TAMNA STRANA METROPOLE

KAKO IZGLEDA ŽIVOT U ZAGREBAČKOM KVARTU BEZ VODOVODA I KANALIZACIJE '21. je stoljeće, a mi se kupamo u vodi iz bunara i pijemo je'

 
 CROPIX

Katica Budak (62) sa svojim mužem Ivanom, kćeri, zetom i dvoje unučadi svaki mjesec strepi hoće li imati dovoljno vode da prežive do sljedećeg mjeseca.

Već godinama nemaju gradski vodovod, pa su svakodnevno u strahu da im neće biti dovoljno to što im cisterna jednom mjesečno dostavi osam prostornih metara vode koju koriste za piće, higijenu, čišćenje i sve ostale potrebe.

Zagreb, 290115.
Gornja Dubrava, ulica Sv. Klare. Kucanstva koja nemaju pitku vodu, a odluceno je da ju nece dobiti ni ove godine.
Na fofotgrafiji: Katica Budak i spremiste vode.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
Katica Budak i spremište vode

Štede svaku kap

- Ne mogu obavljati kućanske poslove kako treba jer stalno razmišljam koliko nam je vode još ostalo. Nekoliko puta na dan čujem muža kako viče: ‘Katica! Idi vidi koliko još ima vode!’ I onda ostavljam sve i trčim do bazena, dižem teški željezni poklopac, provirim do bazena i onda je ili olakšanje ili muka, ovisno o tome koliko smo pazili na potrošnju. Tako mi živimo. Imamo pravo naručiti jednu cisternu s vodom koju platimo 110 kuna, a kad se potroši, snalazimo se kako znamo - govori Katica.

Budaci su među 150 stanovnika Dankovca, naselja u Gornjoj Dubravi, koji cijeli svoj život žive bez vode.

Iako je Dankovec jedno od najstarijih zagrebačkih naselja udaljeno samo desetak kilometara od Trga bana Josipa Jelačića, njegovi stanovnici još nemaju vodoopskrbni cjevovod. Umjesto toga svako kućanstvo ima pravo mjesečno naručiti jednu cisternu vode koju im dostavljaju u bazene.

- Ta količina ode samo tako, s jednom cisternom ne izdržimo ni deset dana. Trebaju nam barem tri. A onda, kada se potroši, snalazi se kako znaš i možeš. Štedi se svaka kapljica - govori nam Katica.

Objašnjava nam da vodu i lice peru u lavoru, a zatim njome isperu zahodsku školjku, tako da se litra vode iskoristi više puta, prvo za osobnu higijenu pa za ostala čišćenja. U protivnom bi brzo ostali bez dopuštenih osam kubika.

Zagreb,100418.
Dankovec, Ulica svete Barbare 1.
Stanovnici dijela  prigradskog naelja Dankovec godinama pokusavaju dobiti vodovod.
Na fotografiji:    Stjepan Trupeljak,Dominik Budak,  Katica Budak, Dubravko Budak, Ivan Budak,  Melita Budak, Darko Gabud.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Stjepan Trupeljak, Dominik Budak, Katica Budak, Dubravko Budak, Ivan Budak, Melita Budak, Darko Gabud

Dežuranje

- Jedva čekamo da dobijemo vodu. Račune ćemo platiti i četiri puta više nego što ih sada plaćamo, ako treba, samo da živimo kao ljudi. U 21. stoljeću smo, a mi još ne možemo normalno pustiti vodu, nego moramo dežurati ispred bazena. Velik je to teret za nas - govori Katica.

U Dankovcu žive uglavnom stariji ljudi i dosad su se naslušali raznih obećanja da će vodovod prolaziti njihovim krajem. Međutim, godinama su gledali kako se postavlja cjevovod u obližnjim, tek sagrađenim naseljima, a kod njih nikad ništa. Neki su se već prestali nadati i kažu da, ako i dođe, to neće doživjeti. Među njima su Barica (70) i Stjepan (76) Budak, koji ni ne poznaju drugačiji život.

- U cisterni je osam kubika vode i to nam traje 20 dana. Zato još prikupljamo kišnicu, koju koristimo za pranje podova, rublja i suđa, a ponekad se njome istuširamo ili ju pijemo ako nemamo ništa drugo - govori nam Barica i prisjeća se događaja koji je još vrlo “živ” u sjećanju svih mještana.

U studenom 2016. godine zapalio se krov kuće u Ulici svete Barbare, a vatrogasci nisu mogli ugasiti vatru jer nije bilo vode. Iako postoji hidrant na koji su se pokušali priključiti, u njemu nema vode pa su bespomoćno čekali da dođe druga cisterna s vodom kako bi mogli ugasiti buktinju.

Zagreb,100418.
Dankovec, Ulica svete Barbare 1.
Stanovnici dijela  prigradskog naelja Dankovec godinama pokusavaju dobiti vodovod.
Na fotografiji:    Ivan Budak, Melita Budak, kod praznog sahta za priljucak vode.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Ivan Budak i Melita Budak kod praznog šahta za priljučak vode

Dokumentacija

Vijećnik Gradske četvrti Gornja Dubrava Davor Gabud objasnio je kako se s Gradom, točnije Vodoopskrbom i odvodnjom koja je nadležna za ovo pitanje, već godinama “nateže” oko cjevovoda. - Građani su se za gradnju cjevovoda počeli boriti prije 40 godina, napisali su nekoliko peticija, a odgovor je uvijek bio isti - da treba napraviti precrpnu stanicu i vodospremu - govori vijećnik Davor Gabud.

U Vodoopskrbi i odvodnji su nam rekli da je u tijeku postupak izrade projektne dokumentacije.

- Budući da prilikom izrade projektne dokumentacije, poglavito za odabir lokacije za gradnju buduće vodospreme Sv. Barbara, dosad nije bilo moguće pozitivno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za prethodno predložene katastarske čestice, zaključeno je da će izrađivač projektne dokumentacije predložiti najpovoljnije lokacije za izgradnju vodospreme Sv. Barbara i PS-a Jalševec. Kad budu dobivene građevinske dozvole, Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. će navedene investicije uvrstiti u svoj Plan izgradnje te osigurati za njih sredstva - rekli su u VIO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:15