AKCIJA USKOK-a

Istražni zatvor određen Bačiću, Lončariću, ‘kralju Adventa‘ Mohenskom, Bandićevom vozaču Krajini...

Danas ujutro akcija je nastavljena: uhićeno je 8 poduzetnika i dvoje zaposlenika Grada Zagreba, među njima i član Bandićeve stranke
Privođenje osumnjičenih
 Marko Todorov/Cropix

U istražnom zatvoru u četvrtak je završilo šestero jučer uhićenih u antikorupcijskim akcijama povezanima s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, a među pritvorenima je i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Bačiću, osumnjičenom da je Bandiću nosio 50.000 eura mita kako bi pogodovao građevinskim projektima njegova suosumnjičenika Milana Lončarića, a za uzvrat primio stan vrijedan milijun kuna, istražni zatvor određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Uskok je za njega i Lončarića tražio pritvor i zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, no zatvoreni su samo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

U Remetincu su, u drugom kraku istrage koja se tiče dodjele štandova na zagrebačkom Adventu, završili i dugogodišnji Bandićev vozač Zdravko Krajina, bivša članica Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina Jelena Čeklić te Denis Mohenski, zagrebački poduzetnik poznat i kao „Kralj Adventa“.

Krajina i Čeklić zatvoreni su tijekom istrage zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a Mohenski i zbog mogućnosti ponavljanja nedjela.

Uskok sumnja da je nezakonitostima s dodjelom štandova Bandić omogućio Krajini i Mohenskom ostvarivanje dobiti od najmanje 5 milijuna kuna koje su sva trojica međusobno podijelili.

Sa slobode će se braniti Ana Stavljenić Rukavina, no njena suosumnjičenica za namještanje natječaja u bolnici Srebrnjak Andrea Šulentić ide u istražni zatvor. Njen odvjetnik ranije je najavio žalbu na odluku o određivanju istražnog zatvora, a očekuje se da će to učiniti i odvjetnici ostalih osumnjičenika.

Iako je rezultat istih zajedničkih antikorupcijskih akcija dio istrage u kojoj su Stavljenić Rukavina i Šulentić osumnjičene da su na Bandićevo traženje osigurale izbor ravnatelja bolnice Srebrnjak gdje su bile predsjednica i članica Upravnog vijeća Uskok je prepustio zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

Uskok i policija u četvrtak su u Zagrebu nastavili s antikorupcijskom akcijom pa je prema neslužbenim informacijama uhićeno 10 osoba, osam poduzetnika i dvoje gradskih zaposlenika. O tom se slučaju policija i Uskok još nisu oglasili.


Tijek akcije i ispitivanja

NOVO 17:43 Nakon završenog ispitivanja osumnjičenih u tzv. aferi Advent, poduzetniku Denisu Mohenskom određen je istražni zatvor u trajanju od 30 dana kako ne bi utjecao na svjedoke i ponovio kazneno djelo.

Bivšoj članici Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina Jeleni Čiklić i vozaču pokojnog bivšeg gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića Zdravku Krajini određen je istražni zatvor u trajanju od 30 dana kako ne bi utjecali na svjedoke.

USKOK je za Čiklić i Krajinu tražio određivanje istražnog zatvora kako ne bi ponovili kazneno djelo koje im se stavlja na teret, no sud je taj zahtjev odbio. Marta Šamota Galjer, zamjenica ravnateljice USKOK-a, rekla je da će USKOK žaliti na tu odluku.

Oni kojima je određen istražni zatvor odvedeni su u zatvor Remetinec.


17:10 - Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor za Kazimira Bačića i Milana Lončarića, piše.


15:28 Ispred Županijskog suda u Zagrebu izjavu novinarima dao je Ivo Farčić, odvjetnik Andreje Šulentić koja je uhićena zbog afere Srebrnjak.

Rekao je da joj je sud odredio 30-dnevni istražni zatvor i to po dvije osnove; zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Najavio je žalbu na odluku suca istrage, a pojasnio je i zašto istražni zatvor nije zatražen za Anu Stavljenić-Rukavinu. Rekao je da se radi o njezinoj visokoj životnoj dobi te da iz tog razloga Uskok nije ni tražio njeno pritvaranje.

Na pitanje novinara Jutarnjeg što očekuje od daljnjeg postupka, rekao je da očekuje da će se sve brzo riješiti i u korist njegove branjenice, ali da u to osobno ne vjeruje.


14:05 Ana Stavljenić-Rukavina, prvoosumnjičena u aferi Srebrnjak, puštena je da se brani sa slobode. Drugookrivljena Andrea Šulentić morat će se suočiti sa sucem istrage na Županijskom sudu gdje će se odlučivati hoće li joj biti određen istražni zatvor. Neslužbeno se doznaje kako su Stavljenić-Rukavini u obzir uzete godine, odnosno starost od 82 godine, pa joj zato nije određen istražni zatvor.

image
Ana Stavljenić-Rukavina
Nera Simic/Cropix
image
Privođenje osumnjičenih
Marko Todorov/Cropix
image
Privođenje osumnjičenih
Marko Todorov/Cropix

12:59 Oko 14:30 se očekuje privođenje Kazimira Bačića i Milana Lončarića na Županijski sud pred suca istrage koji bi trebao odlučiti o određenju istražnog zatvore, što je zatražio Uskok.


