ZDRAVA PREHRANA

Iz Grada Zagreba svim školama poslali jelovnike: ‘Evo što djeca moraju jesti za doručak, ručak i užinu‘

Najavljeno je i pokretanje pilot projekta ‘zelene javne nabave hrane‘, a za koji je interes izrazilo 30 osnovnih škola

Ilustrativna fotografija

 Marko Todorov/CROPIX

Svim zagrebačkim osnovnim školama iz Grada su u petak, uoči nove školske godine, poslali popis novih, zdravih jelovnika. Popis uključuje obroke koje bi škole trebale postupno početi nuditi učenicima za doručak, ručak i užinu. Za jesensku sezonu planirano je po 35 raznih vrsta obroka, a sastavili su ih stručnjaci Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

Primjeri doručka koje bi kuharice u školama trebale servirati djeci su sljedeći: žitarice s mlijekom, suhim šljivama i lanenim sjemenkama; kruh s namazom od cikle, jogurt i voće; riža na mlijeku sa šumskim voćem ili kruh s namazom od lješnjaka i kakaa, mlijeko i voće.

Za ručak je, primjerice, u planu: krem juha od cikle i riže, složenac s fileom iverka, zelena salata s kukuruzom i domaći kompot. Na popisu je i kelj varivo sa suhim mesom, kruh i voće ili pureće polpete, pire krumpir, umak od rajčice, zelena salata i kruh ili, pak, zeleni popečki, mediteranski grah i kruh. Užina bi trebala biti palenta s kiselim mlijekom; puding od muškatne bundeve ili puding od kruha; slani muffin ili - pizza s povrćem.

- Riječ je o nastavku pokušaja Grada da unaprijedi školsku prehranu, učini je dostupnijom i roditeljima jeftinijom. Dosad smo uspjeli povećati obuhvat broja djece koja u školi imaju priliku dobiti obrok. Ove je godine u sustavu prehrane 59 tisuća osnovaca, 15-ak tisuća više nego prošle godine, pri čemu 1500 učenika više nego lani konzumira topli obrok u školi - navode u Poglavarstvu.

Prema podacima gradske uprave, od drugog polugodišta prošle školske godine uloženo je 750 tisuća eura u kuhinjsku opremu i inventar te 1,1 milijuna eura u subvencije roditelja. Ukupni računi svih roditelja manji su za 1,8 milijuna eura, odnosno gotovo 50 posto, dok su škole, navode u Poglavarstvu, ostvarile 3,2 milijuna eura (67 posto) viši prihod u prvoj polovici ove godine u odnosu na isti period lanjske.

- Tijekom ljeta Grad je naručio jelovnike za ovu školsku godinu za period od rujna do prosinca. To je prvi put u povijesti da Grad Zagreb ima objedinjene jelovnike za osnovne škole - pohvalili su se u Poglavarstvu. Jelovnici sadrže kombinacije obroka za 77 dana s normativima za 35 mliječnih obroka, 35 ručkova i 35 užina, a njihovo uvođenje je postupno - naglašavaju u Gradu.

Pored toga, najavljuju pokretanje pilot projekta "zelene javne nabave hrane", a za koji je interes izrazilo 30 osnovnih škola. Cilj pilot faze je da 15 posto svih obroka u odabranim školama bude održivo proizvedeno i pripremljeno.

Na upit očekuju li da će školarci dobro prihvatiti zdrave menije, s obzirom na njihove ne baš zdrave prehrambene navike, u Gradu odgovaraju: "Promjene se ne događaju od danas na sutra. Meniji će biti fleksibilni i uvjereni smo da ćemo uspjeti s obzirom na to da Grad ovakav model prehrane od 2017. provodi i u vrtićima".

Inače, u Gradu navode i da je gradonačelnik Tomislav Tomašević osnovao radnu skupinu za razvoj unaprijeđenog modela prehrane. Skupina će, kažu, pratiti uvođenje jelovnika i raditi na novom modelu prehrane, kao i smanjenju otpadaka hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:48