'SANJAJ ME'

JUTARNJI NA PRVOM POP-UP KONCERTU DJEVOJAKA KOJE JE MINISTARSTVO NAGRADILO ZA VIRALNI HIT 'SANJAJ ME' Kako su postale najbolji ženski zbor u Hrvatskoj

 
Slijeva nadesno: Mia Đogić, (iza nje proviruje) Marta Prpić, Elena Žužul, Ivana Lozo, Ida Jadro, Tonka Musić, Mirna Zukolo, Sara Klikić, Jurica Petar Petrač, Nikolina Šainović, Nina Bosak, Jana Tarnik, (iza nje se nazire) Anja Žužul, Eva Nemčić, Ema Vidak, Andrea Šimić, Valeria Zanuso
 CROPIX

Čudni zvuci prekidaju podnevnu kavu u srijedu na Britanskom trgu. Djevojački zbor Glazbene škole Blagoja Berse izvodi “Kaval sviri”, bugarsku narodnu pjesmu, koja se dobro uklapa u šarenilo i šušur Britanca u pozadini. Zatim, zbor od kakvih dvadeset djevojaka izvodi svoju obradu kultne pjesme zagrebačkih Vještica, “Ljubav se ne trži”, pa pjesmu Novih fosila “Sanjaj me”. Nakon toga - malo klasike.

I dok telefoni prolaznika sve pomno bilježe, zbor izvodi širok repertoar u zanimljivim i preciznim izvedbama, pod vodstvom svoga profesora Jurice Petra Petrača. Treba reći, djevojke su oduševile prisutne namjernike, koji su se eto slučajno zatekli u blizini, što ne čudi.

Zagrebačkim ulicama

Tako to izgleda kad najbolji hrvatski djevojački zbor po izboru Ministarstva kulture izvede iznenadni pop-up koncert na zagrebačkim ulicama. Bili smo s njima.

- U sklopu 15. natjecanja hrvatskih pjevačkih zborova - Zagreb 2020. - dobili smo nagradu za najbolju online vokalnu izvedbu za vrijeme trajanje karantene. Riječ je o nagradi koju dodjeljuje Centar za kulturu Trešnjevka pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture - govori nam Petrač, inače profesor teorijskih predmeta u Glazbenoj školi Blagoja Berse i voditelj zborova.

- Imamo mještoviti i djevojački zbor, a djevojački je puno aktivniji jer općenito u školi imamo više učenica nego učenika. Tako da su djevojke ambicioznije u programu i u svom radu. Kad je nastupila karantena, taman smo se bili pripremali za državno natjecanje zborova, jer smo bili najbolji na regionalnom natjecanju, no ono je bilo odgođeno zbog situacije s koronavirusom - govori Petrač pa nastavlja o tome koliko je bilo zahtjevno složiti i obraditi video pjevačkog nastupa zbora. Svaka djevojka je, naime, iz karantene slala svoj glas, a profesor Petrač je to montirao u cjelinu.

- Bilo mi je to prvo iskustvo s takvim stvarima, a nisam imao ni profesionalni program za montažu. Djevojke su mi slale audiozapise, trebalo je to sve pošlihtat, posložit glasove u zbor... I njima je totalno drukčije bilo pjevati, jer jedno je kad ti pjevaš u zboru i čuješ ostale, a drugo kad snimaš audiozapis i slušaš sam sebe.

Na kraju je žiri između 32 zbora izabrao naš video kao najbolji, na temelju energije zbora, zvuka i vizualnog predloška - govori profesor koji je u karanteni održavao “online” zbor, komunicirajući s djevojkama preko videa. Pitanje se nametnulo samo od sebe: može li zbor pjevati istovremeno, preko unazad nekoliko mjeseci megapopularne aplikacije Zoom?

Teško na zoomu

- Ajme, to je bilo grozno. Ne može se. Program malo hvata jednu pjevačicu, malo drugu, nema šanse da sve pjevaju istovremeno. Može se probati, ali postići suglasje je nemoguće. To nije bilo dobro. Ali, onda smisliš druge načine, pa smo mi prešli na taj da svatko snimi svoj glas, meni pošalje, a ja sklepam u cjelinu - govori Petrač o pobjedničkoj izvedbi njegova, barem za te prilike, “virtualnog zbora”, koji je na natjecanju donio svoju obradu pjesme “Sanjaj me” Novih fosila. Audiozapis je bio praćen i videozapisima, na kojima su se pojavljivale učenice koje pjevaju svaka iz svoje sobe, a za montažu tog dijela priče također je bio zadužen profesor.

