APSOLUTNO ZASLUŽENO

Jednoglasna odluka Gradske skupštine: Zagreb podiže spomenik Andriji Mohorovičiću

Svojim radovima omogućio je znanosti u svjetskim razmjerima da se spoznaju seizmološka zbivanja u zemljinoj kori
Zagreb
 Dragan Matic/CROPIX

Grad Zagreb će svjetski priznatom znanstveniku, hrvatskom geofizičaru Andriji Mohorovičiću, podići spomenik autora Nikole Džaje na istočnom dijelu Parka Grič, jednoglasno su u srijedu odlučili zastupnici Gradske skupštine.

Andrija Mohorovičić rođen je 23. siječnja 1857. u Voloskom kraj Opatije, a umro je 18. prosinca 1936. u Zagrebu.

Svojim znanstvenim radovima na području meteorologije i seizmologije omogućio je znanosti u svjetskim razmjerima da se spoznaju seizmološka zbivanja u zemljinoj kori.

Analizom pokupskog potresa od 8. listopada 1909., Mohorovičić je posebno unaprijedio spoznaje o mehanizmu rasprostiranja valova bližih potresa kroz Zemlju. Tom prilikom prvi je u svijetu na osnovi valova potresa utvrdio plohu diskontinuiteta brzina, koja dijeli kožu od plašta Zemlje i koja je njemu u čast nazvana Mohorovičićev diskontinuitet.

Otkriće ovog znanstvenika i geofizičara vidi se i u samom Zagrebu. Zahvaljujući njemu, 1901. postavljena je prva seizmološka stanica koja je preciznije otkrila epicentar potresa i njegovo širenje prostorom.

Po Mohorovičiću je nazvan jedan krater na Mjesecu, i to na strani nevidljivoj sa Zemlje, a njegovo ime nosi i Geofizički zavod Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu te gimnazija u Rijeci.

BŠ-72 Andrija Mohorovičić je ratni brod u sastavu flote Hrvatske ratne mornarice. Njemu u čast 1996. asteroid s rednim brojem 8422 dobio je naziv - 8422 Mohorovicic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:09