TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Je li moguće da se nekome s rukovodeće pozicije u Holdingu ponudi radno mjesto smetlara? Naravno!‘

Zagrebački gradonačelnik održao je redovnu tjednu konferenciju za novinare o stanju u Gradu Zagrebu

Gradolnacelnik Tomislav Tomašević održao je press konferenciju o otkazima u Holdingu.

 Goran Mehkek/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovnu tjednu konferenciju za novinare o stanju u Gradu Zagrebu.

- Stanje 4. lipnja što se tiče ukupno prijavljenih projekata za obnovu iz Fonda solidarnosti EU bilo je 479 milijuna kuna. Ukupno je bilo ugovoreno 137 milijuna kuna. Danas, 3. siječnja prijavljena je milijarda i 836 milijuna kuna. Ugovoreno je 719 milijuna kuna, kazao je Tomašević uvodno.

Tomašević je rekao kako od 1. siječnja u Gradskoj upravi ima 16 ureda, a ne više 27.

- To smo obećali u kampanji i isporučili, rekao je.

Tomašević je rekao da je u Holdingu utvrđen višak oko 500 radnika, a na razini cijele grupe njih oko 700 te dodao da je vezano uz to krenulo i formalno savjetovanje Uprave Holdinga i sindikata.

Od 700 radnika viška na razini cijele Holding grupe, oko stotinu je na rukovodećim pozicijama, odnosno na pozicijama koordinatora, savjetnika, a najveći višak radnika je u administraciji, kazao je Tomašević na redovitoj konferenciji za novinare.

image

Tomislav Tomašević

Goran Mehkek/Cropix

- Radi se o procesu koji je započeo u studenom. Tada su se pojavile prve informacije o višku radnika na razini cijele grupe. Taj višak je prvenstveno u administraciji, tada je započeo proces komunikacije. Time će se točno utvrditi taj broj. Sva radna mjesta koja će se utvrditi kao višak, bit će im ponuđeno da odu na mjesta gdje postoji manjak. To vrijedi i za rukovodeće pozicije, kojih je također previše, rekao je.

- Holding je u 2020. godini po prvi put nakon dugo vremena završio s gubitkom. Kada gledamo prošlu godinu, također vidimo gubitak. a taj trend se nastavlja i potrebne su mjere. Prevelik je broj zaposlenih u administraciji. Moramo izvući Holding iz situacije u kojoj je zadužen oko 5 milijardi kuna. Imamo zadatak da u sljedećoj godini stabiliziramo njegovo poslovanje.

Na pitanje koliko je među tim viškom zaposlenika čistačica, a koliko rukovodećih pozicija, kaže: Čistačica je jako malo, a rukovodećih pozicija je stotinjak. Ostatak je većinom u administraciji.

image

Tomislav Tomašević

Goran Mehkek/Cropix

Na izravno pitanje je li moguće da se nekome s rukovodeće pozicije ponudi radno mjesto smetlara, Tomašević je rekao - naravno.

Rekao je kako se sada ide u proces savjetovanja te da će se utvrditi detalji o kategorijama zaposlenika.

S ministrom Vilijem Berošem Tomašević je razgovarao o Nacionalnoj dječjoj bolnici i dogovoreno je da projekt ide dalje.

"U interesu mi je da konačno dobijemo bolnicu južnije od Save i ako će to pratiti država, hoću da to konačno krene. Grad će biti partner državi", kazao je.

image

Tomislav Tomašević

Goran Mehkek/Cropix

Komentirao je i nastavak održavanja Snježne kraljice.

- To će se i dalje raditi, ali činjenica je da je iznos znatno smanjen u proračunu. U tom smislu, vidjet ćemo i sa skijaškom savezom i ostalim institucijama kako će se to razvijati, ali ne uz ovakvu financijsku potporu od Grada. Do sada je dobivala nekoliko puta više od ostalih sportskih manifestacija. Već sam rekao, bez obzira na financijsku situaciju, da definitivno treba smanjiti udio financiranja od grada i više se osloniti na sponzore.

Rekao je i kako očekuje da će Žičara proraditi do kraja mjeseca.

- Za sada taj datum, kraj siječnja ili početak veljače, je realan. Vjerujem da će to biti kao što sam najavio, rekao je.

Tomašević je potvrdio da su jučer izdane sve potrebne dozvole za korištenje sabirno-oporabnog centra Jakuševec za glomazni otpad. Riječ je o skladištu i manjim linijama za odvajanje, a u tijeku je normalizacija odvoza glomaznog otpada i pražnjenje reciklažnih dvorišta.

“Radi se o objektu koji je prije izgrađen, ali se nije koristio čak 15 godina. Sada je konačno stavljen u funkciju”, istaknuo je Tomašević.

image

Tomislav Tomašević

Goran Mehkek/Cropix

​Komentirao je i pucanje vrelovoda po cijelom gradu, što je posljednjih mjeseci postala uobičajena situacija.

- Što se tiče vrelovoda, dešava se projekt sanacije. Nadam se da će završiti do 2023. godine. Očekujem od HEP-a da se ti radovi intenziviraju. Dio cijevi koje pucaju ćemo financirati iz Fonda solidarnosti, no onaj glavni val investicija trebao bi krenuti ove godine. Tu se definiraju zadnji projekti vezani uz vodoopskrbu.

Gradonačelnika su novinari opet pitali o Holdingu, odnosno nezadovoljstvu sindikata oko razvoja situacije.

- Komunicirali smo da će se za višak radnika ići u program zbrinjavanja i pregovore sa sindikatima o smanjivanju tog broja. Tako ćemo i smanjiti te brojeve. Smanjivanja materijalnih prava neće biti. Volio bih da se da se pregovori vode na relaciji uprave i sindikata, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:31