RODITELJ-ODGAJATELJ

Klisović o ukidanju kontroverzne Bandićeve mjere: ‘Proglasio ju je demografskom, a djece je u Zagrebu manje‘

‘Krunski argument da ova mjera nije dobra je da se djeca u svim svojim fazama razvoja moraju socijalizirati sa svojim vršnjacima‘
Joško Klisović
 Srdjan Vrancic/Cropix

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović najavio je u subotu da će se mjera potpore roditelj-odgajatelj postupno ukinuti budući da nije ostvarila demografski cilj.

Novac će se preusmjeriti na vrtiće i u druge gradske projekte koji se tiču djece, mladih, obitelji i zapošljavanja, istaknuo je.

"Bandić je uveo mjeru koju je proglasio demografskom, no broj djece u Zagrebu od kad je ta mjera na snazi se nije povećao. Nažalost, mislim da se čak i smanjio. Ta mjera je motivirala ljude da ostanu kod kuće, da se maknu s tržišta rada, što sigurno nije nešto što možemo i trebamo poticati", rekao je Klisović na konferenciji za medije na temu mladih u Zagrebu u subotu.

Dodao je kako je potrebno poticati i ulagati u kompetencije mladih roditelja kako bi mogli naći posao na tržištu jer, ističe, u jednom trenutku djeca će odrasti i - ako je netko predugo kod kuće, teško će nakon toga naći posao.

"Krunski argument da ova mjera nije dovoljno dobrog rezultata je da se djeca u svim svojim fazama razvoja moraju socijalizirati sa svojim vršnjacima", poručio je Klisović.

Naveo je kako u vrtićima Zagreb ima oko 35.000 djece i dodao da se za to ulaže puno manje nego što se ulaže u mjeru roditelj-odgajatelj koja je narasla na 500 milijuna kuna s početnih 70 milijuna.

"Ona ima progresivan rast jer su neki roditelji jednostavno vidjeli način kako da možda neki lošiji posao, koji im se ne sviđa, zamjene s ostankom kod kuće i dobivanjem takve naknade", ocijenio je.

Uvjerava kako nitko neće "odmah i sada" ostati bez naknade koju prima, nego će dobivenu naknadu moći primati i dalje, kao stečeno pravo, a korisnici će imati dovoljno vremena da se "okrenu oko sebe", apliciraju i pronađu posao.

Klisović je izrazio uvjerenje da će obitelji s vrlo niskim imovinskim prihodima i cenzusom uvijek biti u mogućnosti dobivati sličnu mjeru i neće biti zaboravljeni, niti će biti dovedeni u egzistencijalne probleme zbog toga što će Grad revidirati ovu mjeru.

Upitan je li već razgovarao s partnerima iz Možemo! kako riješiti zatečeno stanje te postoji li možda opcija da se demotivira postojeće korisnike smanjivanjem naknada, odgovorio je kako o tome razgovaraju.

Shvaćaju prvotnu namjeru i cilj mjere, ali, dodaje, nakon analize ustvrdili su kako cilj nije ostvaren te gledaju načine kako ga ostvariti.

Mišljenja su da je možda pametnije da dio novaca preusmjere na vrtiće, da djeci koja su trenutno kod kuće s roditeljima omoguće da se socijaliziraju, a taj novac bio bi dovoljan da se uvede besplatna prehrana u vrtiće, odnosno da vrtići u potpunosti budu besplatni, a još bi ostalo novca i za druge gradske projekte koje grad ima vezane za djecu, zapošljavanja mladih i mladih obitelji.

Što se tiče modaliteta kada bi ta mjera prestala, Klisović je rekao kako su dogovorili da nakon što se odluči s time ići u Gradsku skupštinu, više neće biti apliciranja novih kandidata.

"Ljudi se moraju snaći, nikog ne želimo dovesti u egzistencijalne probleme. Ti detalji su još uvijek na stolu, raspravit ćemo ih prije nego što odluku uputimo u Gradsku skupštinu", poručio je Klisović.

Forum mladih SDP-a traži sudjelovanje mladih u okviru Vijeća gradskih četvrti

Iz Foruma mladih SDP-a zatražili su u subotu da se mladima omogući sudjelovanje u okviru Vijeća gradskih četvrti, a predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović rekao je da je za to potrebna izmjena Statuta Grada Zagreba.

