ZELENIJI GRAD

Izmjena zagrebačkog GUP-a: Nema više prenamjena zelenih zona u građevinske

Tomašević: Želimo spriječiti nekontroliranu gradnju zgrada koju nije pratila gradnja infrastrukture

Tomislav Tomašević

 Davor Pongracic/Cropix

Na 22. sjednici zagrebačke Gradske skupštine održanoj u četvrtak donesene su odluke o izradi izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba i GUP-a Sesveta. Time započinje procedura izrade izmjene GUP-a koja bi mogla trajati oko dvije godine, a novi će dokument imati tri glavna cilja - javne potrebe i javni interesi, Zagreb zeleniji grad te revalorizaciju i unaprjeđivanje prostornih kvaliteta.

Postavljanju glavnih odrednica izmijenjenog GUP-a prethodilo je savjetovanje s javnošću u kojem su mišljenje dali Društvo arhitekata Zagreb, vijeća gradskih četvrti, kao i zainteresirani pojedinci. Cilj javnih potreba i javnog interesa odnosi se na jasno definiranje i zaštitu gradskih interesa koji je proteklih godina patio nauštrb privatnih interesa.

Zagreb zeleniji grad označava usklađivanje sa zelenim politikama Europske unije, a zadnji cilj podrazumijeva zaštitu vrijednosti i identiteta prostora. Drugim riječima, unaprjeđenje prostornih rješenja koje bi se bavilo boljom zaštitom prepoznatih vrijednost prostora i tražilo način korekcije prostornih anomalija, poput zgrada koje su preblizu sagrađene. Potencijalnim izmjenama, prošlost bi trebala postati i prenamjena zelenih površina u građevinske.

Riječ je o svojevrsnim "vatrogasnim" mjerama jer je za izradu potpuno novog GUP-a nužna dokumentacija koju Ministarstvo prostornog uređenja nije donijelo, a i sama procedura traje još dulje od izmjena. Iako je Prijedlog na Skupštini usvojen, oporba ga je na sjednici kritizirala. Isto je učinio i Renato Petek (SDP).

Samostalno, bez SDP-a

- U prošlom sazivu Skupštine Tomislav Tomašević je bio frontmen zastupnika koji su se protivili točkastim promjenama GUP-a i zahtijevali da se izradi zajednički dokument za Zagreb i Sesvete. Sada opet imamo prijedlog točkastih izmjena GUP-a. Nema pravih promjena i izvršenja obećanja - komentirao je na konferenciji za novinare Petek par minuta nakon što ga je predsjednik njegova kluba zastupnika Ivan Račan (SDP) prozvao da nastupa samostalno i bez konzultacije sa stranačkim kolegama.

Tomislav Tomašević (Možemo!), gradonačelnik Grada Zagreba, naglasio je kako nije riječ o točkastim promjenama i da donošenjem odluke u Skupštini tek započinje procedura izrade dokumenta koja bi mogla trajati dvije godine.

- Ne znam što je pjesnik htio reći - komentirao je Tomašević i nastavio kako se promjenom GUP-a želi spriječiti nekontrolirana višestambena gradnja zgrada koje nije pratila gradnja infrastrukture.

U Prijedlogu odluke o izmjeni i dopuni GUP-a navodi se da bi se ostvarivanje triju postavljenih ciljeva omogućilo povećavanjem otpornosti na klimatske promjene kroz povećanje zelenih površina i prirodnog terena, očuvanje i revitalizaciju vodnih površine, očuvanje integriteta zelenih površina i formiranje mreže zelene infrastrukture grada.

Cenzusni prag

Namjeravaju se zaštititi urbanističke cjeline dovršenih naselja i dijelova naselja, kao i vrijedna područja niske te individualne gradnje. Preispitat će se, piše u dokumentu, normativ za određivanje potrebnog broja garažnih parkirališnih mjesta s obzirom na dostupnost javnog prijevoza, kao i promjena uvjeta za korištenje, uređenje i zaštitu prostora u svrhu postizanja optimalnih prostornih rješenja. Ta se stavka odnosi na izgrađenost određenog područja, udaljenost između građevina i cjelovitost udjela prirodnog terena, što je posebno problematično u dijelovima Grada čija se gradnja u posljednje vrijeme intenzivirala. Primjerice, situacija kakva se pojavljuje na periferiji Novog Zagreba.

Na aktualnoj sjednici Gradske skupštine raspravljalo se i o novoj Odluci o komunalnom redu i Odluci o mjerilima za naplatu dječjih vrtića. Dogradonačelnica Danijela Dolenec (Možemo!) izjavila je kako se novim mjerilima naplate usluge dječjih vrtića nastoji ujednačiti način na koji se obračunava prihod roditelja i da će se podići cenzusni pragovi za osam posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:09