ZABRINUTI GRAĐANI

Iz Grada tvrde da je problem riješen, Jakuševec i dalje pretrpan žutim vrećicama: ‘Nadam se da neće doći do požara‘

‘U tim vrećicama nalazi se 40% miješanog komunalnog otpada jer je sistem doživio neuspjeh‘

Jakuševec 15. veljače

 /Udruga Za Zaštitu Okoliša Jakuševec

Zagrebački Jakuševec je već peti dan zatrpan žutim vrećicama za otpadnu plastiku. S obzirom na to da za obrađivanje plastičnog otpada Grad ima ugovore s privatnim tvrtkama, na Jakuševcu im nije mjesto, pa su građani odmah reagirali. Mnogi su zabrinuti za potencijalni požar uzrokovan nepropisnom odlaganju, dok drugi smatraju kako je ovaj manji incident jedan u hrpi prošlih i budućih koji će nazirati dokle god se odlagalište ne zatvori.

image

Plastika na Jakuševcu, 12. veljače

/Inicijativa Za Jakuševec

Nakon što su 12. veljače na jakuševačkom servisno-operativnom centru osvanule žute vrećice, Zagrebački holding nam je rekao kako je došlo do određenih komplikacija vezanih uz plastiku koju preuzimaju privatne tvrtke, no i da se prihvat odmah počeo normalizirati. Tri dana nakon, SOC se i dalje žuti. Na pitanja postoji li rizik od požara i dodatnog zagađenja, iz Grada su nam proslijedili izjavu gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je u četvrtak rekao kako problem riješen.

‘U tim vrećicama nije samo plastika, sistem je neuspješan’

Josip Pavlović predsjednik udruge Ekologija grada nam je poslao snimku i fotografije jučerašnjeg prizora na Jakuševcu. Rekao nam je kako mu nije jasno zašto se najednom otpadna plastika odlaže na Jakuševcu bez transparentne dozvole.

image

Jakuševec 15. veljače

/Udruga Za Zaštitu Okoliša Jakuševec

“U tim žutim vrećicama nalazi se 40% miješanog komunalnog otpada jer je sistem odvajanja doživio neuspjeh i ljudi ga nisu prihvatili”, rekao nam je gospodin Pavlović. Kaže kako sav taj otpad i dalje smrdi i onečišćuje zrak i vodu, a od odrona se ništa nije poduzelo. "Nije otpad u Zagrebu novi problem, ne razumijem zašto dolazi do ovoga. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će tamo ostati, nadam se da neće završiti u drobilici i da neće doći do nekakvog požara”, dodao je.

‘Radi se o čistom politikarenju, problema će biti dokle god nemamo CGO’

Bivša vijećnica gradske četvrti Novi Zagreb istok Mirela Mikić Muha pak tvrdi da je ova situacija iskorištena za političke igre i napadanje, a da je novonastala situacija rezultat toga što Zagreb i dalje nema dovršeni sustav gospodarenja otpadom.

“Problema na Jakuševcu ima godinama, irelevantno je tko je na vlasti. Zdrav razum vam govori da se Jakuševec treba zatvoriti, a činjenica je da se sustav s centrom za gospodarenje otpadom gradi dugo. Slovenci su ga gradili 20 godina”, rekla je gospođa Mikić Muha.

image

Žute vrećice na Jakuševcu 16. veljače

/Udruga Ekologija Grada

“Je li greška u sastavu vrećica ili je došlo do problema s tvrtkama je manje bitno, ako se nešto dogodilo svakako je bolje da je na SOC-u nego na ulicama. Ipak, da imamo kompletan sustav za obradu otpada, do ovog ne bi došlo. Sve do tad, imat ćemo ovakva i slična zastajkivanja, a na Jakuševcu naprosto više nema mjesta.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:36