OZBILJAN PROBLEM

Kandidat za gradonačelnika Renato Petek: ‘60.000 Zagrepčana nema priključak na gradski vodovod‘

Petek kaže da kada ti Zagrepčani žele dobiti pitku vodu cisternom, pred njima je nimalo jednostavan postupak
Renato Petek
 Ronald Goršić/Cropix

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Renato Petek u petak je u Čučerju upozorio da više tisuća stanovnika tog i okolnih naselja nema priključak na gradski vodovod, dijelu njih pitka voda doprema se cisternama, te da 60.000 Zagrepčana nema priključak na gradski vodovod.

Petek je na konferenciji za novinare na temu "Zagrepčani prose pitku vodu u 21. stoljeću" istaknuo kako svi ti Zagrepčani koji nemaju priključak na gradski vodovod plaćaju kao i svi ostali stanovnici Zagreba najveći prirez u državi iako nemaju iste uvjete života. Tako je i s obitelji Strančarić, koju je danas posjetio.

Petek kaže da kada ti Zagrepčani žele dobiti pitku vodu cisternom, pred njima je nimalo jednostavan postupak. Potrebno je uputiti zahtjev pa da na teren u izvid izađe Povjerenstvo za obilazak kućanstava, o kojem, kaže Petek, nije uspio pronaći nikakve službene informacije.

No, u službenim dokumentima Gradske uprave stoji da ono treba dati pozitivno mišljenje, a potom o zahtjevu korisnika odlučuje i Vijeće Gradske četvrti koje svoj zaključak upućuje gradskom Uredu za mjesnu samoupravu na daljnje postupanje. Tako se donosi odluka da se mjesečno nekoj obitelji dostavlja po 5 m3 pitke vode "neophodne za osnovne životne potrebe".

"To je sve događa u Gradu Zagrebu, jednoj od metropola Europske unije, kada smo već duboko zagazili u 21. stoljeće", istaknuo je Petek.

Kaže da je ukupno još na području grada Zagreba potrebno izgraditi oko 200 kilometara vodovodne mreže kako bi svi objekti bili priključeni na gradski vodovod.

Ističe da je to moguće ostvariti u dvije godine mandata.

"Moj prioritet kao gradonačelnika bit će rješavati ovakve probleme građana prioritetno, izgraditi svu potrebnu infrastrukturu vodovoda, kanalizacije, prometa te objekata potrebnih za odgoj i obrazovanje, a ne trošiti milijune na spomenike, fontane ili dekorativnu rasvjetu mostova. Zagreb može i mora izgraditi potrebnu infrastrukturu, moramo se izdići iz uvjeta života koji su u Europi vrijedili u 20. stoljeću", poručio je Petek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 17:39