ZAGREB U PROBLEMIMA

Klasić: ‘Odvodnja i kanalizacija u katastrofalnom su stanju, to je slika Bandićeve vlasti‘

U prvoj građevinskoj zoni, dva kilometra od Trga bana Jelačića, imamo otvorenu kanalizaciju, upozorio je HSLS-ovac
Darko Klasić
 Bruno Konjevic/CROPIX

Gradski i saborski zastupnik HSLS-a Darko Klasić upozorio je u srijedu na konferenciji za novinare da se problem odvodnje i kanalizacije u Zagrebu sistematski zanemaruje te je od nadležnih zatražio da hitno počnu rješavati taj problem star 10 godina.

- Ovo je slika Bandićeve vlasti. U prvoj građevinskoj zoni, koju se često naziva elitnom, dva kilometra od Trga bana Jelačića imamo otvorenu kanalizaciju - upozorio je Klasić na konferenciji za medije pod nazivom 'Odvodnja i kanalizacija problem koji se sistematski zanemaruje u Zagrebu'. Ocijenio je da je stanje katastrofalno jer se otpadne i fekalne vode odvode otvorenim kanalom.

Upozoravajući da su građani nekoliko puta godišnje suočeni s poplavama, rekao je da su u zadnjoj poplavi s tog područja vatrogasci ispustili 250 kubika vode jer kanalizacijski šahtovi ne idu nigdje. Dodao je kako ponovno, a na štetu građana, odgovorni prebacuju odgovornost s jednih na druge.

Klasić navodi i kako su stanovnici kvarta problem proglasili 'jezerom fekalija promjera 50 metara' koje je udaljeno dva kilometra od Ilice, a koje ugrožava zdravlje svih građana koji se nalaze u blizini. Ocjenjuje i da je taj zanemareni problem još jedan neuspjeli gradski projekt.

Grad u posljednjih 20 godina imao 25 milijardi dolara, a nije riješio ključne probleme

- Ne može se reći da Grad nije imao novca. Spominjem samo da je u zadnjih 20 godina imao proračun od 25 milijardi dolara, a nisu riješeni ni ključni problemi Zagreba - poručio je Klasić.

Tvrdnju da gradska vlast zanemaruje taj problem, Klasić je, iznoseći kronološki podatke, potkrijepio i odgovorom na pitanje gradskog zastupnika iz 2017. kad je Grad poručio kako se moraju riješiti imovinskopravni odnosi, a građevinska dozvola koja je izdana u međuvremenu je istekla.

Na primjeru ulice Vinogradski odvojak, u kojoj stanovnici koji žive u prvoj građevinskoj elitnoj zoni - 150 metara iznad KBC-a Sestre milosrdnice, otpadne i fekalne vode odvode se otvorenim kanalom koji teče ispod njihovih kuća kao u srednjovjekovnom Zagrebu. Proteklog vikenda to je rezultiralo poplavom fekalija i stvaranjem jezera fekalija uz bolnicu KBC Sestre milosrdnice čije su posljedice vidljive još i danas, poručili su iz HSLS-a.

Na konferenciji su sudjelovali i građani oštećeni u poplavi koji su govorili o tom problemu koji već traje godinama i za koji je izdana građevinska dozvola koja je u međuvremenu istekla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:36