POGLEDAJTE MAILOVE

Klisović tvrdi da ima dokaze: ‘Evo kako se gradskim novcem kupuju glasovi na izborima‘

Nakon što je Ivica Lovrić reagirao na izjave SDP-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba, stigla je i Klisovićeva reakcija
Joško Klisović, Ivica Lovrić
 Cropix, Jutarnji

Nakon što je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić demantirao SDP-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba Joška Klisovića, i ustvrdio kako nisu istinite njegove optužbe da se u gradskim službama zapošljava suprotno odluci Skupštine, te da se preko Vijeća domova zdravlja retroaktivno isplaćuju zaostaci svih povećanja osnovica plaća, Klisović nam je ponudio dokaze za svoje tvrdnje kako se gradskim novcem kupuju glasovi na predstojećim lokalnim izborima.

Dostavio nam je obrazac Doma zdravlja Zagreb - Istok na kojemu stoji isplata dodatka od šest posto od prosinca 2015. do prosinca 2016. godine, te četiri posto osnovice za siječanj 2017. godine. U njemu se navodi datum donošenja odluke o isplati dodatka, a to je 25. veljače 2021. godine, te da će stručne službe utvrditi novčani iznos razlike plaće za svakog pojedinog djelatnika koji treba dobiti za razdoblje od prosinca 2015. godine do siječnja 2017. godine.

image
Screenshot

Obrazac predviđa potpis izjave zdravstvenog djelatnika kako je suglasan da mu se razlika plaće za iznos koji je utvrdila stručna služba Doma zdravlja Zagreb - Istok isplati u tri jednake mjesečne rate, počevši od ožujka, i to zajedno s redovitom plaćom za tekući mjesec.

Klisović te isplate ocjenjuje kao predizbornu kupnju glasova, jer ne vidi drugi razlog da se iz gradskog proračuna isplaćuju dugovi koji su pali u zastaru, a za koje, kako kaže, nije odgovoran Grad, nego država.

SDP-ov kandidat za gradonačelnika ostaje i pri svojoj tvrdnji o zapošljavanju u Holdingu, koje je protivno odluci Skupštine, a kao dokaz dostavio nam je dopise Sindikata Čistoće Zagreb, koji se protivi odluci o zapošljavanju "desetorice odabranih agencijskih radnika, kojima su se uručili ugovori o radu na neodređeno vrijeme".

image
Screenshot
image
Screenshot
image
Screenshot

U tome mailu Sindikata Čistoće Zagreb tvrdi se i to kako se prilikom zapošljavanja nisu poštovali nikakvi kriteriji, nego su podobnima uručeni ugovori. Traže da se svim agencijskim radnicima uruče ugovori o radu na neodređeno vrijeme, a ne da takve ugovore dobivaju samo odabrani. Uz to su još rukovodstvo svoje podružnice optužili za kršenje epidemioloških mjera, pa ih pozivaju da ih se pridržavaju.

- Iz dopisa Sindikata Čistoće jasno je da se u Čistoći zapošljava kao što se zapošljavalo i uoči izbora 2017. godine, kada je bilo zaposleno više od 400 djelatnika, svi na neodređeno vrijeme - kaže Klisović.

Ističe i kako je točna njegova tvrdnja o tome kako se, unatoč tome što nisu istekli mandati postojećim ravnateljima, raspisuju natječaji za nove, kako bi se oni "imenovali na mandat od četiri godine". Tvrdnju dokazuje poveznicama na web stranice na kojima su objavljeni natječaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:27