POTPUNI KAOS

KATAKLIZMA U ZAGREBU Kolaps zbog orkanskog nevremena, grad usred dana bio u potpunom mraku

U Zagrebu su tamni oblaci doveli do gotovo potpunog zamračenja, a zatim je uslijedio kaos
Zagreb,120614.U popodnevnim satima grad je pogodilo jako nevijeme s kisom i jakim vjetrom.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Nakon što je jako kišno nevrijeme u srijedu ujutro pogodilo Dalmaciju, ciklona je donijela i pravu oluju u Zagrebu. Olujni vjetar lomio je grane i čupao stabla diljem gradskog područja.

U središtu Zagreba vjetar je lakoćom prevrtao štandove, a zatečeni građani i turisti zaklon su panično tražili gdje god su stigli. Većina ih se od proloma oblaka i snažnih udara vjetra skrilo u trgovine i ugostiteljske objekte. Pravi prizori kataklizme dogodili su se na maksimirskom stadionu gdje je prohujala pijavica. Ona je oštetila rasvjetna tijela i tunel kojim igrači izlaze na travnjak. Rušila je golove i nosila klupe za rezervne igrače po terenu.

Nova kiše ponovo je uzrokovala poplave na prometnicama u gradskoj četvrti Dubrava, čijim su stanovnicima u roku 15 minuta potpuno poplavljeni podrumi, a ulicama na istoku grada i u podsljemenskoj zoni se gotovo nije moglo voziti jer su kotači vozila kompletno bili pod vodom. Stanovnici Dubrave su nazivali vatrogasce, ali ih nisu uspjevali dobiti - zbog povećanog broja intervencija telefon je tijekom popodneva bio stalno zauzet, a terenu su bile sve raspoložive ekipe.

Olujno nevrijeme stvorilo je probleme u prometu.

- Jaka kiša i ponegdje izraženije nevrijeme na širem području grada stvaraju prometne poteškoće. Na terenu su sve raspoložive ekipe koje nastoje osigurati prometnu povezanost. Unatoč naporima, dolazi povremeno do zastoja u tramvajskome prometu. Zbog stabala, koje jak vjetar nanosi na kontaktnu mrežu, prekida se promet tijekom intervencije naših službi ili vatrogasaca. Otežano se prometuje Mostom mladosti, Ilicom na dijelu od Črnomerca do Ulice Republike Austrije te dionicom Borongaj – Trg žrtava fašizma. Usporen je i autobusni promet, a sve putnike molimo za razumijevanje.“ – izjava glasnogovornika ZET-a Tomislava Jurića.

VIDEO: VODENA APOKALIPSA U ZADRU 'Gradske ulice i trgovi u nekoliko minuta pretvorili su se u slapove i jezera'

FOTOGALERIJA: Ciklona zahvatila unutrašnjost Hrvatske i donijela grmljavinsko nevrijeme u Zagreb. Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Avionske linije iz zagrebačke Zračne luke cijelo su popodne bile u kašnjenju, kako u dolasku tako i u polasku.

Koliko je dramatično izgledao Zagreb govori i činjenica da se oko 14 sati nad metropolom potpuno zamračilo, što je bila najava onoga što je slijedilo.

Ovako je na meteorološkom radaru izgledalo nevrijeme koje je u poslijepodnevnim satima stiglo nad Zagreb i širu okolicu.

Foto: DHMZ

Zagreb: Nakon nevremena vatrogasci ispumpavaju vodu

ZAGREB - Dvadeset ekipa zagrebačkih vatrogasaca ispumpava vodu iz objekata poplčavjenih u nevremenu koje je danas poslijepodne zahvatilo Zagreb, izvijestio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i dobrovoljnih vatrogasnih društava imali su nakon grmlajvinskog nevreman više od 60 intervencija ispumpavali su vodu, i to pretežno u istočnom dijelu grada.

Na terenu je 20 ekipa i intervencije su još uvijek u tijeku, navodi se u priopćenju. ( Hina)

ZET - besplatni pozivi zbog nevremena

ZAGREB - Za informacije o javnom prijevozu nakon nevremena u Zagrebu ZET je otvorio besplatni telefon službe komunikacija - 0800 200 060.

Korisnici mogu dobiti sve informacije o zastojima i preusmjeravanju linija javnog prijevoza zbog posljedica nevremena.

Kontakt centar ZET-a, bude li potrebe, radit će produljeno, a u slučaju nevremana tijekom noći linije će odmah biti otvorene, priopćila je ZET-ova služba komunikacija i marketinga. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:30