KRŠENJE MJERA

Ipak nikog neće kazniti zbog gužve na Bandićevom sprovodu: ‘Djelo koje im se stavlja na teret nije prekršaj‘

Presuda nije pravomoćna te ovlašteni tužitelj ima pravo žalbe u roku od 8 dana od dana primitka pisanog otpravka presude
 Damjan Tadic/CROPIX

Zagrebački Općinski prekršajni sud nepravomoćno je oslobodio Zagrebački holding i direktora gradskih groblja Roka Gruju koje je Ravnateljstvo civilne zaštite prijavilo zbog prevelikog broja ljudi na ispraćaju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Ne navodeći identitet, već samo inicijale prijavljenih, glasnogovornica Općinskog prekršajnog suda potvrdila je Hini da je presuda donesena 6. travnja.

"Sutkinja je ispitujući optužni prijedlog podnijet od strane MUP-a, Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda Civilne zaštite Zagreb, Službe za inspekcijske poslove, našla da djelo koje je okrivljenicima činjeničnim opisom stavljeno na teret nije prekršaj pa je donijela presudu kojom je okrivljenike oslobodila od optužbe. Presuda nije pravomoćna te ovlašteni tužitelj ima pravo žalbe u roku od 8 dana od dana primitka pisanog otpravka presude", stoji u odgovoru Hini.

Služba za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite u ožujku je podnijela prekršajne prijave prema kojoj je Zagrebački holding kao pravna osoba morao platiti 20.000 kuna kazne, dok je prekršajnu kaznu od 10.000 kuna dobio v.d. voditelja Gradskih groblja Roko Gruja kao odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Uz to, Ravnateljstvo civilne zaštite tad je najavilo da će nadležnom općinskom sudu poslati optužni prijedlog protiv Grada Zagreba kao pravne osobe te protiv v. d. gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević kao odgovorne osobe zbog organiziranja Bandićeva sprovoda.

Provedenom inspekcijom je utvrđeno da je na sprovodu bilo više od 1000 osoba, a kako je Grad Zagreb znao da će sprovodu nazočiti veći broj osoba, zbog čega su organizirali 300 covid redara, organizatori su bili svjesni prekršaja, kazali su u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, u Hrvatskoj je na pogrebima i posljednjim ispraćajima u to vrijeme moglo biti najviše 25 osoba istovremeno.

Unatoč mjerama, na Bandićevu ispraćaju okupilo se više od tisuću osoba, od predstavnika državnog vrha, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, do saborskih zastupnika, Bandićevih suradnika, zaposlenika gradskih tvrtki, prijatelja i građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 15:58