BURNO U SKUPŠTINI

'JAKUŠEVAC MOŽE OSTATI OTVOREN DO 2024. ODNOSNO 2028.' Bandić najavio produžetak rada odlagališta

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je u četvrtak, tijekom aktualnog sata zagrebačke Gradske skupštine, da se odlagalište otpada Jakuševac ne mora zatvoriti do 2018., već da bi moglo ostati otvoreno "do 2024., odnosno 2028."

Na pitanje SDP-ovog gradskog zastupnika Davora Bernardića koji je plan za zatvaranje odlagališta otpada Jakuševac koji se mora zatvoriti 2018., gradonačelnik mu je odgovorio da je krivo informiran, jer da u pristupnim pregovorima o članstvu u EU nije tako ispregovarano.

"Trebaju se zatvoriti neusklađena odlagališta, a Jakuševac je usklađeno odlagalište. Učinit ću sve da to napravim intenziviranjem odlaganja otpada i povećanjem postotka odvajanja. Na Jakuševcu bi se moglo odlagati smeće do 2024., odnosno 2028.", istaknuo je Bandić.

SDP-ov zastupnik Dominik Etlinger podsjetio je na izvješće Europske komisije, prema kojem se Zagreb sa svega 1 posto nalazi na samom začelju Europske unije prema odvojenom prikupljanju otpada, te upitao kada će se Zagreb pokrenuti po tom pitanju.

"Devet godina smo radili po tom pitanju zajedno, zašto pljujete po sebi? Jeste li to pročitali u Deutsche Welleu? Novinar se sjetio i napisao, vi se ulovili po tome i udri po meni", poručio mu je Bandić.

Ipak, za stanje ekološke svijesti u Hrvatskoj rekao je kako je na najnižim granama. "U Zagrebu je malo viša nego u ostalim dijelovima Hrvatske, ali još uvijek nedostatno", rekao je Bandić i dodao da se radi na tome te da je zajednička zadaća svih da se otpad prikuplja odvojeno. Etlingeru je najavio da će o tome dobiti pisani izvještaj.

HDZ-ov gradski zastupnik Andrija Mikulić postavio je pitanje parkinga u Paromlinskoj ulici, odnosno poduzima li se išta tamo po pitanju gužve 'u špici' te je li rađena studija kako riješiti izlazak na Vukovarsku s tog parkinga.

Bandić je odgovorio da se radi na dva prijedloga. "Treba vidjeti što zaštitari kažu da se probije izlaz na cestu gdje autobusi idu na terminal, ili drugi način, da u špicama sat vremena bude policajac i tamo zaustavi promet i pusti ljude. Jedan od ta dva načina će biti", najavio je gradonačelnik.

SDP-ov zastupnik Dan Špicer pokazao je fotografije rupa u cesti i nedovršenog asfalta u Kozari putevima, upitavši Bandića kada će radovi tamo biti dovršeni.

"Tamo nije bilo ni struje ni vode prije 15 godina. To je danas Manhattan u odnosu na prije 15 godina. Nemojte biti zločesti, dovršit će se kad stanu kišu", istaknuo je Bandić.

Većim problemom ocijenio je to što Kozari putevi nemaju svoju mjesnu samoupravu, školu ni vrtić, a radove na dovršetku asfaltiranja obećao je završiti do 1. svibnja.

Bandić je na prijedlog HDZ-ove zastupnice Margarete Mađerić da se Zagreb uključi u obnovu gornjeg dijela svetište Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj ulici, koja ima 12.000 župljana, najavio da će se Grad u to uključiti "na adekvatan način".

Na dnevnom redu Gradske skupštine nalazi se 27 točaka, a kao najvažnija se spominje ona koja se odnosi na odvojeno prikupljanje otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:26