REAKCIJA TOMAŠEVIĆA

‘Jako sam se uzrujao. To je klasičan Bandićev manevar, prebaciti odgovornost na građane‘

Dodaje kako je u Zagrebu sve manje zelenih površina koje funkcioniraju kao spužva i upijaju padaline
Tomislav Tomašević
 Damjan Tadic/CROPIX

Saborski zastupnik iz koalicije Možemo! Tomislav Tomašević bio je gost "Novog dana" na N1 televiziji. Komentirao je štete od jakih kiša u Zagrebu, komunalnu infrastrukturu u gradu, kao i donošenje Zakona o obnovi Grada Zagreba.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u ponedjeljak ujutro kako je uzrok poplava u stanovima uglavnom 'sam svoj majstor', ali kako će Grad pomoći koliko će moći.

- Moram priznati, kad sam to vidio, jako sam se uzrujao. Pozivam ga neka dođe u moju ulicu. Sva tri suterenska stana su izgrađeni 1967., nisu nadograđivani i sva tri su poplavila. Očito je da sustav odvodnje ne funkcionira dobro. To je klasičan Bandićev manevar, kako prebaciti odgovornost na građane - komentirao je Tomašević.

Rekao je kako su u Gradskoj skupštini 2017. imali jednu temu vezanu uz održavanje mreže oborinske odvodnje i kako su imali situaciju da Vodoopskrba i odvodnja od 2013. nije uspjela kupiti vozila za čišćenje objekata oborinske odvodnje.

- Mi smo se pobunili i to je palo na gradskoj skupštini. Onda je to prebačeno u Vodoopskrbu i odvodnju i ne znam jesu li ta vozila kupljena i kako se održavaju ti slivnici. Druga stvar koja me zanima jest zašto su građani sami morali provaljivati u ustavu. Zanima me gdje je tu zapelo - ističe.

Tomašević smatra kako je jasno da je infrastruktura zastarjela i da je prenapregnuta.

- Sve je manje zelenih površina koje funkcioniraju kao spužva i koje upijaju padaline. Hitno treba očistiti sustav oborinske odvodnje na svim kritičnim točkama. Najviše zabrinjava to što se Hrvatske vode i Vodoopskrba i odvodnja prepucavaju tko je nadležan. Nevjerojatno je kako institucije reagiraju u tim situacijama. U kriznim situacijama sve izađe na vidjelo i vidi se točno što ne funkcionira - rekao je Tomašević za N1.

Očito je da Grad Zagreb ne funkcionira ni u bazičnim situacijama kao održavanje infrastrukture, a ni u kriznim situacijama, smatra on. Napominje kako su oni kao politička opcija otkad su ušli u Skupštinu Grada Zagreba upozoravali na krivo trošenje novca u Zagrebu.

- Trebalo bi vidjeti kako možemo odvojiti od kanalizacijske mreže sustav oborinske odvodnje, 40-50 posto vode iz vodovodne mreže iscuri. Prioritet je infrastruktura, ne nikakvi ukrasni objekti - smatra Tomašević.

Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa

Govoreći o Zakonu o obnovi Zagreba, rekao je kako je danas sjednica matičnog odbora u Saboru, odnosno Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo.

- Oko financijskog okvira, mi smo više manje zadovoljni time. Oko institucionalnog okvira, mi smo radije za to da se umjesto fonda organizira Zavod za obnovu Zagreba - izjavio je.

Kaže kako bi se trebali uspostaviti različiti mehanizmi praćenja troškova obnove grada kako bi svatko tko želi mogao vidjeti sve troškove i kontrolirati ih u realnom vremenu te kako bi trebalo postojati neko tijelo gdje bi bili i predstavnici oporbe i vladajućih.

U Saboru je, smatra Tomašević, doista bitno samo tko predlaže, a ne zašto se predlaže.

- To me jako smeta već desetljećima. I mislim da je Sabor tu gori i od gradske skupštine. Premijer je najavio da će sad biti drugačije, a sad ćemo vidjeti - ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:30