OTKRILA NAM DJELATNICA

Kako izgleda ispitivanje PNUSKOK-a: ‘Dočekali su me Tomašević, Dolenec i trojica muškaraca‘

Odvjetnik Miljević ustvrdio je da tu nema govora o nezakonitom postupanju: ‘To što se netko zabrinuo za radno mjesto, nek‘ se brine...‘
 Tomislav Kristo/Cropix

- Bila sam šokirana! Mislila sam da će oni izaći iz ureda kada ispitivanje krene, ali nisu. Poslije sam nazvala odvjetnicu koja mi je rekla da je to protuzakonito i da gradonačelnik i zamjenica ne smiju biti s policijom na ispitivanju zaposlenika - ispričala nam je jedna djelatnica Grada Zagreba koja je prije nekoliko tjedana ispitana od strane PNUSKOK-a na svojem radnom mjestu.

Kako doznajemo, zagrebački su gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegova zamjenica Danijela Dolenec posljednjih tjedana osobno nazočili razgovorima PNUSKOK-a koji se provode u uredima Gradske uprave. PNUSKOK, naime, tamo češlja gradsku dokumentaciju i provodi neformalne razgovore sa zaposlenicima nakon akcija uhićenja bliskih suradnika pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, među ostalima, Andree Šulentić, bivše šefice Stručne službe zagrebačkog gradonačelnika i Jelene Čeklić, bivše članica Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina.

Međutim, zaposlenici koji su ostali u uredima kažu da je neprikladno, čak i nezakonito, smatraju neki, da aktualni gradonačelnik i njegova zamjenica na tim razgovorima prisustvuju. Prema riječima naše sugovornice koja je zamolila za anonimnost, djelatnici gradskih ureda su sada kolateralne žrtve, a samo su radili svoj posao.

- Kako to može biti po zakonu? Kako ćemo sada s gradonačelnikom nakon toga surađivati? Meni se čini da on misli da smo svi mi kriminalci, ne želi ni sa kim raditi... - kaže zaposlenica koja je, inače, blisko surađivala s pokojnim Bandićem, a zamolila nas je za zaštitu identiteta jer, kaže, strahuje da bi mogla dobiti otkaz.

Poziv usred radnog dana

Poziv na razgovor s PNUSKOK-om došao joj je, veli, usred radnog dana, a o tome ju je obavijestio kolega: “Hitno dođi u ured gradonačelnika”, bila je poruka.

- Znala sam o čemu je riječ jer je jedna kolegica već išla na razgovor prije mene. U uredu gradonačelnika su me dočekali Tomašević i Dolenec, ali i trojica muškaraca koji su se predstavili kao zaposlenici PNUSKOK-a. Nisu pokazali nikakvu ispravu kojom bi potvrdili svoj identitet, samo su rekli da imaju nekoliko pitanja za mene i da im treba pomoć – prepričava.

Ispitivali su je uglavnom o dokumentaciji pokojnog gradonačelnika Bandića, gdje se nalazi, ali i o detaljima njezina posla. Kaže da se Tomašević i Dolenec, za vrijeme polusatnog ispitivanja, nisu uključivali u razgovor već su sjedili i zapisivali ono što je ona govorila policajcima.

- Gradonačelnik je Tomašević na kraju samo rekao 'ne brini, sve što smo tu rekli ostaje među nama'. Ali, ja sam odmah nazvala odvjetnicu koja mi je rekla da je to protuzakonito jer je istraga tajna i oni ne bi smjeli u tome sudjelovati – govori zaposlenica.

Kontaktirali smo i Grad Zagreb, odnosno gradonačelnika Tomaševića koji zadnjih tjedana ponavlja da Grad “stoji na raspolaganju istražnim tijelima”. Pitali smo, među ostalim, je li istina da su on i zamjenica Dolenec nazočili policijskim razgovorima sa zaposlenicima i tko im je za to dao dopuštenje. Odgovor je stigao od gradske Službe za informiranje u kojem, ukratko, navode da je to bilo "na traženje policije".

- U prostorijama Gradske uprave vodila se pretraga te brojne druge radnje, a prilikom nekih od tih radnji bili su prisutni, na traženje PNUSKOK-a, Gradonačelnik i zamjenica gradonačelnika kao predstavnici javno-pravnog tijela u kojem se događa pretraga. O tim radnjama ne možemo govoriti jer smo upozoreni na tajnost istrage, tako da vas upućujemo da se obratite PNUSKOK-u – odgovorili su iz Grada.

'Sve je po zakonu'

Kontaktirali smo PNUSKOK, odnosno Ravnateljstvo policije, s pitanjima je li riječ bila o neformalnim razgovorima sa zaposlenicima ili službenim ispitivanjima te tko je dao odobrenje ili tražio da na tim razgovorima sudjeluju gradonačelnik i zamjenica. Odgovore još nismo zaprimili, ali ćemo objaviti čim stignu.

Upitali smo za pravno mišljenje i odvjetnika Veljka Miljevića koji je ustvrdio da tu “nema govora o nezakonitom postupanju” jer to nisu “policijska ispitivanja”.

- To je samo službena bilješka, putokaz, a ne dokaz. Znači, PNUSKOK provodi razgovore s osobama koje su odgovorne za određenu dokumentaciju da bi tu dokumentaciju od njih izuzeli. To ne može biti temelj niti može utjecati na provođenje kaznenog postupka jer to još uvijek formalno nije istraga. To što se netko tamo zabrinuo za svoje radno mjesto, nek' se brine... – tumači Miljević.

Budući da je riječ tek o predaji dokumentacije, zakonom, dakle, nije propisano tko smije biti nazočan na tim razgovorima, a tko ne.

- Mislim da svatko tko tom dokumentacijom nije direktno obuhvaćen nema razloga za brigu – zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:31