepenica. U Ugovoru kojeg Gradonačelnik potpisuje s izvođačem radova ponovno se, bez ikakvih stručnih elaborata, u Troškovniku koji je sastavni dio Ugovora, navodi uklanjanje 204 velike i 12 malih stepenica kao i njihova zamjena kamenom druge vrste. Time je nanesena šteta Proračunu Grada Zagreba i oštećeno kulturno dobro, kaže se.

"Sve ove nezakonitosti je Inicijativa Vratite magnoliju u nekoliko navrata prijavljivala nadležnim inspekcijama, no budući da u dva mjeseca nismo dobili niti jedan odgovor odlučili smo se i na podizanje kaznene prijave Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske", kazala je predsjednica Zelene akcije Željka Leljak Gracin i dodala: Gradonačelnik Bandić je puno puta pozivao institucije pravne države da rade svoj posao, pa eto, sad to činimo i mi.

O spornom projektu i radovima na Trgu žrtava fašizma negativno su se očitovale praktički sve relevantne stručne udruge: Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb, Katedra za zaštitu kulturne baštine Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, ULUPUH i Muzej Ivana Meštrovića, kao i Vijeće Gradske četvrti Donji grad i Odbor za prostorno uređenje pri Gradskoj skupštini, kaže se u priopćenju Inicijative "Vratite magnoliju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2022 20:24