Jedini Caterham u ovom dijelu Europe prodaje se za 300 tisuća kn

ZAGREB - Ekstravagantan trkaći automobil Caterham, jedini u ovom dijelu Europe, njegov vlasnik, trgovac automobila Mladen Zovko, odlučio je prodati za 300 tisuća kuna.



Taj ekstreman sportski automobil od travnja privlači zavidne poglede Zagrepčana, što je, među ostalim, i jedan od razloga zašto ga je Zovko odlučio prodati.



- Caterham sam kupio isključivo zbog užitka u vožnji. Taj je auto moj dječački san, međutim, privlači toliko medijske pompe i interesa, da sam se odlučio na prodaju. Ja sam profesionalac i ne zanima me poziranje za fotografe, a usto mi je zbog neprilagođenosti hrvatskih zakona trebalo pola godine da ga uopće uvezem i registriram.



Otkupio sam licencu za prodaju u Hrvatskoj, no izgleda da ću morati pričekati prilagodbu naših zakona s onima u EU - priča Zovko, koji je inače pun hvale za automobil.



Specijalizirana za utrkivanje, ta atraktivna “igračka” teži samo 500 kilograma, zbog čega postiže zavidna ubrzanja, a godišnje ih se proizvede samo 350. Cijena se kreće od 300 do 600 tisuća kuna, ovisno o snazi motora.



Zovko je svojeg atraktivnog ljubimca kupio u studenome, a problem homologacije rješavao je sve do travnja ove godine. Morao je, dodaje, proći čitavu “kalvariju” oko legaliziranja već legalnog vozila.



- To se vozilo proizvodi u Europskoj Uniji i izvozi u cijeli zapadni svijet, a kod nas su se tražile preinake i zadiralo se u konstrukciju vozila. Kako naš zakon nalaže da to učinim, izmijenio sam sve osim estetskog dijela. Tražio sam specijalne komisije i mišljenja kako bih dobio taj auto, u čemu sam na kraju jedva uspio - priča Zovko, koji je po svojeg Žuću otišao u London.



Auto je šleperom prevezen u Njemačku, gdje se na državnom institutu pokušavalo srediti sve oko papira, da bi na kraju, priča, najveće probleme imao kod nas. Na kraju je svim zaljubljenicima u vožnju koji odluče nabaviti takav automobil poručio da se prije svega naoružaju živcima, jer ono što je on prolazio, kaže, ne želi nikome.



Njegov Caterham zapravo je legendarni Lotus, formula 1, koja je ‘59. i ‘60. godine osvajala svjetska prvenstva, a ‘74. se godine prilagodila cestovnim uvjetima. Caterham se može naručiti i nesastavljen, kao lego-paket, u kojem se nalaze svi potrebni dijelovi. Zovko kaže kako je to posebno zanimljivo za prave uživatelje u automobilima, ali on nije htio riskirati.




Tina Radić;Tomislav Novak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:58