POSTAJU PRISTUPAČNIJI

Iz Grada Zagreba javljaju da opet dižu dohodovni cenzus: ‘Nitko neće skuplje plaćati vrtić...‘

Ovakvim podizanjem pragova dio roditelja vrtić će plaćati manje, a ostali će plaćati istu cijenu kao i do sada.

Ilustrativna fotografija

 Ivo Ravlic /Cropix

Iz zagrebačkog Poglavarstva najavljuju ponovno povećanje dohodovnih cenzusa roditelja s ciljem da ne moraju plaćati višu cijenu vrtića, a s obzirom na to da bi zbog inflacije dio roditelja u idućoj godini mogao prijeći u više dohodovne pragove i time plaćati višu cijenu vrtićkih usluga.

Podsjećaju da je u svibnju stupila na snagu Odluka o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića kojom su prvi put u jedanaest godina podignuti pragovi dohodovnih cenzusa roditelja, s ciljem da roditeljima ne poskupe gradski vrtići.

- Povećanjem praga od osam posto osigurali smo da povećanje plaća u 2022. godini ne dovede do povećanja cijene vrtića. Također, tom smo Odlukom povećali broj roditelja koji plaćaju najmanji iznos sudjelovanja, kao i onih koji ostvaruju pravo na olakšice. Dječji vrtići u Zagrebu najjeftiniji su od svih velikih gradova u Hrvatskoj. Nešto manje od trećine roditelja u Zagrebu u cijeni vrtića sudjeluje s iznosom od 0 do 20 eura po djetetu mjesečno, a njih još 20 posto s iznosom od 21 do 40 po djetetu, što znači da oko 50 posto roditelja u Zagrebu vrtić plaća između 0 i 40 eura po djetetu, stoji u priopćenju Grada, u kojemu navode da su u javno savjetovanje uputili Odluku o izmjeni Odluke o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića kojom se cenzusni pragovi povećavaju za dodatnih 20 posto u odnosu na postojeće.

Ovakvim, kako navode, značajnim podizanjem pragova, dio roditelja/skrbnika vrtić će plaćati manje, a ostali će plaćati istu cijenu kao i do sada.

- Nikome neće porasti cijena vrtića. Dakle, ovom Odlukom cjenovno pristupačni zagrebački gradski vrtići postaju još pristupačniji, poručuju uz navod kako će „i dalje nastaviti pratiti društveno-ekonomske okolnosti te s njima proaktivno usklađivati politike, programe i usluge Grada Zagreba, gradskih ustanova i poduzeća, posebno pritom vodeći računa o najosjetljivijim skupinama u društvu“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:50