NEPREKIDNO PODRHTAVANJE

'KAD TRAMVAJ PROĐE, ZGRADA NAM SE TRESE...' U centar Zagreba vraćen dio ZET-ovih linija, stanari na novim mukama

 
Marijeta Jakovac živi u Branimirovoj ulici pokraj Glavnog kolodvora i nije joj, kaže, svejedno što tim dijelom opet ide javni prijevoz
 Marko Todorov / CROPIX

Sedam ZET-ovih tramvajskih linija pušteno je jučer u promet, čime su završene treća i četvrta faza uspostave tramvajskog prometa u Zagrebu.

Tramvaji tako ponovno voze Glavnim kolodvorom, Trgom žrtava fašizma, Vodnikovom, odnosno u dijelovima grada gdje se nalaze zgrade s crvenim i žutim naljepnicama oštećenja od potresa. Škripa tramvaja i popratno podrhtavanje tla vratilo je tako mnoge Zagrepčane u onu nedjelju kada ih je potres izbacio iz kreveta te im ostavio trajna oštećenja na zidovima stana. Jedna od njih je i obitelj Jakovac iz Branimirove ulice koji žive pokraj Glavnog kolodvora. Njihova zgrada je prvotno dobila crvenu i žutu naljepnicu, tako da je četveročlana obitelj Jakovac prva dva tjedna provela kod roditelja. U svoj stan su se vratili tek nakon što su skinuli šest srušenih i oštećenih dimnjaka, no trenutačno su jedini stanari u “ranjenoj” zgradi.

Zagreb, 110520.
Branimirova ulica.
Zagepcanka Marijeta Kresic zivi u zgradi ostecenoj u potresu. 
Na fotografiji: pogled s prozora na tramvaj. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

- Nama je cijela zgrada u katastrofalnom stanju, no vratili smo se nakon što smo uklonili dimnjake. Štetu u stanu sami obnavljamo i to je nekako funkcioniralo, no sada kada tramvaji voze cijela nam se zgrada trese - kaže Marijeta Jakovac.

Podrhtavanja u stanu osjetili su i stanovnici oko Trga žrtava fašizma te u Šubićevoj i Jukićevoj, koji su na društvenim mrežama istaknuli kako im tramvaji, osim dodatnih oštećenja, stvaraju i nelagodu te stres. Bilo je i građana koji su se odlučili obratiti ZET-u s namjerom da zamole da manje linija prolazi njihovom ulicom. Jedna od njih je Dora Šintić iz Vodnikove, koja je još u nedjelju navečer zamijetila da tramvaji prolaze ispod njezina prozora.

Zagreb, 110520.
Branimirova ulica.
Zagepcanka Marijeta Kresic zivi u zgradi ostecenoj u potresu. 
Na fotografiji: zgrada. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Naljepnice

- Išla sam nazvati opće informacije za javni promet da provjerim o čemu je riječ, no nisu mi znali dati nikakvu konkretnu informaciju. Kada sam se u ponedjeljak probudila, već u 8 sati ujutro u Vodnikovoj je bilo nanizano deset tramvaja koji su stali zbog nekakvog kvara - priča Šintić.

Ponovno je nazvala informacije, no ovoga puta su je usmjerili na ZET. Kontaktirala je centralu, gdje joj se javila službenica kojoj je pokušala objasniti da tramvaji prometuju dijelom grada gdje ima dosta zgrada sa žutim i crvenim naljepnicama. Gospođa s druge strane joj je pak odgovorila da u tom slučaju “kupi stan negdje drugdje” te da nju “boli briga hoće li se nekom urušiti stan”, nakon čega je poklopila slušalicu.

Zagreb, 110520.
Branimirova ulica.
Zagepcanka Marijeta Kresic zivi u zgradi ostecenoj u potresu. 
Na fotografiji: zgrada. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

- Moj je stan u zgradi sa zelenom naljepnicom, no opet se i kod mene zidovi tresu tako da ne mogu ni zamisliti kako je kod teže oštećenih zgrada. Tako da nisam zvala zbog sebe, nego zbog svojih susjeda jer sada kroz našu ulicu zbog preusmjeravanja prolazi više tramvaja nego prije potresa - kaže Šintić.

Iz ZET-a nam do zaključenja ovog broja nisu poslali odgovor na upit planiraju li smanjiti broj tramvajskih linija te jesu li zgrade pored tračnica sigurne, odnosno da se na njima neće pojaviti nova oštećenja zbog prolaska tramvaja. Odgovor na ovo drugo pitanje nam je zato objasnio Žarko Željko, stalni sudski vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina. On kaže da je svjestan da se tramvaji moraju eventualno pustiti u promet, ali ističe da oni mogu povećati štetu u stradalim zgradama.

Opasnost

- Vibracije tramvaja su zasigurno značajne i ovisno o stupnju oštećenja, mogu dodatno oštetiti već načete zidove, no realna opasnost se pak može utvrditi jedino detaljnim pregledom svakog stana odnosno kuće. Ono što stanari s većim oštećenjima po tom pitanju jedino mogu napraviti jest fotografirati pukotine i tako napraviti dokaz da je uistinu došlo do nastanka dodatnih oštećenja prolaskom tramvaja te potom naknadu tražiti tako da tuže Grad ili ZET - kaže Žarko Željko.

Upute ministarstva: Upravitelji zgrada vodit će obnovu

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo je uputstva za vlasnike zgrada i upravitelje, odnosno predstavnike suvlasnika, a vezano za sanaciju dimnjaka i ugradnju novih bojlera za što će svako zagrebačko kućanstvo pogođeno potresom dobiti do 20.000 kuna.

Upute su proizašle nakon prošlotjednih sastanaka koje je ministar Predrag Štromar organizirao s upraviteljima, predstavnicima Grada Zagreba, Gradske plinare Zagreb, inženjerima građevinarstva, strojarstva te predstavnicima dimnjačara.

Upravitelji zgrada i (su)vlasnici trebaju tako angažirati stručne ljude (projektante, izvođače, nadzorne inženjere), čime će se osigurati optimalna inženjerska rješenja i uspješna realizacija ove prve faze obnove. Novčana pomoć dodjeljivat će se na temelju originalnih računa, a detaljni hodogram možete vidjeti na stranicama Ministarstva. (Matija Boltižar)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:37