NOVA FAZA

Jabuka ima novog zakupca: Klub mijenja ime, petak i subota ubuduće će biti rezervirani za - elektroniku

Kultni zagrebački klub dobio je novog zakupca, agenciju Pozitivan ritam iza koje su brojna klupska događanja
 Bruno Konjević/Cropix

Nakon mnogo peripetija, čekanja i dogovaranja, raspisanih pa propalih natječaja, kultna Jabuka dobila je novog zakupca: zagrebački label i booking agenciju Pozitivan ritam iza koje su brojna klupska događanja i programi.

Detalji će biti predstavljeni u četvrtak točno u podne na Jabukovcu 28, (u prostorijama nekadašnjeg kluba Jabuka). Osim detalja u vezi s osvojenim natječajem Grada Zagreba, nakon kojeg je Pozitivan ritam idućih pet godina novi stanovnik na adresi kluba, na konferenciji će se predstaviti i ljetna sezona događanja na lokaciji Martinske u Šibeniku, jedine festivalske destinacije u Europi koja je radila prošle godine.

O novoj Jabuci govorit će i članovi novog tima, kao i poneki od gostujućih izvođača te predstavnik organizatora manifestacija.

Alternativna scena

Vedran Meniga iz Pozitivnog ritma je ekskluzivno za Jutarnji list uoči konferencije predstavio ideju iza nove Jabuke, koja se tako više neće zvati.

- Iznenada je bio raspisan natječaj za Jabuku i mi smo dobili poziv od zagrebačke nezavisne kulturne scene da se prijavimo. Konkretno, poziv je došao od naših suradnika i prijatelja iz Močvare. Cilj je, dakako, bilo zadržati i spasiti klub tako da i dalje pripada alternativnoj sceni - rekao nam je Meniga, dodajući kako je Pozitivan ritam pobijedio i na prethodnom raspisanom natječaju koji je na kraju bio poništen.

- Aplikacija natječaja tražila je bogatiji plan, za događanja kakva prije u Jabuci nisu postojala. Program je podijeljen u pet programskih smjernica: slušaonice, koncerti, film, književnost i edukacije - objasnio je Meniga o interdisciplinarnom programu koji ćemo ubuduće pratiti u kultnom klubu čiji bivši voditelji natječaj na kojemu je pobijedio Pozitivan ritam - ne priznaju.

U natječaju, pak, piše da treba poštivati naslijeđe tog kluba koji je pretežno bio okupljalište rock scene. Meniga nam je potvrdio da će se u "novoj Jabuci" održavati rock koncerti, ali i ostali danas popularni programi, posebno iz sfere elektronske glazbe.

- Sigurno ćemo u klub vratiti koncerte, ali poštivat ćemo i moderne trendove koji danas dominiraju - rekao je Meniga.

Novi klub, čije će ime i vizualni identitet tek biti predstavljeni, otvorit će se kad prestanu epidemiološke restrikcije za zatvorene prostore. Novo ime postoji, kaže nam Meniga, ali još je rano da ga predstave. Klub će raditi svaki dan, osim nedjelje. Početkom tjedna odvijat će se događanja vezana uz film, knjige i edukacije dok bi četvrtak bio rezerviran za koncerte. Petak i subota? Partijana, odnosno clubbing.

Generacije rokera

Stara uprava Jabuke ne priznaje novu situaciju s klubom. Meniga je svjestan da nasljeđuju kultni klub koji je odgojio mnoge generacije rokera.

- Definitivno osjećamo veliku odgovornost, ali istodobno smo jako motivirani. Želimo opravdati ulogu koju imamo - kaže Meniga, dodajući kako je poziv za suradnju bio upućen i prethodnim koncesionarima kluba.

- Međutim, oni negiraju natječaj i komunikacija zasad ne postoji zato što oni tako hoće. Do nas je, pak, došla informacija da oni ne bi htjeli da se koristi stari identitet i ime kluba, stoga smo mi osmislili novo - završio je Meniga.

Label Pozitivan ritam nastao je, kako piše na njihovim stranicama, kao posljedica multipliciranja različitih aktivnosti koje su počele pokretanjem pulskog Seasplash festivala, a danas okuplja glazbene profesionalce s više od dva desetljeća iskustva u pripremanju, promoviranju, organiziranju i realizaciji samih projekata.

Pozitivan ritam ima cjelogodišnji raspored događanja putem različitih klupskih programa, vodi klub Pločnik i organizira brojne festivale na obali, većinom elektronske glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2023 09:23