VALENTINOVO U ZAGREBU

Između romantike i recesije: Zaljubljeni ni u doba krize ne pitaju za cijenu

Prodaja klasičnih poklona u parfumerijama, čokolaterijama i trgovinama tijekom vikenda porasla je za više od 50 posto
 Milivoj Keber/CROPIX

Romantični Zagrepčani jučer su slavili Valentinovo - Dan zaljubljenih. Recesija, koja nas muči već duže vrijeme, ipak nije utjecala na dokazivanje privrženosti i ljubavi klasičnim darovima, pjesmama, putovanjima...

Valentinovo je pobijedilo recesiju. Zaljubljeni su parovi uživali u brojnim romantičnim ponudama u Zagrebu, promet je u trgovinama porastao i do 50 posto, a turističke agencije rasprodale su sve svoje aranžmane.

Skupa romantika u hotelu

Pod motom “Nabrusite cipele i neka Vam srce jače zalupa”, u hotelu Westin zabavljali su se ljubitelji rock’n’rolla. Parovi željni nešto opuštenije atmosfere iskoristili su poseban valentinovski paket od 2000 kuna u hotelu The Regent Esplanade. Paket je uključivao noćenje u deluxe sobi, večeru uz svijeće i romantično klizanje. Vega-ljubavne specijalitete nudio je makrobiotički restoran Nova u Ilici, gdje se uživalo u originalnim jelima spravljenim samo za Valentinovo. Znatiželjni ljubavnici isprobavali su Strastvenu paštetu od oraha na zobenom kolačiću, Jušni poljubac od rajčice i bundeve, te Ljubavni vatromet sa seitanom i majonezom od šafrana.

- Nekada smo planirali Valentinovo od jutra do mraka, međutim kako smo već osam godina u vezi, zasitili smo se tih posebnih obilježavanja. Dan ćemo provesti spontano, kavica, večera, možda neki film... pa što noć donese - kažu Tamara Gvozdenović i Vanja Paris koje smo susreli u trgovačkom centru dok joj je Vanja poklanjao veliko srce kao simboličan ljubavni dar.

Građani se za Valentinovo nisu odrekli ni putovanja s obzirom na to da putničke agencije bilježe dobru prodaju posebnih aranžmana. Booking i prodaja odvijali su se u zadnji trenutak, jer su parovi zbog krize željeli dodatno uštedjeti.

Rasprodani aranžmani

U agenciji Generalturist kažu da su prodali sve valentinovske aranžmane. Najveći broj prodanih rezervacija imala je i agencija Kompas s najatraktivnijim ponudama putovanja u Pariz. Uključivale su put zrakoplovom i tri noćenja za cijenu od 3300 kuna po osobi. Nezaobilazna je i romantična Venecija, aranžman koji stoji 750 kuna. S druge strane, najtraženije hrvatske destinacije za ljubavni odmor bile su Dubrovnik i Opatija.

Osim poljupca i neizmjerne ljubavi, parovi su se međusobno šarmirali klasičnim darovima poput bombonijera, parfema, donjeg rublja i neizbježnih crvenih ruža. U prodavaonici Kraša kažu da im se prodaja tijekom Valentinova povećala za 50 posto. Najviše su se prodavale mliječne čokolade “Srce moje malo” koje koštaju 400 kuna po kilogramu.





Dobra prodaja parfema

Parfumerija Douglas u Ilici također je zabilježila dobru prodaju, iako su se najviše prodavali manji parfemi od 30 mililitara, čija je cijena 200-tinjak kuna. Parovi su najčešće birali mirisne kapljice brandova Versace i Hugo Boss. Nekima je bio dovoljan i cvijet kao znak pažnje.

- Kupio sam supruzi i kćeri po jednu crvenu ružu. Organizirali smo svečani ručak i to je dovoljno za Valentinovo. Inače, nikada nismo posebno obilježavali taj dan, jer bi ipak Valentinovo trebalo biti svaki dan. Jadno je ako smo spali na to da slavimo samo jedan dan kao najzaljubljeniji - rekao je sveučilišni profesor Božidar Matijević. I dok neki građani smatraju da je Dan zaljubljenih samo potrošačka izmišljotina, drugi su nepopravljivi romantici. I oni su pronašli izlaz iz ekonomske krize. Ime mu je ljubav.





Mora da je zaljubljen do daske...

Nepoznati ‘počinitelj’ maštovito je jučer na Valentinovo poslao svoju poruku ljubavi. Skupio je hrabrosti, vjerojatno pričekao pravi trenutak i onda uložio veliki trud kako bi objesio velik transparent na križanju Branimirove ulice i Svetica, koji glasi ‘Da imam srca dva, oba bi tebi da’. Osoba kojoj je ljubavna poruka namijenjena sigurno će uočiti transparent koji se nalazi na samom nadvožnjaku, gdje prolaze vlakovi. Rezultat je i više nego efektan. Osim što će zasigurno raznježiti svoju dragu, nepoznati je ljubavnik jučer namamio i osmijehe na lica brojnih prolaznika i pritom ih podsjetio i ohrabrio da i sami možda naprave neku ludost i osvoje svoje ljubavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:29