REZANJE

Kako je Tomaševićev rebalans proračuna pogodio kulturu: Manje novca za HNK i zaštitu spomenika

Za četiri milijuna kuna povećana su izdvajanja za plaće zaposlenika zagrebačkih kulturnih institucija
Tomislav Tomašević
 Nera Simic/Cropix

U rebalansu proračuna Grada Zagreba koji je prošli tjedan predložio gradonačelnik Tomislav Tomašević predviđa se smanjivanje izdataka za kulturu i zaštitu spomenika kulture.

Prema tom planu, proračun Gradskog ureda za kulturu smanjen je sa 120 na 112 milijuna kuna, a za ustanove u kulturi namijenjeno je približno 17 milijuna kuna manje, točnije 534 milijuna umjesto 551 milijun. Najveći rez, smanjenje budžeta za 18 milijuna kuna, povezan je s kapitalnim projektom "zaštita spomenika kulture". Za nju, prihvati li se rebalans, neće biti izdvojeno 39 milijuna kuna, nego 21 milijun.

Rebalansom proračuna gradske su vlasti odlučile smanjiti troškove u mnogim stavkama, ali istodobno je nekima budžet povećan. Grad namjerava uštedjeti na organiziranju kulturnih manifestacija. Njima su namijenili 1,8 milijuna kuna, a ne pet milijuna koliko je bilo u planu bivše vlasti.

Za 2,4 milijuna kuna smanjit će sredstva rezervirana Hrvatskom narodnom kazalištu - iznos od 49,9 zamijenjen je s 47,5 milijuna. Umanjen je i iznos za obnovu napuštene Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici. Za to neće biti izdvojeno 32, nego 15,5 milijuna kuna.

Ukinut je projekt Kulturno-informativnog centra zvan "Zagrebačka muza" težak 150 tisuća kuna.

Među stavkama koje su rebalansom povećane izdvaja se redovna djelatnost proračunskih korisnika ustanova u kulturi, među kojima su plaće zaposlenika kulturnih institucija na budžetu Grada Zagreba. Ukupni rashodi za zaposlene povećani su za pet milijuna kuna, a u 2021. godini razveselit će ih s četiri milijuna kuna više koji će biti izdvojeni samo za njihove plaće. Budžet za rekonstrukciju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja je narastao, i to za 830 tisuća kuna te bi trebao iznositi 27 milijuna.

Za opremanje ustanova u kulturi izdvojit će se pola milijuna kuna više nego što je bilo predviđeno starim proračunom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:17