SPORNA MJERA

Klub Mosta pokreće inicijativu za opoziv predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Joška Klisovića

‘Danas smo svjedoci brutalnom kršenju Poslovnika i pomaganju većini da krene u institucionalno, pravno nasilje‘

Trpimir Goluža

 Tomislav Kristo/Cropix

Klub Mosta u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pokrenut će inicijativu za prikupljanje potpisa za opoziv predsjednika Gradske skupštine SDP-ovog Joška Klisovića, zbog uvrštavanja u dnevni red sjednice izmjenu odluke o novčanoj pomoći za mjeru roditelj-odgojitelj.

"Predsjednik Gradske skupštine svojim ponašanjem šteti ugledu Gradske skupštine. Danas smo svjedoci brutalnom kršenju Poslovnika i pomaganju većini da krene u institucionalno, pravno nasilje. Most neće dopustiti da niti jedan građanin Zagreba bude građanin drugog reda na koji se jednako ne odnose zakoni kao na sve ostale građane", rekao je u četvrtka na konferenciji za novinare nestranački zastupnik iz Kluba gradskih zastupnika Mosta Trpimir Goluža.

Dodao je kako im je neprihvatljivo da se krše prava i da budu dovedeni na rub egzistencije.

Goluža je rekao kako su Klub Mosta i Klub Domovinskog pokreta zatražili prekid sjednice i sazvali konferenciju za novinare jer im je potpuno neprihvatljivo da se sjednice Gradske skupštine vode protivno Poslovniku o radu Skupštine.

"Došlo je do ozbiljne polarizacije u Skupštini Grada Zagreba, s jedne strane je pozicija u kojoj su SDP i Možemo, a s druge kompletna oporba. Mi iz oporbe ne možemo podržati nastojanje predsjednika Gradske skupštine da vodi protustatutarno ovu sjednicu a isto tako ne možemo dopustiti da se radi diskriminacija prema određenom broju građana Zagreba i smatramo da je krajnje nedopustivo da se kao točka dnevnog reda uvrstila točka koja je očigledno protuustavna, dvostruko protuzakonita i protustatutarna", istaknuo je Goluža.

Potpredsjednik Gradske skupštine Igor Peternel rekao je kako je u ime Kluba Domovinskog pokreta predložio gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću i predsjedniku Gradske skupštine Jošku Klisoviću da prime predstavnice udruge majki odgojiteljica koje od jutra prosvjeduju pred zgradom Gradske skupštine, protiveći se revidiranju demografske mjere roditelj-odgojitelj.

Peternel kaže da su ga predstavnice prosvjednica zamolile da prenese gradonačelniku Tomaševiću njihovo pitanje - zašto ih izbjegava i je li moguće da ih primi u Skupštini zajedno s predsjednikom Gradske skupštine Klisovićem.

"Prenio sam to gradonačelniku i apelirao da ih primi. Te žene su tamo od ranog jutra, maloprije smo čuli da je jedna od njih doživjela epileptički napad, majka osmero djece i morala je doći Hitna pomoć", rekao je Peternel.

Dakle, ocijenio je, "sve to skupa se pretvara u jednu vrlo mučnu situaciju. Te žene bore se za svoja prava, da ne ostanu na ulici. Bore se da se njihova djeca upišu u vrtiće, ako ih se već tjera van iz mjere, a ni to nisu uspjeli osigurati", naglsio je.

Poručuje zagrebačkom gradonačelniku Tomaševiću da bi u 21. stoljeću bio red da pokaže toliko pristojnosti i dobre volje i primi majke odgojiteljice na razgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:45