EKSKLUZIVNO

KAPTOL 'Crkva neće odustati od Svetica! To je zemljište naše'

 Sandra Šimunović/CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je nedavno, kao gotovu stvar za koju neće raspisati ni natječaj, gradnju velebnog nogometnog kampa za hrvatsku reprezentaciju.

Ali, javila se Crkva da veći dio zemljišta na Sveticama pripada njima! Oglasila se Zvjezdana Znidarčić-Begović, dugogodišnja kaptolska odvjetnica, i podsjetila gradonačelnika Bandića da pitanje vlasništva - nije riješeno!

Koliko je veliko zemljište koje potražuje Crkva?

- Na tom je prostoru zagrebački Prvostolni kaptol imao česticu od 12 jutara, odnosno 60-70 tisuća kvadrata zemlje koja im je oduzeta 1946. i 1947. Zatim, uz taj se prostor nalazila druga čestica u vlasništvu Zagrebačke nadbiskupije, veličine 10 jutara, odnosno 55 tisuća kvadrata. Ne mogu točno tvrditi gdje se danas nalaze granice tih parcela jer se izgled određenih katastarskih čestica mijenjao.

Koliko dugo traje postupak povrata imovine?

- Postupak je pokrenut 1997., dakle traje 17 godina. Prije četiri godine krenula je inicijativa da se na tamošnjim bazenima počne nešto graditi. Odmah sam kao punomoćnik Kaptola upozorila da to nije moguće prije nego što se odluči o pravima prijašnjeg vlasnika. Zatražila sam da se u zemljišno-knjižnom sudu provede zabilježba kako bi se spriječila bilo kakva promjena u smislu vlasništva ili gradnje. To znači da bilo koja fizička ili pravna osoba koja želi nešto raditi na tom zemljištu mora znati da pitanje prava bivšeg vlasnika nije riješeno, da je riječ o rizičnom postupanju i da u takve nekretninske projekte nijedan ozbiljan investitor ne bi trebao ulaziti, niti bi ga ozbiljna banka trebala pratiti.

Što Crkva očekuje u ovom slučaju?

- Crkva očekuje da se, prema Zakonu o naknadi i prema Međunarodnom ugovoru između Vlade i Svete Stolice, pravno utvrdi koji dio zemljišta joj se vraća u vlasništvo, a koji će biti kompenziran zamjenskim nekretninama. Crkva nema što odustati od svog dijela. Ona, dakako, nema nikakvih interesa sprečavati određene projekte, ali smatramo da prvo treba riješiti vlasničko pitanje.

Kako to da je Bandić zaboravio Crkvu i njezino zemljište obećao HNS-u?

- Moguće je da Bandić nije znao. Naime, Crkva ima svoja zemljišta u raznim dijelovima grada Zagreba i negdje je to pitanje pravno riješeno, a negdje nije. Na Sveticama nije.

Što, dakle, očekujete?

- Ako Grad Zagreb ima realan interes razvijati najavljeni sportski projekt, očekujemo da prvo regulira pitanje povrata i da se dalje dogovorimo.

Hoće li, u tom slučaju, Crkva prodati zemljište ili pak iznajmiti Gradu Zagrebu?

- Prije bilo kojeg poteza mora biti regulirano pitanje povrata imovine. Što se tiče konkretnog zemljišta i najavljenog sportskog objekta, Crkva je otvorena za dogovor i najbolje rješenje.

Postoji li šansa da najavljeni sportski kamp ubrza pravni proces?

- Dapače, tome se i nadamo! U prošlih 17 godina provodile su se razne rasprave, postupci i očevidi. Svi postupci povrata imovine jako dugo traju. Hoće li Crkva zemljište na Sveticama prodati, iznajmiti ili nešto treće, to u ovom trenutku ne mogu reći.

Jeste li, kao odvjetnica Crkve, o tome osobno razgovarali s gradonačelnikom Bandićem?

- Ne, jer to i nije potrebno. Kao odvjetnica, slijedim uobičajenu proceduru pravnog postupka i izvan toga nemam što razgovarati. Postupak se trenutno vodi kod upravnog tijela, a to je zagrebački Gradski ured za imovinsko-pravne poslove. Naime, povrat imovine nije predmet sudskog, već upravnog postupka. Međutim, bude li doneseno rješenje protivno pravnoj ocjeni prijašnjeg vlasnika, ići ćemo u žalbeni postupak. To znači da će predmet završiti na Upravnom sudu, a to bi pak moglo trajati godinama. Nadamo se da do toga neće doći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:04