METROPOLA U RASPADU

Komad fasade sa zgrade Gradskog ureda za obrazovanje pao dječaku na glavu: ‘Lice mu je bilo puno krvi‘

- Ako postoji odgovornost grada, onda ćemo je i priznati i vidjeti da se to nikada više ne desi, rekao je gradonačelnik Tomašević
Ilustracija, policija pred Gradskim uredom za obrazovanje
 Tomislava Kristo/Cropix

U subotu je komad fasade u strogom centru Zagreba, na križanju Gundulićeve i Ilice, pao na glavu 16-godišnjaka koji je završio u bolnici, piše dnevnik.hr.

Tinejdžer je nakon nemilog događaja završio s dubokom ranom na glavi iz koje je tekla krv, a doživio je i ogroman šok. Sve se dogodilo usred bijela dana.

- Šetala sam sa svojim kumčetom Gundulićevom i u prolazu nam je pao komad fasade na glavu. Ja sam dobro prošla, bio je samo udarac bez nekih gorih posljedica, no on je završio na Rebru na šivanju glave, bila je CT obrada, ali uglavnom vrlo neugodna situacija. Imali smo sreće u nesreći, rekla je Valentina Vrbanc za Dnevnik Nove TV.

- Prvo sam pomislila, kako su nastavili padati komadi fasade i prašine kako je opet potres pa sam ga povukla sa strane. No kako je to prestalo kad je prestalo sjeli smo na terasu kafića i pričekali dolazak hitne pomoć. Njegovo lice bilo je puno krvi, kapalo je po podu, odjeći, zbilja neugodno, dodala je Vrbanc.

U pomoć su im pritekli prolaznici, među njima i liječnik, a naišao je i policajac. - Ja sam bila opisala događaj, a kako je u međuvremenu naišla hitna pomoć mi smo u međuvremenu otišli i rastali se, kaže Vrbanc.

Na mjestu događaja i u srijedu su krhotine s pročelja, ali i tragovi krvi. Dio nogostupa kratko je bio ograđen trakom komunalnog redarstva.

- Više je mjesta odakle je to moglo pasti, da li je to s prvog balkona gdje su isto oštećenja ili s viših dijelova zgrade..., pita se Vrbanc.

Inače, u zgradi s koje se odlomio dio pročelja, nalazi gradski Ured za obrazovanje. Na mjestu događaja nalaze se i nadzorne kamere. A tko je odgovoran za ovo, zakon je vrlo jasan.

- U njemu je definirano da svaka šteta iz nečije imovine prema nekome drugome treba nadoknaditi vlasnik te imovine, navodi Dražen Pomper, voditelj Grupacije upravitelja Grada Zagreba.

U ovom slučaju vlasnik je država, a Grad korisnik. Ekipa Nove TV na zgradi je pobrojala bar desetak oštećenja, a tunela za pješake nema.

- Ako postoji odgovornost grada, onda ćemo je i priznati i vidjeti da se to nikada više ne desi, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Šef Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović lopticu odgovornosti prebacuje u državno dvorište. - Zgrade koje iz bilo kojeg razloga predstavljaju sigurnosno ugrozu za građane grada Zagreba, da se ne čekaju vlasnici da pokrenu obnovu, nego da država krene obnavljati kako ne bi došlo do ovakvih situacija...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 22:50