INVESTICIJA ZA CIJELO STOLJEĆE

Instrument vrijedan 3 i pol milijuna kuna dolazi u metropolu

Ministarstvo kulture prošle je godine odobrilo gradnju novih orgulja, koje će u nedjelju u 11 sati na svetoj misi blagosloviti nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić

ZAGREB - Nove, deset tona i 450 tisuća eura teške orgulje zasvirat će u nedjelju navečer u crkvi Sv. Marka na Gradecu, crkvi koja je prva u pisanoj hrvatskoj povijesti, još od 1363. (ili 1359., ovisno o izvorima), imala orgulje.

Gradnja fascinantnog instrumenta sa oko tri tisuće svirala počela je sredinom prošle godine u njemačkom Passau, u majstorskoj radionici Wolfganga Eisenbartha. Riječ je o najpoznatijem europskom graditelju orgulja, za čiji je rad donacije prikupljao župnik Markove crkve Franjo Prstec.

Pomogao je i grad sa 100 tisuća proračunskih kuna, uz komentar gradonačelnika Milana Bandića kako je riječ o “investiciji za cijelo stoljeće”.

Popravak nema smisla

Do prošle godine u crkvi su bile orgulje majstora Augusta Faullanda Heferera, postavljene 1936., iako je zapravo riječ o preinačenoj verziji onih koje je još 1890. u crkvu postavio Ferdo Heferer.

Radilo se o orguljama s elektro-pneumatskom strukturom, a kako su bile u veoma lošem stanju, procijenjeno je da njihov popravak ne bi imao smisla.

Stoga je Ministarstvo kulture prošle godine odobrilo gradnju novih, koje će u nedjelju u 11 sati na svetoj misi blagosloviti nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić.

Prava svečanost planirana je u 19.30, kada će, na kolaudacijskom koncertu, svoje gromoglasne tonove orgulje prvi put ispustiti pred zagrebačkom javnosti. Čast prvog sviranja pripast će ponajboljim hrvatskim orguljašima, Anti Knežaureku, Alenu Kopunović-Legetinu i glavnom orguljašu crkve Sv. Marka Pavlu Mašiću.

Govor graditelja

Izvodit će djela skladatelja i orguljaša Johanna Sebastiana Bacha, Charlesa Tournemirea, Marcela Duprea, Henrija Muleta i Charles-Marie Widora, a govorit će i graditelj novih orgulja, 71-godišnji majstor Wolfgang Eisenbarth.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:13