PREVARA NA OBNOVI

Ja sam prijavio susjede! Htjeli su sve dimnjake obnoviti novcem države, a uopće ih ne koristimo

Neki su dimnjaci stradali u trenutku potresa u Petrinji. Suvlasnik smatra da je način na koji je ona sanirana nedopustivi
Dimnjak u Lastovskoj
 Privatni arhiv

Ja sam šefu Fonda za obnovu Damiru Vanđeliću prijavio slučaj moje zgrade koja je na hitnim radovima na dimnjacima najavila da od države može naplatiti 1,5 milijuna kuna jer je u zgradi 128 stanova (po stanu 12.000 kuna).

Prijavio sam to kako bih spriječio daljnje rušenje dimnjaka koji nisu stradali u potresu te postavljanje novih, od kojih svaki stoji 40 tisuća kuna, i, što je najbizarnije, ne koristimo ih, spojeni smo na toplanu - rekao nam je policijski inspektor u mirovini M. Ž. (podaci poznati redakciji) koji živi u golemoj zgradi u zagrebačkoj Lastovskoj ulici.

Razmjeri štete

Riječ je o slučaju koji je Fond za obnovu prije nešto više od mjesec dana proslijedio, kako su rekli, policiji. Taj je slučaj u Ministarstvu graditeljstva, kako neslužbeno doznajemo, još uvijek u obradi. Šef Fonda Vanđelić je, podsjetimo, o toj prijavi govorio i na konferenciji za novinare u travnju, ali bez otkrivanja adrese i glavnih aktera. Međutim, ovih dana uspjeli smo doći do tih podataka, pa smo iz razgovora s predstavnikom stanara i suvlasnikom koji je prijavio slučaj šefu Fonda Vanđeliću pokušali utvrditi o čemu se radi.

image
Zgrada u Lastovskoj od 22-36
Ranko Suvar/Cropix

Neki su dimnjaci na toj zgradi nesumnjivo stradali u trenutku potresa u Petrinji 28. prosinca prošle godine. No, suvlasnik koji je prijavio slučaj, M. Ž., smatra da su razmjeri štete i način na koji je ona sanirana nedopustivi.

- Posebno kad se uzmu u obzir razmjeri štete nastale u centru Zagreba i na Banovini - kaže M. Ž.

No, predstavnik stanara Guido Hornik tvrdi da je sve napravljeno u skladu sa zakonom i da je više od 76 posto suvlasnika donijelo odluku.

- Naša zgrada imala je devet što porušenih, što popucanih i pomaknutih dimnjaka od petrinjskog potresa. Na teren su dva dana izlazili vatrogasci koji su uklonili najkritičnije. Pozvana je i dimnjačarska služba koja je utvrdila trajna i konstruktivna oštećenja na devet dimnjaka, s preporukom da se zbog loše vertikalne konstruktivne krutosti ukloni svih 16 dimnjaka - objašnjava predstavnik stanara Hornik te dodaje da su u sanaciji dimnjaka angažirani ovlašteni inženjeri građevinarstva - "statičari koji su pregledali zgradu i dimnjake, utvrdili činjenično stanje te na osnovi toga napravili elaborat sanacije s troškovnikom".

- Ministarstvu je prijavljena šteta, a riječ je o iznosu od oko 400 tisuća kuna. Ovlašteni inženjeri građevine - statičari od strane Ministarstva su 11. siječnja 2021. izašli na teren i utvrdili stanje dimnjaka te dali zelenu naljepnicu s preporukom (U2) "hitno demontirati i sanirati dimnjake". Elaborat su napravili ovlašteni inženjeri graditeljstva sukladno napucima Ministarstva i UPPO Priručniku koji je predvidio sanaciju dimnjaka laganim čeličnim konstruktivnim i certificiranim materijalima. Na osnovi troškovnika tražene su ponude od licenciranih tvrtki te je izabrana ona koja je prema procjeni vijeća suvlasnika i upravitelja bila najbolja. Cijelu sanaciju dimnjaka prate nadzorni inženjeri i dimnjačari, sukladno uputama koje je izdalo Ministarstvo. Svi računi koji se izdaju za sanaciju dimnjaka su originalni i popraćeni fotodokumentacijom, nadzorom ovlaštenog inženjera građevine i dnevnikom rada - tvrdi predstavnik stanara Hornik.

Glavni projekt

Upravitelj zgrade je tvrtka Lind-grad, a njihov pravnik i prokurist tvrtke Nenad Bučar kaže da su odluku o izboru projektanta, izvođača i nadzora u toj zgradi donijeli suvlasnici čiji dijelovi čine 76,4 posto ukupne površine cijele zgrade.

- Suvlasnici zgrade su odlukom većine izabrali ovlaštenog projektanta koji je izradio glavni projekt sanacije dimnjaka, čiji je sastavni dio i troškovnik. Do današnjeg dana suvlasnicima zgrade nije isplaćena subvencija. Hoće li subvencija biti odobrena i u kolikom iznosu, ovisi o odluci Fonda za obnovu Grada Zagreba - kaže Bučar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:32