USIJANJE NA SAVICI

'IŠLA SAM NA PLAC, A KAD SAM SE VRATILA DOMA, RADIJATORI SU BILI KIPUĆI' Dok se Zagreb pržio na više od 30, stanarima ove zgrade HEP uključio grijanje

 
Zgrada u ulici Vladimira Ruzdjaka 9a i 9b
 Ronald Gorsic / CROPIX

Dok vani temperature prelaze 30 Celzijevih stupnja, HEP-Toplinarstvo odlučio je puniti instalacije centralnog grijanja zbog čega su nekim stanarima zagrebačke Savice radijatori bili kipući.

Konkretno, radi se o zgradama na adresi Vladimira Ruždjaka 9a i 9b kojima je došla obavijest kako će se danas u 9 sati ujutro vršiti punjenje instalacija pogonskom vodom zbog čega moraju otvoriti ventile na broj 5, odnosno maksimalno.

- Išla sam ujutro u 9 sati na plac i kad sam se vratila u stan, bilo je grozno. Radijatori su bili gorući, a u stanu je bilo toplije nego vani. Nepodnošljivo za izdržati, nisam znala što napraviti. Tako je bilo do podneva, a onda su se radijatori počeli hladiti. Znam da je punjenje potrebno, ali otkud baš sada? Inače se to radi u devetom mjesecu kad je malo hladnije - požalila nam se jedna od stanarki.

U HEP-u su nam odgovorili kako se punjenje izvodi ljeti jer bi u protivnom došlo do prevelike gužve kad bi svi počeli s punjenjem instalacija u isto vrijeme. Inače, krajnji rok za izvođenje svih radova je 1. rujna jer od 15. rujna počinje razdoblje spremnosti za ogrjevnu sezonu i početak grijanja.

- Prema iskustvu HEP-TOPLINARSTVA d.o.o., na samom početku ogrjevne sezone velik je broj zgrada za koje nisu zaprimljeni zahtjevi za punjenjem sustava grijanja, a kada nastupi zahlađenje, masovno se zaprimaju potvrde predstavnika suvlasnika o završenim radovima te zahtjevi za punjenje sustava grijanja. U tom slučaju, vrlo je teško u kratkom roku organizirati punjenje unutarnjih instalacija grijanja u svim zgradama. Osim toga, događa se da u pojedinim zgradama radovi na unutarnjim instalacijama grijanja, koje su organizirali krajnji kupci, nisu adekvatno provedeni, pa nije moguće odmah uključiti grijanje, iako su se ispunili vremenski uvjeti za početak ogrjevne sezone - odgovorili su u HEP-u. Dodaju da u Zagrebu postoji još oko 408 zgrada kojima tek slijedi punjenje instalacija, ali nam nisu znali reći redoslijed punjenja sustava grijanja pojedinih zgrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:55