- Pri montaži zvuka pomogao mi je bivši učenik Marko Mihaljević koji se bavi produkcijom, pa sam ga zamolio na kraju da sve to ‘popegla’, da nešto ne strši. Hvala mu na tome - rekao nam je profesor.

Djevojke su, inače, malo “obradile” tu pjesmu Novih fosila, pa u njihovoj verziji neće “ugasnuti ljubav”, već će “ugasnuti karantena”.

- Htjeli smo poslati poruku ljudima da ostanu doma, da budu dobro i da s jutrom dolazi nova nada te da će i ta karantena jednom proći - govore nam Anja Žužul, Mia Đogić i Valerija Zanuso. Anja i Mia su maturantice, taman su napisale svoj završni rad, a obje su na teorijskom smjeru pri Muzičkoj školi. I Osnovnu glazbenu školu završile su na istome mjestu. Valerija je, pak, školu upravo upisala.

Sve djevojke razmišljaju o daljnjem školovanju na Muzičkoj akademiji, no njihov profesor dodaje kako “cure imaju mnogo planova”. Valerija Zanuso razmišlja jedan dan raditi i u marketingu, ali, kaže, “svakako u nekoj kreativnoj sferi”. Sve tri, naravno, idu u dvije škole. Muzičku i “normalnu”. Navečer - zbor. Raspored dakle popunjen. Koja škola je prioritet?

- Teško pitanje. Svatko od nas želi u obje škole škole pokazati što bolje rezultate pa tako i ja isto. Kombiniramo. Jedan tjedan je jedna škola prioritet, a drugi tjedan druga - odgovara diplomatski Anja Žužul, inače učenica Pete gimnazije, i, kako se naziva, “teoretičarka” u srednjoj Glazbenoj školi Blagoja Berse.

- Zanima me teorija. Harmonija, aranžiranje i dirigiranje. Što se tiče pjevanja, zanima me zborsko, solo baš i ne. Volim čuti zajednički rad, sve te harmonije i glasove. To mi je najdraže kod zborskog pjevanja, a volim i kad nešto dugo spremamo, pa onda na koncertu u dvije minute sažmemo sav taj rad koji se ljudima, obično, svidi - govori nam Anja, dok njezina kolegica Mia, koja preuzima i ulogu zborovođe kada profesor zbog drugih profesionalnih aktivnosti ne može biti sa zborom, dodaje:

Putuju svijetom

- I ja sam na teoriji. Volim zbor, a najviše mi u sjećanju ostaju naši nastupi i gostovanja. Nedavno smo nastupili u Austriji, u mjestu Sankt Stefan im Rosental, gdje smo gostovali u njihovoj glazbenoj školi i izvodili pjesme iz naše kulturne baštine, kao što je ‘Suza za zagorske brege’. Emotivna popevka - kaže Mia, čija je “prva” škola, kako se i sama šali, Prva zagrebačka gimnazija. Naravno, čisto zbog imena škole, jer i njoj su obje prioritetne, tvrdi, a glazbenu školu ne shvaćaju kao zadatak, slažu se sve cure, već kao nešto što rade s užitkom.

- To je škola, ali mi tu želimo biti poslije naše ‘normalne’ nastave. Slobodno vrijeme koje ulažemo u glazbenu školu ulažemo jer to volimo. Ne shvaćamo to kao obvezu - reći će djevojke iz zbora Glazbene škole Blagoja Berse, koje su svojim virtualnim zborskim nastupom oduševile žiri na 15. natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova. Sve je “smiksao” njihov profesor Petrač, koji nije imao nimalo lak zadatak sažeti sve glasove u jednu cjelinu te ju tako prezentirati internetskoj publici i žiriju.

Video njihova pobjedničkog virtualnog nastupa možete pogledati na YouTube kanalu profesora Jurice Petra Petrača (lako ga je pronaći, a dosad ga je pogledalo 10.000 ljudi), a možda ćete, tko zna, imati priliku svjedočiti i njihovu novom spontanom nastupu. Vrijeme i mjesto nepoznato: za to će ipak trebati mnogo sreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 00:27