Riječ je o dugom procesu, dodao je Klisović, no u prijelaznom razdoblju dogovoreno je da će se osnovati posebne radne skupine u kojima bi bili mladi artikulirali svoje prijedloge za poboljšanje njihovog života, ali i života gradske četvrti.

Klisović je na konferenciji za novinare rekao kako je da su mladi, odnosno Savjet mladih Grada Zagreba, bili prvi koje je primio u Gradskoj skupštini te su razmotrili probleme koji ih muče.

Osim aktivnijeg uključivanja mladih u donošenje odluka u Zagrebu, Klisović je, kaže, prepoznao i pitanje zapošljavanja mladih nakon završetka obrazovanja i rješavanje stambenog pitanja.

Što se tiče stanovanja, rekao je da će kao dio koalicijske vlasti u Zagrebu poticati izgradnju stanova za mlade koje bi mogli dobiti u dugoročan ili kratkoročan najam, a nakon toga stan bi mogli i kupiti, a najam koji su do tada plaćali, uračunao bi se u cijenu stana.

Pokušat će vidjeti i je li gradski proračun u stanju podržati i mjeru subvencioniranja plaćanja režija za mlade, dok će programe pomoći u zapošljavanju raditi s državnim institucijama.

"Sve ću to koliko mogu s pozicije predsjednika Skupštine pokušati konceptualizirati i da se zapiše u sveobuhvatnoj strategiji za mlade gdje bi imali jasnu politiku gradske vlasti prema mladima. Ured za mlade bi morao biti nositelj takvog kvalitetnog programa za mlade ljude i mlade obitelji", poručio je Klisović.

Dodao je kako će mlade u Skupštini primati svaka tri mjeseca kako bi vidjeli kako ide dinamika zadataka koje su međusobno podijelili.

Forum mladih: Tražimo donošenje Programa za mlade i centre za slobodne aktivnosti i učenje

Vezano uz sličnosti programa SDP-a i platforme Možemo!, predsjednik Foruma mladih SDP-a Zagreb Nikola Peruničić rekao je kako ga najviše veseli 25. točka sporazuma o suradnji koja govori o centrima za mlade u kojima bi se mladi mogli okupljati za izvannastavne i slobodne aktivnosti, djelovati s udrugama, ali i gdje bi mogli učiti.

Četiri centra bi bila na glavnim lokacijama na zapadu, istoku, sjeveru i jugu grada. To bi bili prostori koje Grad posjeduje, a ne koristi, veličine barem 200 'kvadrata' u kojima bi se moglo smjestiti nekoliko ureda za udruge, sastanke, radionice i predavanja.

Peruničić je rekao da bi Grad u tim centrima mogao pružati usluge mladima, poput savjetovanja za zapošljavanje, psihološku pomoć ili zdravlje.

"Ovako možemo osigurati da svaka mlada osoba u bliskom krugu doma može doći do informacija i pomoći, može se naći s drugima, nešto organizirati i poboljšati kvart u kojem živi", rekao je.

Dugoročno, Grad treba razmišljati o kreiranju pravog programa koji bi to vodio i kroz koji bi nešto za mlade bilo organizirano u svakom kvartu, a treba razmišljati i o izgradnji zgrada koje bi imale više prostora, ali i koncertne dvorane za potrebe lokalnih bendova, projekcija i kazališnih predstava.

Potpredsjednik Foruma mladih Petar Jurišin osvrnuo se na strateški dokument koji predviđa razvoj mladih osoba i njihovih vještina - Program za mlade Grada Zagreba, za koji kaže kako nije donesen od 2018.

"Poražavajuća je činjenica da glavni grad koji vjerojatno okuplja više od četvrtine mladih u cijeloj državi nema donesen glavni strateški dokument za mlade", ocijenio je.

Njihova je želja da s novom gradskom vlašću kroz ovu godinu donesu Program za mlade u kojemu će jasno i transparentno biti napisano kakvi bi se projekti provodili, tko bi ih provodio i s kojim financijskim sredstvima.

Jurišin je također izrazio nadu da će Zagreb u 2022. aplicirati za dobivanje certifikata "Grad za mlade" kojeg vodi Udruga gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 18:19