VELIKODUŠNI POKLON

Japanska tvrtka Zagrebačkoj katedrali donirala uređaje za rano upozoravanje na potres

"Spremnost je važna kako se više ne bi bojali, već mirno nastavili sa svakodnevnim životom"
Kazuo Sasaki, direktor tvrtke Challenge Co Ltd
 Ivana Nobilo/Cropix

Zagrebačkoj katedrali japanska je tvrtka donirala seizmičke uređaje za rano javljanje i upozoravanje na potres izvijestio je u srijedu Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Uređaji su također donirani crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama, Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj i Kliničkome bolničkom centru Sestara milosrdnica.

"Nakon što se dogodio potres u Zagrebu, putem UNESCO-a i Veleposlanstva Japana saznao sam što se dogodilo te sam preko njih odlučio pomoći i donirati ove uređaje. Želja mi je da hrvatski građani budu spremni na potrese", rekao je direktor tvrtke Challenge Co. Kazuo Sasaki.

"Spremnost je važna kako se više ne bi bojali, već mirno nastavili sa svakodnevnim životom", dodao je.

Sasaki je prilikom posjeta katedrali rekao da je taj uređaj napravljen na poticaj Japanske meteorološke agencije, koja je radila na alarmnom sustavu protiv katastrofa.

Uređaj detektira prvi potresni val nekoliko sekunda prije nego što ga ljudi mogu osjetiti, epicentar potresa te njegovu jačinu. Te informacije šalje korisnicima koji imaju uređaj, poput vrtića, škola i privatnih tvrtaka, kako bi spremni dočekali potres, a tako se smanjuje panika među pogođenima potresom.

Uređaj je u katedrali postavljen i testiran u koordinaciji sa stručnjacima iz Seizmološke službe, Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i Ministarstvo kulture i medija neposredno su nakon razornih potresa, koji su pogodili Hrvatsku u ožujku i prosincu prošle godine, uspostavili protokole za hitnu zaštitu koji su bili popraćeni potporom međunarodnih partnera.

Zbog dugogodišnje dobre suradnje s Hrvatskom, UNESCO je ponudio potporu za obnovu oštećene kulturne baštine, pružio financijsku potporu preko UNESCO-ova Hitnog fonda te organizirao donaciju javno-privatnog partnera, japanske tvrtke Challenge Co., koja se bavi izradom posebnih uređaja EQguard za rano javljanje i upozoravanje na potres.

Zagrebačku katedralu u srijedu su posjetili i prva tajnica Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj Chie Oshima, glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i voditeljica Službe za UNESCO Rut Carek sa stručnim suradnicima te seizmolog Tomislav Fiket iz Seizmološke službe, a dočekali su ih potpredsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Zlatko Koren i pročelnik Tiskovnog ureda preč. Tomislav Hačko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 18:08