NIJE PRVI PUT

KIPUĆI ŠAHT OPEKAO 15-MJESEČNOG DJEČAČIĆA Majka: 'Ne spava od bolova...'

- Vadila sam igračke iz auta, a Vid je bio na metar od mene kada je počeo plakati. Pokazivao mi je svoje ručice, ali nisam znala što se dogodilo. Prvo sam pomislila da se ogrebao, jer je bio blizu šahta. Primila sam ga u ruke i krenula mu maziti ručice koje su bile crvene. Sjela sam na taj isti šaht i osjetila ogromnu toplinu. Onda sam shvatila što se dogodilo - rekla je Ivana Muhek, majka 15-mjesečnog dječaka Vida koji se u srijedu opekao na vreli šaht u blizini dječjeg igrališta na Trgu Francuske Republike.

Maleni Vid je zbog silnog plača skoro ostao bez zraka, a majka Ivana i njen partner Maksimilijan Vazdar u roku od 10 minuta su bili u Klaićevoj bolnici. Tamo su liječnici dječaku ustanovili opekline I. i II. stupnja.

Sljedećih nekoliko dana Vidu su bili najteži u životu. Nije mogao spavati od bolova, često je imao mučnine, na rukama ima plikove zbog čega mora nositi zavoje, a ni liječnici ni roditelji ne znaju još sa sigurnošću hoće li mu ostati ožiljici na dlanovima.

- Dan poslije smo otišli natrag do parka i izmjerili da je šaht bio na nevjerojatnih 75,4 stupnja topline. Dva okolna šahta i ona cijev iz koje izvire para nisu bili uopće vrući, samo taj jedan. Da sam ja samo vidjela neki znak upozorenja, bilo što, ne bih prilazila blizu s djetetom, ali ništa nije ukazivalo da je taj šaht kipući - rekla je Ivana, te dodala kako je sada u još većem šoku nego na dan kada se to sve dogodilo, jer si stalno u glavi vrti scenarije od straha da se moglo dogoditi ono najgore.

Ima 15 mjeseci i već dulje vrijeme hoda, kaže Ivana, a kada su tog kobnog dana došli u park, pustila ga je da bude ispred nje jer su ipak bili na dječjem igralištu.

- On kada je vidio šaht vjerojatno je htio sjesti na njega pa se zato prvo rukama primio za metalni poklopac - rekla je Ivana.

Ovo, naime, nije prvi incident koji se dogodio sa spornim šahtom. Kasnije su Ivana i Maksimilijan doznali da se jedan pas opekao na taj šaht, ali najviše ih ljuti što nitko nije ništa ranije upozorio.

- Policiji smo prijavili cijeli slučaj, a HEP Toplinarstvu, pod čijom je nadležnošću sporni šaht, obratit ćemo se putem odvjetnika. Ne želimo da ovo prođe nezapaženo. Oni su morali upozoriti na taj šaht i nadam se da će u budućnosti učiniti sve da se ovako što ne ponovi - rekla je Muhek.

Neki roditelji su već ranije pokrenuli peticiju gdje su tražili da se park ogradi te da se popravi razdvodna kutija, koja je već duže vrijeme otvorena. Ipak, Ivana samo želi da se ovakav incident više nikada ne ponovi te se nada da će njihova borba i tužba spriječiti daljnje incidente.

U HEP Toplinarstvu kažu kako trenutno traže način da se trajno onemogući prilazak ovim opasnim šahtovima.

- Radnici će izvršiti preglede svih vrelovododnih i toplovodnih šahtova na području Zagreba, a posebno onih u blizini vrtića i škola, kako bi se utvrdilo postoji li još koji poklopac povišene temperature. Ovim putem se ispričavamo dječaku i njegovoj obitelji na pretrpljenoj šteti i obećavamo da ćemo poduzeti sve kako bi spriječili pojavu sličnog slučaja - kaže direktor Ivica Martinek.

Iz Vijeća gradske četvrti Črnomerec, na čijem se području nalazi park, kažu kako su šokirani ovim slučajem.

- Riječ je o nevjerojatnom propustu Toplinarstva i mi ćemo ih kritizirati zbog ovog što se dogodilo, no nemamo ovlasti da nekog pozovemo na odgovornost - kaže Josip Jelić, predsjednik gradske četvrti.

O slučaju su informirani i komunalni redari, no šahtovi nisu pod njihovom nadležnošću.

- Mi ćemo napraviti svoje ako vidimo da je, na primjer, neki šaht oštećen, no mi ne provjeravamo šahtove. To je posao HEP-a, oni imaju svoje ophodare na terenu - pojašnjava Juroslav Dragun, pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:44