BITKA ZA METROPOLU

ISTRAŽIVANJE O IZBORIMA U ZAGREBU Bandić i Ostojić idu u drugi krug, a tamo SDP gubi bitku za metropolu

 CROPIX

Da su danas izbori, Milan Bandić dobio bi pobjedu u prvom krugu, ali i dobru psihološku prednost uoči drugog kruga izbora, u kojem bi, pokazalo je veliko istraživanje Nove TV , izgubio bitku za Zagreb sa čak 14 posto glasova više.

Milan Bandić u prvom bi krugu osvojio 36,3 posto glasova. Rajko Ostojić kao Kukuriku kandidat imao bi 23 posto glasova birača uz sebe.

Od ostalih kandidata tu je Vladimir Ferdelji (HSLS i HSS) s osvojenih 12,3 posto glasova, a HDZ-ov kandidat, ako bi to bio Željko Reiner, imao bi potporu 8,1 posto birača. Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista dobio bi glasove 8 posto birača, a 10 posto Zagrepčana još uvijek ne zna za koga bi glasovalo.

Milan Bandić u prvom bi krugu osvojio i 33 posto birača HDZ-a, ali i 14 posto birača SDP-a, stranke čiji je donedavno bio član. Ostali birači ga podupiru sa 36 posto.

Milan Bandić u drugom bi krugu osvojio 52 posto birača, a Rajko Ostojić 38 posto. Drugi krug je zapravo utrka za gotovo 50 posto birača koji u prvom krugu nisu dali glas ni Bandiću ni Ostojiću.

Milan Bandić u drugom krugu mogao bi računati na 77 posto birača HDZ-a. Od ostalih kandidata više glasova osvojio bi Rajko Ostojić i njemu bi glas dalo 44 posto birača Vladimira Ferdeljija, ali i 46 posto birača Branka Vukšića te 63 ostalih birača.

Koalicija SDP-HNS-HSU osvojiila bi 29,4 posto u borbi za gradsku skupštinu, a Bandićeva lista 22,4 posto glasova birača.

Od ostalih stranaka laburisti bi osvojili 9 posto, HDZ 8,6 posto birača, dok bi nezavisna lista Tatjane Holjevac imala 6,9 posto birača, a HSLS i HSS 6,2 posto birača. Blizu praga je HSP Ante Starčevića sa 4,7 posto birača, a neodlučnih je 9,8 posto.

Nakon četiri godine 54,5 posto Zagrepčana smatra da se život u metropoli pogoršao, a 30,9 posto da je stanje isto. Da je bolje, misli samo 11,9 posto birača, a ne zna njih 2,9 posto.

Optimisti u Zagrebu su oni s osnovnom školom, i to njih 17 posto, te s primanjima do 4000 kuna. Pesimisti su pak stariji od 60 godina, i to njih 61 posto, a s prihodima od 4001 do 5500 kuna njih 71 posto.

Školskim rječnikom, Bandić od svojih sugrađana pak dobiva ocjenu 3,1 ili trojku. Bolje prolazi kod birača s osnovnom školom, od kojih dobiva i četvorku ili 3,7.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:19