‘BESCILJNI EKSPERIMENT‘

Inicijativa za Jakuševec traži zatvaranje kompostane: ‘Smrad je nesnosan, ali to nije jedini problem‘

Traže i raspuštanje Mjesnog odbora Jakuševec jer, kako smatraju, ne uvažava prijedloge građana

Inicijativa za Jakuševec odrzala je mirni prosvjed ispred Gradske skupštine

 Damjan Tadic/Cropix

Predstavnici Inicijative za Jakuševec zatražili su u četvrtak prestanak rada otvorene kompostane na Jakuševcu, gašenje rada drobilice za glomazni otpad i raspuštanje Mjesnog odbora Jakuševec zbog, kako tvrde, pojačanog smrada i zagađenja zraka.

“Krajnje je vrijeme da se prestane s ovim besciljnim eksperimentnom koji ova gradska uprava provodi", rekao je predsjednik Udruge Ekologija grada Josip Pavlović, poručivši da ljudi moraju imati pravo ujutro otvoriti prozore i duboko udahnuti.

Smrad, upozorio je nije jedini problem, ali on alarmira i ukazuje da je situacija eskalirala.

U inicijativu su okupljene i Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec, Udruga Eko Tišina, Udruga žena Jakuševec, DVD Jakuševec, NK Sava-Jakuševec, Inicijativa za bolji Novi Zagreb i Udruga građana Travno.

image

Renata Bedeković

Damjan Tadic/Cropix

Raspuštanje Mjesnog odbora Jakuševec traže jer, kako smatraju ne uvažava prijedloge građana. Traže također prestanak rada otvorenog kompostišta unutar Deponija Jakuševec, prestanak rada drobilice za građevinski otpad, ali i da se konačno odredi datum zatvaranja Jakuševca.

"Donijeli smo lokot koji je ekipa iz Možemo u predizbornoj kampanji donijela ispred Jakuševca uz obećanje da će kroz dvije do tri godine nakon osvajanja vlasti, zatvoriti Jakuševec", rekla je Renata Bedeković iz Udruge Eko Tišina.

image
Damjan Tadic/Cropix

Bivša zastupnica Radničke fronte u Gradskoj skupštini Miljenka Ćurković upozorila je da se biootpad na Jakuševcu oporablja unatoč aktivnim ugovorima s privatnim oporabiteljima, a da u kompostanu trenutno dolazi oko 90 tisuća tona biootpada.

"Zbog čega aktualna gradska vlast od studenoga prošle godine nije dala oporabiteljima ni kilogram biootpada", upitala je Ćurković.

image

Renata Bedeković

Damjan Tadic/Cropix

Gradska uprava odgovorila je Hini da Grad u većini slučajeva samostalno oporablja biootpad na kompostani na Jakuševcu te da okvirni sporazumi s privatnim oporabiteljima nisu obvezujući pa ih vrlo malo konzumiraju.

image

Renata Bedeković

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. siječanj 2023 14:49