‘BANKROTIRAT ĆEMO‘

Iz HDZ-a žestoko napadaju Bandića, znači li to da puca koalicija? ‘Ne, upravo suprotno!‘

Napad stiže dva dana prije sjednice Gradske skupštine i pokazuje koliko se u vladajućoj stranci pokušavaju distancirati od Bandića
 Neja Markicevic/Cropix

“Akumulirani manjak u zagrebačkom gradskom proračunu iznosi više od milijardu i 300 milijuna kuna, a rashodovnu stranu proračuna posebno opterećuju rashodi za zaposlene koji su u 2019. bili veći od tri milijarde kuna”, glasi optužba na račun gradonačelnika Milana Bandića, koju je na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare iznio HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Davor Filipović.

Usto, iz HDZ-a su upozorili da Grad Zagreb “ima ozbiljne probleme s likvidnošću i bankrotirat će ako ne dođe do radikalnog zaokreta u upravljanju gradskim financijama i gradskom imovinom”. Napad HDZ-a na Milana Bandića stiže dva dana prije sjednice Gradske skupštine, zakazane za četvrtak, i pokazuje koliko se u vladajućoj stranci pokušavaju distancirati od gradonačelnika te pripremiti za iduće lokalne izbore u svibnju 2021. godine.

Međutim, dva visoka izbora iz HDZ-a potvrdila su Jutarnjem listu kako ovi napadi ne znače i razvrgavanje koalicije u Skupštini, koja ima 26 od 51 vijećnika. Upravo suprotno, budući da u HDZ-u još nemaju kandidata za budućeg gradonačelnika, odgovara im da Bandić ostane do kraja mandata. “Unatoč medijskim spekulacijama, još uvijek nije bilo konkretnih razgovora o našem kandidatu. Vili Beroš je “izgorio”, Domagoj Milošević ne privlači birače, a tek će se vidjeti je li taj pravi ministar financija Zdravko Marić.

Osim toga, nipošto ne treba odbaciti Bandićeve izglede na idućim izborima”, rekao je izvor iz HDZ-a.

Zanimljivo, i u SDP-u jednako razmišljaju, što je ispričao jedan od najpoznatijih zagrebačkih socijaldemokrata. “Kada bi se ove nedjelje održali izbori za gradonačelnika, po 20 posto u prvom krugu dobili bi Bandić, Tomislav Tomašević te kandidati HDZ-a i SDP-a ako to ne bi bio Gordan Maras. Milan Bandić i dalje raspolaže resursima za kupnju birača u Sesvetama, Kozari Boku i ostalim prigradskim naseljima i nipošto ga se ne smije otpisivati”, drže u SDP-u.

Ali da nema međusobne iskrenosti u koaliciji koja vlada u Zagrebu, potvrdio je i Milan Bandić koji je ovaj vikend upozorio da očekuje odgovornost vladajuće većine, a o odnosu s HDZ-om u Skupštini kratko rekao: “U politici nema ljubavi, u politici treba biti korektnosti i partnerskog odnosa. Ja mislim da toga ima dovoljno da nastavimo dalje”.

Već mjesecima traju sukobi na relaciji HDZ-Milan Bandić, a kakvi su spomenuti odnosi, vidjelo se u svibanjskom nastupu Drage Prgometa, predsjednika Gradske skupštine, koji je gradonačelnika javno optužio da laže i dodao da je dogovor s Bandićem “nemoguć”

Bandić: Zagreb nije niti će bankrotirati

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je poručio da Zagreb nije bankrotirao niti će bankrotirati te je najavio da će Grad imati novaca za fond za obnovu nakon potresa što je prioritet grada.

"Grad Zagreb će zadnji bankrotirati u ovoj zemlji, a to znači nikad. Grad Zagreb će imati novaca za prioritetne projekte i ima novaca i imat će novaca za sve ono što trebamo da pobijedimo Covid", poručio je Bandić.

