UKINUT ĆE SE DIO RADNIH MJESTA

KOLIKE PLAĆE IMAJU ŠEFOVI ZG HOLDINGA? Uskoro bi trebali imati deset posto niže...

Prema novom prijedlogu, 72 djelatnika dobit će nove, niže koeficijente, čime će tvrtka godišnje uštedjeti oko dva milijuna kuna
 Ranko Suvar / CROPIX

Koordinatori poslova, rukovoditelji odjela, savjetnici, voditelji projekata i interni revizori, koji su zaposleni u Direkciji Zagrebačkog holdinga, uskoro bi trebali imati deset posto niže bruto plaće.

Naime, sadašnja Uprava komunalnog diva odlučila je smanjiti koeficijente složenosti poslova višem menadžmentu, a prema procjeni vodstva Holdinga, tim će se smanjenjem godišnje samo na isplaćenim plaćama za 72 djelatnika koji obavljaju te poslove uštedjeti oko dva milijuna kuna.

Osim smanjenja koeficijenata tim zaposlenicima, Uprava bi napokon trebala donijeti i pravilnik o koeficijentima zaposlenika u samom Uredu Uprave.

Dosadašnjim pravilnikom poslodavac je imao diskrecijsko pravo određivanja koeficijenata tim zaposlenicima, a koeficijenti su se kretali od 6 do 11,20. Prema novom prijedlogu, koeficijenti će biti u razmaku od 5,4 do 8 pa će tako najniži koeficijent imati rukovoditelji odjela i iznosit će 5,5 umjesto dosadašnjih 6, dok će direktori sektora, umjesto 9, imati koeficijent 8.

Bruto plaća izračunavala se tako da se koeficijent pomnoži s osnovicom od 2887 kuna, a u tu plaću nisu uračunati dodaci na plaću poput olakšica i prijevoza. Osim toga, ukinut će se i neka radna mjesta, poput pomoćnika direktora sektora, pomoćnika predsjednika Uprave i pomoćnika članova Uprave te je predloženo da sve te poslove obavlja samo jedna osoba.

U novu sistematizaciju složenosti poslova Uprava je, kako stoji u dopisu sindikatima, krenula prvenstveno zbog racionalizacije troškova poslovanja, odnosno smanjenja troškova za zaposlene radnike.

Ove izmjene se odnose samo na funkcije u Direkciji za koje je tražena visoka stručna sprema, a takvih razina poslova prema prijedlogu ima točno 14.

Osim smanjenja plaća u Direkciji, Uprava je poslala i dopise direktorima podružnica koji u roku od osam dana moraju donijeti svoje planove smanjenja plaća onim zaposlenicima čiji su koeficijenti za izračun plaća veći od četiri.

Pero Kovačević želi biti predsjednik uprave

Pomoćnik Uprave Zagrebačkog holdinga za pravna pitanja Pero Kovačević i privremena upraviteljica Uprave Daniela Franić prijavili su se na nedavno završeni natječaj za predsjednika i četiri člana Uprave Zagrebačkog holdinga koji je raspisao Grad Zagreb, a koji u prvoj fazi provodi agencija Pedersen i partneri.

Glasine o prijavi jučer nam je potvrdio i sam Kovačević.

- Podnio sam kandidaturu jer sam upoznat sa sustavom u kojem radim već nekoliko godina, znam sve manjkavosti, ali i potencijal i smatram da ga mogu voditi na javan i transparentan način. Sposoban sam stvoriti okružje u kojem će svi zaposlenici imati osjećaj pripadnosti tvrtki - kratak je bio Kovačević.

U posljednjih godinu dana Kovačević je radio na uspješno obavljenoj reviziji lažnih diploma, na uvođenju sustava jedinstvene uplatnice komunalnih računa i njegovoj naplati, ali i slanju opomena višem menadžmentu Holdinga koji nisu plaćali račune komunalnih usluga u Zagrebu.

Danijela Franić javila se, pak, kako neslužbeno doznajemo, na mjesto člana Uprave zadužene za pravne poslove, odnosno na funkciju koju je obavljala prije nego li je postala privremena upraviteljica.

I Kovačević i Franić, ali i oko 220 ostalih kandidata koji su poslali kandidature, morat će proći strogu selekciju. Nakon što se obave intervju s onima koji zadovoljavaju sve uvjete, odabrat će se do pet kandidata po svakom radnom mjestu. Oni će morati izložiti svoj program rada koji će prvo ocijeniti NO, a zatim i Skupština društva koja će odabrati novo vodstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:57