GRADSKA SKUPŠTINA

Ivana Kekin: ‘Kosturi iz ormara i rebalans? Prenerazila me razina besramnosti HDZ-a!‘

U HDZ-u ne vide svoju odgovornost, Davor Filipović kaže da je on više puta kritizirao proračun
Saborska zastupnica Ivana Kekin
 Damir Krajač/Cropix

Gošća Novog dana N1 Televizije bila je saborska zastupnica platforme Možemo! i predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin.

Na jučerašnjoj sjednici zagrebačke Skupštine najviše se pričalo o kosturima iz ormara. Nova gradska vlast predstavila je vijećnicima rebalans proračuna, kažu da je ušteda bilo, ali da su ih pojeli kosturi iz ormara. Oporbeni HDZ žestoko ih je napao, kažu da je prošlo prvih 100 dana nove vlaste i da je vrijeme da kosture ostave u ormaru te se počnu baviti gradom. Kekin kaže da je ovakvo ponašanje HDZ-a besramno jer su upravo oni digli ruke za taj proračun.

“Moram priznati, iako smo se od HDZ-a u posljednjih 30 godina nagledali svega, ova razina besramnosti mene je prenarazila. Mislila sam da će biti ipak malo primjereniji situaciji, kao što je rekao naš zastupnik Bakić, da će pokazati barem minimalnu količinu stida. Jučerašnji rebalans je ogledalo onoga što je Bandićeva vlast u kojoj je sudjelovao HDZ činila gradu”, rekla je Kekin.

U HDZ-u ne vide svoju odgovornost, Davor Filipović kaže da je on više puta kritizirao proračun. Za rebalans cinično kažu da su uštede 4,99 kuna.

“To je baš ta besramnost. To što su oni initmno u sebi znali, razgovarali među sobom da je proračun neodrživ ne znači ništa. U demokraciji se broje ruke kad se treba glasati i Filipović je digao ruke za taj proračun, bespredmetno je govoriti što je mislio. Što se tiče tema ušteda i financijskih kostura i da ih treba ostaviti u ormaru, kako? Ti računi se moraju platiti. To su kosturi koji su se pojavili sada na stolu, a ponavljam, nisu bili u proračunu. Svi su znali da je situacija u Zagrebu loša, mi smo i u kampanji govorili koliko je proračun neodrživ, no nitko od nas nije mogao imati uvid u to kolike su se stavke naprosto preskakale. Ne možemo račun ignorirati. To je kao da vam dođe na stol račun za plin, a vi ga ne platite”, rekla je Kekin.

Koliko dugo će trajati “čistilište”?

“To je proces koji traje, posljedice ovako nevjerojatno fiskalno ponašanje će se osjećati dugo. To je naprosto tako. To se sada vidi, to na dnevoj razini osjećaju građani kad se bude u 5 ujutro jer im voda prodire kroz prozore, ali mogu reći da će se već na idućem proračunu, na kojem se radi, itekako vidjeti novi smjer kojim grad ide”, rekla je Kekin za N1.

Kekin, koja je liječnica, komentirala je i uvođenje covid-potvrda u zdravstveni sustav. Djelatnici koji nisu cijepljeni ili preboljeli virus morat će se redovito testirati, a u početku će testiranje biti plaćeno iz proračuna. Kekin to smatra neodrživim.

“I Beroš kaže da je neodrživo, no nejasno je dokad će to biti na teret države. Stožer i Vlada pokušavaju održati razinu simpatičnosti, da se nikome ne zamjeri, što je neodgovorno. Nikako da zauzmu jasan stav. S jedne strane govore da se trebamo cijepiti, a s druge strane u Znanstvenom savjetu Vlade sjede ljudi koji to dovode u pitanje”, komentirala je Kekin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 14:17