GDJE SE MOŽE UPISATI?

JUTARNJI OTKRIVA Ovo su zagrebački gradski vrtići u kojima još ima mjesta

Najviše je mjesta ostalo u centru, dok će djeca iz Donje Dubrave i Podsljemena morati u vrtić u druge kvartove
 Robert Fajt / CROPIX

ZAGREB - Točno 886 slobodnih mjesta ostalo je u gradskim, privatnim i vjerskim vrtićima grada Zagreba u sljedećoj pedagoškoj godini, pokazali su prvi rezultati Gradskog ureda za odgoj, obrazovanje i sport. Kvartovi u kojima je ostalo najviše slobodnih mjesta su Donji Grad, gdje se u pet vrtića još može upisati 68 djece, od kojih je samo pet rezervirano za jasličku djecu, te Trnje, gdje se još može primiti 10 djece u jaslice i 54 djece u starije skupine.

Slobodna mjesta

U Donjoj Dubravi i Podsljemenu mjesta pak uopće nema, a najproblematičnije je u vrtićima u Novom Zagrebu Zapad gdje je ostalo samo 11 mjesta, u Sesvetama ih je ostalo 13, a u Gornjoj Dubravi 14.

Prema prvim podacima koji dolaze iz Gradskog ureda, u Zagrebu je u vrtiće upisano 11.854 djece, od čega je njih 7240 upisano u gradske vrtiće. Većina upisanih u gradske vrtiće odnosi se na jasličke skupine gdje je primljeno 5094 djece, dok je 2146 upisano u starije skupine vrtića.

Što se tiče slobodnih mjesta, u svim vrtićima u gradu, bez obzira jesu li gradski, privatni ili vjerski, još se 283 djece može upisati u jaslice, dok se njih 603 može upisati u vrtiće.

Kritične jaslice

Uspoređujući podatke slobodnih mjesta u vrtićima u gradu, bez obzira na njihove osnivače, ispada da je većina gradskih vrtića koji nude upis jasličke djece uglavnom popunjena te se dolazi do zaključka da roditelji svoju djecu mogu upisati jedino u privatne vrtiće. Od 283 slobodna mjesta u jasličkim grupama 41 dijete do tri godine roditelji još mogu upisati u gradske vrtiće, dok su 242 mjesta ostala uglavnom u privatnim vrtićima, s obzirom na to da su jasličke grupe u vjerskim vrtićima već popunjene.

Potpisivanje ugovora

Rezultati upisa djece u starije vrtićke grupe pokazuju obrnutu situaciju pa je tako u gradskim vrtićima ostalo mjesta za 324 djeteta, dok je u privatnim i vjerskim vrtićima ostalo 279 mjesta.

Pregledavajući podatke trenutačno upisane djece, u vjerskim vrtićima u gradu za jasličke i vrtićke skupine ostalo je tek sedam mjesta, tri mjesta za stariju djecu u vrtiću “Sveti Franjo” u četvrti Maksimir te četiri mjesta, u dvije skupine po dvoje, u vrtiću “Nikola Zrinski”, u Donjem Gradu čiji je osnivač evangelička crkva.

- Stvarni broj upisane djece znat će se nakon potpisa svih ugovora s roditeljima/skrbnicima primljene djece, a rok za potpisivanje je 31. kolovoza 2014. - kažu u Uredu pročelnika za odgoj i obrazovanje Ivice Lovrića.

Najavljuju i radove na uređenju sanitarija i garderobe u vrtiću Vladimira Nazora, dok će se razni sanacijski radovi obaviti u još sedam vrtića. Radovi će biti gotovi do kraja godine.

U planu je izgradnja još pet novih vrtića u Zagrebu

U sljedećem razdoblju Grad Zagreb planira otvoriti pet novih vrtića na području grada.

U planu je gradnja dječjeg vrtića na području Stenjevca za koji je trenutno u pripremi dokumentacija za provedbu javnog arhitektonskog natječaja, dok su planirani vrtići još u naseljima Sveta Klara, Kašina, Dragonožec i Brezovica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:53