KOMENTAR

Kako je Facebook status naših zlatnih olimpijaca ukratko opisao svu ostavštinu Bandićeva mandata

Orbita Bandićevih satelita bit će puna objekata koji su izbačeni iz svojih unosnih putanja. Prijete im sudari...
 Boris Kovacev/Cropix
Objavljeno: 02. ožujak 2021. 19:01

Među brojnim posljednjim pozdravima upućenim pokojnom zagrebačkom gradonačelniku bio je Facebook status zlatnih veslačkih olimpijaca braće Sinković o tome kako im je "Bandić kupio čamac".

U tom kratkoj anegdoti, a sličnih je od smrti Milana Bandića ispisano na stotine, zapravo je sadržana sva ostavština njegova mandata. Ostavština koja će neko vrijeme još živjeti u diskursu stanovnika glavnog hrvatskoga grada. Jer, u Zagrebu je pojam gradske vlasti, uprave ili kako god u nekim drugim sredinama nazivaju administrativni aparat koji upravlja zajedničkim javnim servisima zamijenilo gradonačelnikovo prezime.

Nije Grad gradio i rušio, kupovao i prodavao, otvarao i zatvarao. Nije gradska uprava betonirala, cementirala i asfaltirala. Nisu gradske ustanove proizvodile umjetni snijeg, hranile potrebite i nagrađivale talentirane učenike. Sve to činio je Bandić - omniprezentno mitološko biće, mali komunalni bog stvoren agitpropovskim križanjem socijalističkih samoupravljača i sv. Franje Asiškog.

Taj pedantno konstruirani i precizno iscrtani portret - kao u nekom romanu Oscara Wildea - s vremenom je zagospodario svojim modelom i oživio. Kult ličnosti pretvorio se u ličnost samu, a identitetske granice gdje prestaje osoba Milana Bandića, a počinje funkcija gradonačelnika Bandića potpuno se izbrisale.

U maniri lujzijanskog apsolutizma sjedinjen je čovjek, njegova funkcija i grad koji mu je povjeren na upravljanje. Estetika grada stopljena je s njegovom estetikom, javni interesi usklađeni s njegovim interesima, a prema kotama njegovih vrijednosti rekalibriran moralni kompas zajednice. Građani Zagreba našli su se u heliocentričnom sustavu "quid-pro-quo" transakcija, sazdanom na proračunskim milijardama i lišenim bilo kakvih idejno-ideoloških skrupula. Tek rijetki bili su dovoljno snažni da se odupru toj golemoj gravitacijskoj sili, pa je orbita Bandićevih satelita s vremenom postala toliko kompleksna da se sustav činio nepromjenjivim. Dok se nije ugasilo Sunce.

Sad je pred nama ledeno doba, razdoblje odumiranja endemskih praživotinja stvorenih u Bandićevoj eri i sudaranja dezorijentiranih orbitalnih objekata koji su Bandićevom smrću izbačeni iz svojih dobro uhodanih i vrlo profitabilnih putanja. Razumljiva je utoliko, barem jednako koliko i komična, potreba nekih aktera Bandićeva aparata da javnost pokušaju uvjeriti kako u tom novonastalom kozmičkom kaosu ipak ima reda, jer je - tobože - pored preminulog gradonačelnika gradom upravljala i skupina profesionalnih operativaca, koji sad valjda mogu nastaviti i bez njega. Jesu li, onda, mogli bez njega i dok je bio živ? Odgovor na to pitanje predstavlja i simbolički početak dugog procesa odvikavanja koji Zagrebu i Zagrepčanima predstoji. Grad koji se nazire na kraju tog puta ipak je bitno drukčiji od onoga kakav je danas i u kakvom je Milan Bandić živio i umro. I u tom budućem Zagrebu gradonačelnik će šampionskim veslačima kupiti čamac. Ali ne zato što je on jedini koji ga, zapravo, uopće i može kupiti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:08