12:47 Na svojim službenim stranicama USKOK je objavio detalje o jučerašnjim uhićenjima i dvjema pokrenutim istragama, od kojih se jedna odnosi se na šefa HRT-a Kazimira Bačića i poduzetnika Milana Lončarića, dok se drugi dio odnosi na malverzacije oko dodjela kućica na Adventu.

USKOK sumnja da je Bačić posredovao kod tadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića da Lončariću osigura dozvole i rješenja za legalizaciju i gradnju njegovog projekta. Tvrde da je Lončarić preko Bačića poslao Bandiću 50.000 eura, te da je kao nagradu za posredovanje kod Bandića, Lončarić Bačiću dao stan u Zagrebu vrijedan najmanje 1.021.000,00 kuna.

USKOK će sucu istrage predložiti istražni zatvor protiv svih okrivljenika. Više pročitajte ovdje.


12:32 Neslužbeno doznajemo da istražitelji i danas pretresaju zagrebačku Gradsku upravu, ali da se pretresi odvijaju na još tri, zasad nepoznate lokacije u Zagrebu.


12:30 O jučerašnjim i današnjim uhićenjima opet se oglasio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Vjerujem da će toga biti još i da ima nekoliko krakova istrage i da je to trajalo godinama, rekao je Tomašević i dodao:

- Nad Zagrebom se nadvio oblak korupcije, a ja želim da se to nebo razvedri. Više pročitajte ovdje.


11:46 Među uhićenim poduzetnicima je i Krešimir Huzjan, potvrdio nam je to njegov odvjetnik Šime Matak koji je rekao kako se sa svojim branjenikom još nije čuo, ali će on u podne biti ispitan u sjedištu Uskoka.

- Iskreno, još ne znam o čemu se radi ni što mu se stavlja nateret, jano jutros su me kontaktirali. Upravo sam na putu prema Uskoku, a više informacija imat ćemo nakon saslušanja - rekao je za Jutarnji list.


11:23 Ispitivanja jučer uhićenih obavljaju se na više lokacija. Osim u USKOK-u u Vlaškoj ulici, osumnjičeni se ispituju i u Selskoj ulici. A kako doznajemo ondje je jutros ispitan i Kazimir Bačić.

image
Kutije s dokumentima u automobilima koji ulaze u USKOK
Goran Mehkek/Cropix

10:37 Među uhićenima su i pomoćnik pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanje infrastrukture i objekata mjesne samouprave, Darko Barun te arhitektica Sanja Borisavljević, javlja N1. Te Informacije zasad još nisu službeno potvrđene.

N1 navodi i da je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić danas ispitan u USKOK-u. Kratko je iznio svoju obranu, odbacivši sve što mu se stavlja na teret.


10:08 U prostorije Uskoka u Vlaškoj 116 jutros je prva, 15 minuta prije 8 sati, dovedena Jelena Čeklić, bivša članica Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina. Ona već više od dva sata razgovara s istražiteljima, no zasad nije poznato što im je rekla. Očekuje se da će na saslušanje u Uskok tijekom prijepodneva biti doveden i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. Kako doznajemo, on je noć proveo u pritvorskoj jedinici na Oranicama, odakle će biti direktno dovezen u sjedište Uskoka. U dvorište Uskoka nešto iza 10 sati ušao je i automobil s 10 kutija dokaznog materijala.


09:03 Među jutros uhićenima je i Zdravko Čabraja, javlja N1. On je član gradskog odbora Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365.

Policija i Uskok o uhićenjima bi se trebali oglasiti tijekom dana, a zatraže li za nekoga od uhićenih istražni zatvor o tome će odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.


08:28 Uhićeno je osam poduzetnika i dvoje zaposlenika Grada Zagreba. Neslužbeno doznajemo da je jedan od uhićenih poduzetnika i građevinar Ivan Papić, muž bivše Miss sporta Stefany Hohnjec.


Jučerašnja velika operacija USKOK-a i policije nije ni završena, a u Zagrebu je, kako doznajemo, danas već u tijeku nova policijska akcija.

Kako neslužbeno doznajemo, rano jutros privedeno je desetak osoba, riječ je o kaznenim djelima primanja mita, a i u ovom slučaju među osumnjičenima su neki djelatnici zagrebačke Gradske uprave.

Podsjetimo, jučer su kao najkrupnije zvjerke pali Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a, Milan Lončarić, vlasnik TEŽ-a, Zdravko Krajina i Velimir Žaja, vozači Milana Bandića, Andrea Šulentić, bivša šefica Stručne službe zagrebačkog gradonačelnika, Jelena Čeklić, bivša članica Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina, poduzetnik Denis Mohenski, poznat pod nadimkom "kralj Adventa", te Ana Stavljenić-Rukavina, bivša bliska suradnica Milana Bandića.

O uhićenjima u Zagrebu jučer ujutro prvi je izvijestio Jutarnji list, a sve detalje možete pročitati OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 01:13