VERIFICIRALA BRATOV IZBOR

Javna bilježnica podržala Tomaševićevu kampanju pa ekspresno dobila angažman u Gradu Zagrebu

Uplatila je donaciju od 2000 kuna, a nepunih mjesec dana poslije naplatila je Gradu 2075 kuna za zapisnik prve skupštine Holdinga
Tomislav Tomašević
 Darko Tomas/Cropix

Ljubica Čaklović trebala je čekati samo tjedan dana od preuzimanja vlasti da joj se investicija u Tomislava Tomaševića isplati, točnije da joj se vrati onoliko koliko je uložila u njegovu kampanju!

Čaklović je jedina javna bilježnica od njih 72 u Zagrebu, kako je otkrio novinar 24 sata, u koju je nova gradska vlast imala dovoljno povjerenja da će dobro i zakonito ovjeriti potpise i zapisnike prve skupštine Zagrebačkog holdinga, među kojima i potpis svog vlastitog brata Ratka Bajakića kao novog člana Nadzornog odbora. Gradska vlast ni u koga drugoga nije imala povjerenja za taj banalni birokratski postupak koji je Čaklović naplatila po tarifi u iznosu od 2075 kuna - ovjera izjava novih članova Uprave i nadzornih odbora i zapisnika kad ih je novi gradonačelnik Zagreba Tomašević odlučio ad hoc imenovati mimo javnog natječaja.

Mediji su upozorili na mogući sukob interesa koji je ovaj Tomaševićev potez inducirao: da su najprije izabrani članovi Uprave Holdinga bez javnog natječaja, da je jedan od njih i Ratko Bajakić koji je ujedno član savjeta Možemo!, da bi naposljetku njegova sestra Ljubica Čaklović bila odabrana da verificira taj netransparentni izbor novog gradonačelnika. A pogled u financijski izvještaj o financiranju izborne promidžbe na stranicama Državnog izbornog povjerenstva svjedoči da nova vlast još i više ignorira obećanja o poštenju i transparentnosti - ime Ljubice Čaklović navodi se pod rednim brojem 318 kao jedne od 1062 donatora koji su s ukupno 350.151,19 kuna pomogli Tomaševiću da dođe na vlast. Čaklović je 18. svibnja postala jedna od onih malih kapljica koje su financirale kampanju, uplatila je donaciju od 2000 kuna, a nepunih mjesec dana poslije kao ekskluzivno izabrana javna bilježnica naplatila je Gradu 2075 kuna za zapisnik prve skupštine Zagrebačkog holdinga.

Čaklović se skriva od medija. Novinarima Jutarnjeg lista tajnica je priopćila da nije u uredu. Ostavili smo broj s molbom da uzvrati poziv. Nije.

Kao što se ona skriva, tako je informaciju o angažiranju Čaklović nova vlast nastojala zatajiti od javnosti. Jutarnji list neslužbeno je saznao o njezinu angažmanu sredinom lipnja. Još 17. lipnja Službi za informiranje poslali smo e-mail u kojemu tražimo da nam potvrde informacije da je za "poslove vezane uz ZH, formiranje vlasti ili druge poslove vezane uz gradska poduzeća i tijela Grada Zagreba bila angažirana javna bilježnica Ljubica Čaklović. Zanimalo nas je i je li ona već ranije bila angažirana na sličnim poslovima". Nova gradska vlast posve se oglušila na to novinarsko pitanje, ignorirala je i zakonski rok od 15 dana u kojem je dužna odgovoriti.

Tomaševićev ured ni u 24 sata nije htio otkriti tko je predložio Čaklović. Poslali su tumačenje da javnobilježničke usluge nisu predmet javne nabave i da su je angažirali jer im je trebala osoba od povjerenja.

"Čaklović je jednokratno angažirana na skupštini ZH zbog nužnosti brzog djelovanja u promjeni vodstva i potrebe da se angažira javni bilježnik od povjerenja koji će ovjeriti dokumente i odluke. S Bajakićem je dogovoreno da Čaklović ne obavlja nikakve poslove za Holding dok je on na funkciji". Rekli su i da je uslugu naplatila sukladno tarifi. A izvještaj DIP-a otkriva i - sukladno iznosu svoje donacije za Tomislava Tomaševića.

U povodu kontroverznog izbora nove Uprave Holdinga, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv Tomislava Tomaševića zbog sumnje da je prekršio proceduru imenovanja novih šefova. Konkretno, da je povrijedio članak 15. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, koji predviđa da članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave imaju dionice ili udjele u vlasništvu predlaže skupštini društva predstavničko tijelo. Predsjednica Nataša Novaković kaže da u ovom novom slučaju veza Tomašević-Čaklović-Bajakić zasad neće poduzeti ništa jer nema ingerencije budući da član NO-a nije dužnosnik. Doduše, novi zakon predviđa da bi svi članovi uprava to i postali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:13