NEPRAVOMOĆNO

Jakov dobio sedam godina zatvora, potpuno se slomio: ‘Oprostite...‘; Mihaelin otac: ‘Lažeš!‘

Jakov Vrdoljak (25) nepravomoćno je dobio sedam godina zatvora zbog prometne nesreće u kojoj je život izgubila njegova djevojka Mihaela H. (26)

Jakov Vrdoljak

 Ronald Gorsic/CROPIX

Vrlo napeta atmosfera nabijena izmiješanim emocijama tuge i ljutnje vladala je u petak u sudnici Županijskog suda u Zagrebu gdje je počelo suđenje Jakovu Vrdoljaku (25) zbog prometne nesreće iz siječnja ove godine u Zagrebu, kad je život izgubila njegova djevojka Mihaela H. (26).

Nogu vezanih lisicama, Vrdoljak se odmah posuo pepelom priznavši krivnju tako da je sudski postupak promptno priveden kraju pa je sudsko vijeće na čelu s Majom Stipić Štampar nakon vijećanja nepravomoćno osudilo Vrdoljaka na sedam godina zatvora, a tu se uračunava vrijeme od 20. siječnja, kada je uhićen. Također, izrečena mu je mjera zabrane upravljanja motornim vozilom četiri godine, te će morati platiti 1335 eura sudskih troškova.

Roditelji pokojne su se lomili u suzama slušajući dok je sutkinja čitala nepregledni broj strašnih ozljeda koje je Mihaela zadobila...

- Kriv sam. Meni je, ono, stvarno teško. Toga dana bili smo u kafiću na Bukovcu. Odnosno ja sam došao kasnije u lokal u kojem je bila Mihaela, moj otac i još nekoliko njih. Pričali smo o tome kako nam Mihaelini roditelji brane vezu, nisu bili time zadovoljni. Konzumirao sam alkohol, a nekoliko sati kasnije Mihaela me pitala da idemo kod nje doma prespavati. Rekao sam joj: ‘Pa što će tvoj tata na to reći?‘ pa mi je odgovorila: ‘Ne brini. Zašto se bojiš moga oca?‘. I predložila je da prvo odemo do McDonald‘sa. Sjeli smo u njezin auto, dala mi je ključ i ja sam vozio. Putem sam je pokušavao odgovoriti od odlaska k njoj pa se krenula derati na mene - počeo je svoju obranu Vrdoljak.

Sutkinja ga je potom pitala je li bio u vezi s oštećenom na što je odgovorio potvrdno.

image

Jakov Vrdoljak

Ronald Gorsic/CROPIX

- Laže! Nisu bili u vezi - dobacio je uzrujano i emotivno otac pokojne Mihaele pa je upozoren da ne smije ometati raspravu.

Zatim je Vrdoljak nastavio dalje opisivati te posljednje trenutke prije prometnog užasa.

- Kad sam joj rekao da ne želim probleme i da neću prespavati kod nje, okrenula se prema meni i nekoliko puta uhvatila me za ruku. Ne sjećam se stvarno svega baš. I tad sam izgubio kontrolu nad vozilom pa je došlo do nesreće - nastavio je Vrdoljak i zamolio sudsko vijeće da se okrene prema roditeljima pokojne djevojke.

Majku, oca i brata pokojne gledao je u oči te im suznih očiju i drhtavog glasa rekao: "Oprostite mi, molim vas. Da mogu, ja bih želio da sam na njezinu mjestu i da sam poginuo umjesto nje. Sve bih dao... Jer volio sam je - zaključio je Vrdoljak na što se otac pokojne jedva uspijevao kontrolirati poručivši mu da laže i da treba biti iskren.

Odvjetnik oštećenih Ognjen Krznarić tijekom postupka je u spis predao dokumentaciju, odnosno ispis poruka koje su večer uoči tragedije na mobitelima razmjenjivali pokojna i optuženi. Smatra da se iz njihova sadržaja iščitava sasvim nešto drugo te da bi ih trebalo uvažiti jer ukazuju na sasvim drugo kazneno djelo, točnije na ubojstvo, a ne na prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom iz neizravne namjere.

Policijskim očevidom iz sredine siječnja ove godine utvrđeno je kako je Vrdoljak oko 2.30 sati s najmanje 1,53 g/kg alkohola u krvi vozio BMW lijevom prometnom trakom Mandlove ulice kad je zbog nepropisne brzine kretanja vozila od 143 km/h, dakle znatno više od dozvoljenih 50 km/h u naseljenom mjestu, kao i zbog vlažnog kolnika, prešao u kočenju na desni prometni trak gdje je preko rubnog kamena sletio na travu. Nastavio se potom nekontrolirano kretati u smjeru juga naletivši na stup javne rasvjete, a zatim je ponovno odbačen na travu.

image

Jakov Vrdoljak

Ronald Gorsic/CROPIX

Za razliku od vozača, koji je samo pukim slučajem prošao bez težih ozljeda, njegova suputnica podlegla je stravičnim višestrukim prijelomima na mjestu tragedije te je policija njezinoj obitelji jedino mogla uputiti poziv koji niti jedan roditelj ne želi primiti.

Krivac nesreće na mjestu tragedije, prema pričanjima svjedoka, bio je u totalnom šoku i neutješno plakao očito svjestan situacije, ali i posljedica užasa koji je zavio nekoliko obitelji u crno.

Inače, policija je s tim mladićem već ranije imala posla, a postupali su prema njemu i u prometu kad je, kako doznajemo, odbio testiranje pa je kažnjen, ali je bio prijavljen i zbog posjedovanja opojnog sredstva.

Naime, nije prvi put zatečen pod utjecajem alkohola za volanom. Bilo je to i u lipnju 2019. godine u večernjim satima, kad ga je policija zaustavila u Trakošćanskoj ulici tijekom kontrole prometa. Ponudili su mu tad test na droge kao i uzimanje uzoraka urina, no mladić je to odbio. U isto vrijeme alkotest je pao napuhavši 0,67 promila, a na sve to, kod sebe nije imao ni vozačku dozvolu tako da mu je sesvetski sud za sva tri grijeha izrekao 13.300 kuna, ali kazna mu je nešto bila umanjena jer je dva dana bio pod ingerencijom policije. A sudac mu je ujedno izrekao i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja B kategorijom na razdoblje od pola godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 11:11