‘NEMA NEPRAVILNOSTI‘

Inspekcijski nadzor na Medicini: ‘Fotografija s kosti je možda namještena, a možda ni kost nije prava...‘

Pročelnik Petanjek ističe da nitko od djelatnika nije uočio niti jedan ljudski preparat izvan nastavnih prostora njihova Zavoda
 Željko Puhovski/CROPIX

Student zagrebačkog Medicinskog fakulteta, čiji su podaci poznati redakciji, tvrdi da je snimio fotografiju ljudske kosti, odbačene s kuvertama i papirima nekoliko metara od zgrade fakultetskog Zavoda za anatomiju. Na upit Jutarnjeg lista, pročelnik Zavoda Zdravko Petanjek odgovara da nitko od djelatnika nije uočio niti jedan ljudski preparat izvan nastavnih prostora Zavoda, a spominje mogućnost da je kost na fotografiji namještena.

"Inspekcijskim nadzorom nisu uočene nikakve nepravilnosti te je istaknuto da je pohrana preparata napravljena prema najvišim standardima. Također je utvrđeno da se zbrinjavanje anatomskog materijala obavlja na odgovarajući način te da postoji sva prateća dokumentacija", ističe u odgovoru Petanjek, uz objašnjenje da je selidba iz prostora Zavoda zbog radova na obnovi počela upravo sortiranjem i pohranom koštanih, a zatim tzv. mokrih preparata.

Pročelnik Zavoda također tvrdi da mu je u razgovoru s voditeljem selidbe, voditeljem gradilišta te radnicima potvrđeno da nisu pronađeni nikakvi ljudski preparati nakon iseljenja. "Više osoba komentiralo je da fotografija djeluje namješteno. Za mene je posebno zabrinjavajuća činjenica da je netko s namjerom namjestio fotografiju (na kojoj su možda i modeli umjetnih kostiju) te iznio mnoštvo dodatnih neistinitih informacija", stoji u odgovoru pročelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:22