Na konferenciji za novinare "Akti gradonačelnika", u povodu sutrašnje sjednice Gradske skupštine, oštro je opovrgnuo izjave HDZ-ovog gradskog zastupnika Davora Filipovića koji je jučer upozorio da Zagreb ima ozbiljne probleme s likvidnošću i da će bankrotirati ako ne dođe do radikalnoga zaokreta u upravljanju gradskim financijama i imovinom.

"Ako je Zagreb pred bankrotom, onda je Hrvatska već bankrotirala, onda Hrvatske nema. To je neozbiljno, neodgovorno i to nije na tragu onoga što ja razgovaram dnevno s njegovim predsjednikom stranke i predsjednikom Vlade. Molio bih da se uozbiljimo, stavimo glave skupa i radimo u interesu građana ovoga grada i ove zemlje, a posebno građana koji su pogođeni potresom", poručio je Bandić.

Apelirao je na premijera Andreja Plenkovića "da ukroti svoga 'skojevca', da ga malo podštuca" jer to može imati "dalekosežne posljedice" za poremećaj na financijskom tržištu kapitala i povjerenju u Grad Zagreb i državu.

Bandić je uputio i posebnu poruku bankama i kreditnim agencijama te se ispričao "u ime neodgovornih ljudi" koji šire dezinformacije, poput Filipovića. Rekao je da će banke i kreditne agencije morati i nazvati, a da te izjave Filipovića "idu čak do kaznene prijave", ali nije siguran hoće li potegnuti za tim.

"Ne da je to neodgovorno, nego opasno. Zamislite tvrdnju da je Grad u bankrotu ili pred bankrotom, a šest i pol puta manje je zadužen od Hrvatske", kaže Bandić.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić rekla je da je neogovorno istupiti i reći da je Grad Zagreb u bankrotu jer su odmah isti dan dobili upite partnera s financijskog tržišta koji su pitali - "što se to dešava?".

"Da je Grad Zagreb u bankrotu mi ne bismo sada bili ovdje gdje jesmo niti bi Republika Hrvatska uopće mogla funkcionirati - 1,3 milijarde kuna kumuliranog deficita u proteklom perirodu, od čega je petsto i nešto milijuna kuna iz prošle godine ne može biti razlog za bankrot Grada Zagreba", rekla je Jozić.

Istaknula je da je Republika Hrvatska, samo do danas, u ovoj godini u minusu preko 25 milijardi kuna te upitala što bi se onda dešavalo s tim?

Na pitanje o iseljevanju građana čiji su domovi stradali u potresu iz Studentskog doma Cvjetno naselje u hostel "Arena", zamjenica gradonačelnika Olivera Majić rekla je da će svi oni neovisno o oznakama njihovih građevina stradalih u potresu, biti preseljeni u hostel "Arenu" gdje je za njih osiguran 241 krevet.

"Mislimo da će naši sugrađani biti apsolutno zadovoljni. Na žalost, opet je privremeni smještaj i ništa im ne može zamijeniti dom, ali mi se po uputi gradonačelnika trudimo da im omogućimo kvalitetniji smještaj i sigurno će biti kvalitetniji nego što je Cvjetno naselje", poručila je Majić.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić rekao je da ni jedan razredni odjel u Zagrebu nema službeno određenu samoizolaciju do ovog trenutka i nadaju se da će tako i ostati, odgovarajući na pitanje imaju li informaciju da je jedan razred Osnovne škole Malešnica u samoizolaciji.

"Što se tiče zagrebačkih osnovnih i srednjih škola 100.000 učenika i 5000 razrednih odjela, sve je krenulo redovito u ponedjeljak i do danas nema nekih posebnih poteškoća", rekao je Lovrić. Istaknuo je da skoro 95 posto zagrebačkih škola i razrednih odjela ima model nastave A, nešto više od pet posto ima model nastave B, a nitko ne primjenjuje model nastave C, na daljinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 02:45