STRASBOURG KAO UPOZORENJE

JE LI ZAGREBAČKI ADVENT SIGURAN? Od organiziranih terorističkih skupina opasnija je jedna vrsta napada koju je teško spriječiti!

“Vukovi samotnjaci” koji izvode teroristički napad često su veća noćna mora nego organizirane skupine
 Damjan Tadic / CROPIX

Primjetno veći broj policajaca u odori na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, mobilno prevencijsko vozilo, pojačane ophodnje “plavaca”, ali i krim policajaca specijaliziranih za lov na džepare, interventni policajci u terencima spremni za akciju, ciljana kontrola vozila, putnika, kao i putnika u zračnom prometu.

To je samo dio vidljivih provedbenih mjera zagrebačke policije za ovogodišnji Advent koji nije bitno promijenio ni teroristički napad u utorak navečer u Strasbourgu. Jer, kako je Jutarnjem listu potvrđeno iz visokih izvora u MUP-u, hrvatske sigurnosne službe raspolažu informacijom da je napad u Strasbourgu djelo pojedinca te da iza njega ne stoji nijedna teroristička organizacija.

Kako će osiguravati ovogodišnji Advent, najavio je načelnik PU zagrebačke Marko Rašić 29. studenoga na predstavljanju aktivnosti tijekom Adventa u Zagrebu. Rašić je rekao da je radi veće sigurnosti i sprečavanja kaznenih djela policija uspostavila blokadne punktove na svim prilazima koji vode do trgova i prostora gdje će se održavati adventska događanja. Blokadne točke uključuju betonske žardinijere i vozila uz koja se nalaze policajci sa psima za detekciju eksploziva i psima napadačima.

No, ne treba isključiti da se sigurnosna razina neće podizati, a to će prije svega ovisiti o tome tko stoji iza napada u Strasbourgu. Ako je riječ o napadu izoliranog pojedinca, vjerojatno je da se neće dizati mjere osiguranja, ali ako je posrijedi organizirani napad koji je tek uvod u seriju napada neke od islamističkih terorističkih organizacija, sasvim je izvjesno da će mjere sigurnosti biti pojačane. No, treba napomenuti kako su “vukovi samotnjaci” koji izvode teroristički napad često veća noćna mora nego organizirane skupine.

Kad je riječ o sigurnosnoj strukturi koja brine o sigurnosti građana i gostiju u dane blagdana, ona se priprema mjesecima prije same manifestacije. Ono što je prvo napravljeno bila je analiza plana osiguranja od prošle godine, uočeni su nedostaci i provedena dogradnja za ovogodišnji plan koji je objedinio sve sigurnosne strukture, kako na razini obavještajno-policijskog sustava tako i na razini gradskih i komunalnih službi. Tako, primjerice, policija ima izravni uvid u gradski sustav videonadzora pa ga može koristiti i za lociranje sumnjivih osoba i vozila.

Ono što sumnjivo uoče operateri na kamerama, prometni i krim policajci, a prema potrebi i interventni i specijalci trebaju locirati i neutralizirati. Kad je o tajnim službama riječ, njihova je zadaća da prije svega prikupljaju informacije o eventualnim terorističkim namjerama i pripremama. I to ne samo s područja Hrvatske, nego i iz inozemstva, i to je dio stalne suradnje SOA-e s partnerskim službama. Pojačano se nadziru društvene mreže i analiziraju sve informacije koje bi mogle upućivati na potencijalno sumnjive osobe za koje se rade i posebni dosjei.

Ali, to su aktivnosti koje se ne dijele s javnošću, nego samo tzv. light verzija o mjerama sigurnosti, kao što su privremena regulacija prometa, režim dostave, tramvajski promet i sve servisne informacije. Zagrebačka policija nije objavila ni broj policajaca koji je angažiran na osiguranju Adventa. Taj broj dnevno iznosi od nekoliko desetaka do više stotina, ovisno o tome je li riječ o radnom danu ili vikendu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:22